Tüm varlıklarını enkaz altında bırakan aileler yeni bir hayatı kurmak için depremden arda kalan eşyalarını kurtarmak için uğraşıyor. Hasarlı evlere girenlerin can güvenliği de tehlikeye giriyor ancak bütün birikimleri molozlar altında kalan vatandaşlar tehlikeyi de göze alıyor. Konuya ilişkin bugün İçişleri ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlıkları ortak genelge yayınladı. Genelgede eve giriş izni, girildiğinde ise alınabilecek eşyalar madde madde sıralandı.
Kahramanmaraş merkezli iki depremin 14. günü... Can kaybının 41 bine dayandığı depremin acısı tüm ülkeyi sardı. Enkaz altında çok sayıda vatandaş varken kurtulanlar ise yaşam mücadelesi veriyor. Evleri yıkılan vatandaşlar şehirden göç ediyor, yakınlarının yanına gidiyor. Gidemeyenler ise çadır kentlerde yaşam mücadelesi veriyor. Bununla birlikte vatandaşlar depremden arda kalan eşyalarını maddi durumları yeni bir ev kurmaya yetmeyeceği için kurtarmaya çalışıyor. Yıkılmak üzere olan ağır hasarlı evlerine giren vatandaşlar eşyalarını yeniden kuracağı hayatı için toplamaya çalışıyor.
İKİ BAKANLIKTAN ORTAK GENELGE
Bugün ise bu konuya ilişkin iki bakanlık ortak bir genelge yayımladı ve "yıkık", "acil yıktırılacak" binalara kesinlikle girilmesine müsaade edilmeyeceğini duyurdu. Genelgede kontrollü tahliye yapılacak binalara da nasıl girileceği ve nelerin alınabileceği anlatıldı. Ayrıca tahliyelerin valilikler ve kaymakamlıklar koordinasyonunda, kolluk kuvvetleri gözetimde yapılacağının da altı çizildi.
EŞYA ALMAK YASAK
Buna göre;
1) Afet gören alanlarda "yıkık" ve "acil yıktırılacak yapı" niteliğinde olduğu belirlenen yapılara kısa süreliğine de olsa girilmesi ve eşya alınması kesinlikle yasaktır.
2) Ağır hasarlı tüm yapılara giriş izni ve eşya alımı konusu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca görevlendirilen uzmanların raporu doğrultusunda değerlendirilecektir.
UZMAN RAPORUNA GÖRE YAPIYA GİRİŞ İZNİ
3) Binasının hasar derecesi ağır hasarlı olarak belirlenmiş olan ve otuz günlük itiraz süresi içerisinde bina hasar durumuna itiraz etmeyecek vatandaşlarımızın eşyalarını alabilmeleri, yapıları ile ilgili uzmanlarca oluşturulacak tahliye raporuna uygun şekilde planlanacaktır.
4) Bu planlamalar iletişim çadırlarında vatandaşlarımızla paylaşılacaktır.
5) Uzman raporunda "Girilemez'' şeklinde belirtilmesi durumunda can güvenliğini teminen yapıya girişe izin verilmeyecektir.
SÜRE KISITLAMASIYLA GİRİŞ İZNİ
6) Yapıya kontrollü 30 dakika girilebilir raporu verilmesi durumunda, 30 dakika kadar süre içerisinde yalnızca değerli eşya (pasaport, kıymetli evrak vb.) alımına müsaade edilecektir.
7) Yapıya kontrollü 2 saat girilebilir raporu verilmesi durumunda, 2 saat içerisinde en fazla 4 kişi binaya girmek suretiyle eşyalarını alabilecektir. (Yapıya sabitlenmiş ve sökümü esnasında titreşim yaratacak her türlü faaliyet kesinlikle yasaktır. Mutfak dolabı, kalorifer peteği, pvc kapı pencere, her türlü yapıya monte aksamlar, elektrik ve aydınlatma tesisatı vb eşyaların sökülmesi alınması kesinlikle yasaktır.).
8) Tahliye çalışmalarının genel koordinasyonu Valilikler/Kaymakamlıklar tarafından sağlanacaktır.
EŞYA YARDIMI YAPILACAK
9) Tahliye, kolluk kuvvetleri gözetiminde gerçekleştirilecek olup belirtilen tüm kurallara uyulması zorunludur.
10) Tahliye sırasında olası mücbir sebeplerle tahliyenin durdurulması zorunluluğu oluşması halinde (artçı sarsıntı vb.) tahliye derhal sonlandırılacak ve bu durum tutanak altına alınacaktır.
11) İçeri girilmesine müsaade edilmeyen veya içerisinden eşya tahliyesi yapılamayan vatandaşlarımız için ayrıca eşya yardımı yapılacaktır.
248. saatte enkazdan çıkarılmış, doktorları hayrete düşürmüştü: Aleyna'dan sevindiren haber
Ortadan ikiye yarıldı, tam 1 metre... Deprem uzmanı Kahramanmaraş'taki şaşırtan görüntüyü yorumladı