İstanbul'da riskli binaların ücretsiz tespitini yapan İBB, binada yer alan hanelerin uzlaşması ve başvuru yapması durumunda KİPTAŞ aracılığıyla depreme dayanıklı binalar inşa ediyor. Öte yandan hane başına 4 bin 500 TL kira yardımı yapılıyor. İşte, İstanbul Yenileniyor projesi ile bina yenileme başvuru sayfası...
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri, talep eden vatandaşların oturdukları binaları depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda ücretsiz taramadan geçiriyor.
İBB ekipleri, Bakırköy Zuhuratbaba Mahallesi Aydınlar Sokak'taki Gül Apartmanı'nda yaşayan vatandaşların başvurusu üzerine binaya gelerek 'hızlı bina taraması' gerçekleştirdi.
BAŞVURU YAPILAN BİNALARA ÜCRETSİZ RİSK ÖLÇÜMÜ
Taramanın ardından gazetecilere açıklamada bulunan İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, 6 katlı ve 12 daireden oluşan apartmanda hızlı bina taramasını gerçekleştirdiklerini söyledi.
Hızlı tarama yöntemiyle bina incelemesinin 3 yılı aşkın süredir devam ettiğini belirten Tut, "Biz bu süre içerisinde 107 bin binayı ziyaret edip inceleme izni istedik ancak bu zamana kadar 29 bin bina, inceleme için bizlere izin verdi. Bugün itibarıyla toplam 76 bin başvuru aldık. Bunların hepsine cevap vereceğiz" diye konuştu.
KİRACILAR DA BAŞVURABİLİYOR
Tut, depremlerden sonra vatandaşlarda hassasiyet oluştuğunu anlatarak şunları kaydetti:
"Bu başvuruları başvuru sırasına göre değerlendirmeye alıp bütün binaları inceleyeceğiz. Ancak bu yöntem 10 kat üzeri binalar için uygulanamıyor, bu çalışma kapsamında değerlendirilemiyor, 2000 yılı sonrası yapılar başvuramıyordu. Bu noktada da çok fazlaca başvuru aldık. Bu hafta itibarıyla bu başvuruları da değerlendirmeye alacağız.
Başvuru yapılabilir. Ancak bildiğiniz gibi 2000 yılı öncesi inşa edilmiş yapılar, bizim kırılgan yapı stokumuzu oluşturuyor. Bu yapıları önceliklendirerek bu başvuruları değerlendireceğiz. Kiracılarla ilgili de yoğunlukla talepler gelmekteydi. Sistemimizi buna göre güncelledik. Kiracıların da başvurularını alacağız."
DÖNÜŞÜM PROGRAMINA GİRENLERE 4 BİN 500 TL KİRA YARDIMI
Kentteki 318 binanın hızlı taraması sonucunda deprem yükü taşıma kapasitesi olmayan, durduğu yerde çökme ihtimali bulunan binalar olduğunun tespit edildiğini dile getiren Tut, bu binaların kentsel dönüşüm süreçlerini hızlandırmak ve hızlıca tahliyelerini sağlamak için kira yardımını 4 bin 500 TL olarak belirlediklerini, bu binalarda bulunan hem maliklerin hem de kiracıların kira desteğinden faydalanabileceğini bildirdi.
Şu an yapılan hızlı bina tarama yönteminin, 6306 sayılı yasa kapsamında riskli yapı ilan edilmeden bir önceki aşama olduğuna işaret eden Tut, bunun sonrasında eğer yapı risk grubunda çıkarsa bu bilgilendirmeyi yaptıklarını aktardı.
Testin doğruluk oranıyla ilgili soruyu cevaplayan Tut, testin İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenleri tarafından geliştirilen bilimsel bir yöntem olduğunu ve dünyanın pek çok ülkesinde buna benzer uygulamalar yapıldığını kaydetti.
Tut, incelemelerin sonucuna göre, vatandaşların İBB iştiraki KİPTAŞ üzerinden de binanın yenilenmesi için gerekli başvuruları yapılabileceğini belirtti.
RİSKLİ BİNALARI YENİLEME BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
İBB, 2019 yılından beri başvuru üzerine tespit edilen riskli binaları KİPTAŞ aracılığıyla yeniliyor. Dönüşüm programına dahil olan hanelere de aylık 4 bin 500 TL kira yardımı veriliyor.
İstanbul'da risk altındaki konut stokunun güvenli, depreme dayanıklı, çevreyle dost yapılara dönüştürülmesini amaçlayan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirakleri olan KİPTAŞ, İstanbul İmar A.Ş. ve BİMTAŞ'ın paydaşı olduğu 'İstanbul Yenileniyor' platformu, olası Marmara Depremi'ne karşı dayanıksız olan yapının yenilenmesi sürecinde yardımcı ve yol gösterici olmayı hedefliyor.
İlk etapta vatandaşların başvurusunun olumlu değerlendirilmesi için kriterler başvurulan parselin;
* Özel mülkiyette yer alması,
* Bu yapıların 1999 yılı öncesinde yapılmış olması.
Yapının ve üzerinde bulunduğu parsel bu kriterleri sağlıyorsa başvuru sekmesinde ilgili alanları doldurmak gerekiyor. Başvurunun olumlu değerlendirilmesi ve sürecin ilerlemesi için bu kriterler sağlanmalı.
'İstanbul Yenileniyor' projesi ile olası riskli yapıların yenilenme süreci sırasıyla Başvuru, Teklif ve Uzlaşma olarak 3 aşamada gerçekleşiyor.
Başvuru sonrası 7 iş günü içerisinde hazırlanacak 'Bilgilendirme Formu' istanbulyenileniyor.com internet sitesinden takip edilebilir.
'Teklif' ve 'Uzlaşma' aşamalarına geçebilmek için 'İstanbul Yenileniyor Süreci' başlığı altında belirtilen yol haritasını izlemek gerekiyor.
Sistemle ilgili bilgi ve destek almak isterseniz 444 06 04 no'lu Çağrı Merkezini (hafta içi 09.00-16.30 saatleri arasında) arayabilirsiniz.
Sorularınız için Sıkça Sorulan Sorular sayfasını ziyaret edebilirsiniz.