Emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) ilişkin Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. EYT koşullarını sağlayan vatandaşlar, başvuru sürecinin başlamasının ardından süre sınırı olmaksızın ve sosyal güvenlik kurumlarına gitmeden, e-Devlet üzerinden emeklilik işlemlerini yapabilir. İşte, e-Devlet EYT başvuru sayfası...
Van Sosyal Güvenlik İl Müdürü Abidin Göksoy, Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) ilişkin kanunun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, "İsteyen vatandaşlarımız e-Devlet üzerinden de rahatlıkla aylık talebinde bulunabilirler" dedi.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan SGK Van İl Müdürü Abidin Göksoy, sosyal güvenlik sistemlerinde emekli olabilmek için yaş, prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi olmak üzere 3 temel şart arandığını ifade etti.
"SİGORTALILIK VE PRİM GÜN SAYISINI TAMAMLAYANLARIN YAŞ ŞARTINA BAKILMAYACAK"
Göksoy, şunları söyledi:
"1 Mart 2023 tarihli ve 7438 sayılı kanun ile 3 Mart 2023 tarihli ve 32121 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme ile ilk defa 8 Eylül 1999 tarihinden önce malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası çerçevesinde sigortalılığı başlayanlardan mevcut yürürlükte olan mevzuattaki emekliliğe hak kazanma şartlarından sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı şartını yerine getirenlere yaş şartı aranmaksızın aylık bağlanması imkanı getirilmiştir.
1999 yılında yapılan düzenleme ile getirilen kademeli yaş şartı, SSK sigortalıları için kademeli prim gün sayısı ve sigortalılık süresi şartlarından sadece yaş şartı kaldırılmakta, diğer şartlarda bir değişiklik öngörülmemektedir.
Bu çerçevede 3 Mart 2023 tarihinden itibaren SSK sigortalıları ilk işe giriş tarihlerine göre belirlenen 5 bin - 5 bin 975 gün sayısı ile kadın 20 yıl, erkek ise 25 yıl sigortalılık süresini, Emekli Sandığı ile BAĞ-KUR sigortalıları ise kadın 20 yıl, 7 bin 200 gün, erkek ise 25 yıl, 9 bin gün hizmet sürelerini tamamlaması halinde yaş beklemeksizin aylığa hak kazanabilecektir."
SON 7 YILLIK FİİLİ HİZMET SÜRESİ
9 Eylül 1999 sonrası sigortalılığı başlamalarına rağmen sigortalılık başlangıç tarihini geriye götürmeye imkân tanıyan ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılan borçlanmalar ile sigortalılık başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 (dahil) öncesi olacak şekilde geriye götürülenlerin de düzenleme çerçevesinde yararlanacaklarını belirten Göksoy, şöyle konuştu:
"Yine SSK, BAĞ-KUR veya Emekli Sandığı çerçevesinde çalışmaları olan sigortalıların son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde en fazla hizmetin geçtiği sigortalılık haline göre yaşlılık veya emekli aylığı bağlanacaktır.
Mevcut mevzuatta yer alan hükümlerde değişiklik yapılmayacak olup, söz konusu hükümler gereği son olarak SSK çerçevesinde çalışan sigortalıların aylık bağlanmadan önce çalıştığı işten ayrılması gerekir.
BAĞ-KUR çerçevesinde çalışılması halinde ise aylığı kesilmeksizin ve herhangi bir prim ödemesi yapmaksızın faaliyetini devam ettirebilir. Düzenleme çerçevesinde emekli olmak için belirli bir başvuru süresi ya da süre kısıtlaması bulunmamaktadır.
Düzenlemenin yürürlüğe girmesi sonrasında şartları yerine getirerek talepte bulunanların aylıkları talep tarihini takip eden aybaşından başlamak üzere en kısa sürede bağlanacaktır. SSK ve BAĞ-KUR sigortalıları en son çalışmasının bulunduğu sosyal güvenlik kurumu il müdürlüğümüze talep belgelerini ile şahsen ya da posta yoluyla verebilirler."
"AYLIK TALEBİNDE BULUNABİLİRLER"
Bu süreçte yaşanacak yoğunluk nedeniyle tercihlerin e-Devlet üzerinden yapıldığına dikkat çeken Göksoy, şunları aktardı:
"Vatandaşlarımız e-Devlet üzerinden de rahatlıkla aylık talebinde bulunabilirler. e-Devlet talebi de bu süreçte daha sadeleştirilmiş olup, e-devlet ana sayfasında yer almaya başlamıştır.
Vatandaşlarımız işten çıkışları verildikten sonra rahatlıkla e-Devlet'ten başvuru yapabilirler. e-Devlet talepleri anında SGK'nın evrak kaydına düşmekte, tarih-sayı alarak işlemleri de daha kısa sürede sonuçlanmaktadır.
Telefon numarası da e-devlet üzerinden sisteme işlendiğinden hem aylık işlem aşamaları hem de aylığın ne zaman bankaya aktarıldığı SMS olarak bildirilecektir. Sigortalılarımız aylık bağlandığında da yine e-Devlet üzerinden aylık bağlandığına ilişkin bilgi mektubunu görebileceklerdir."
Emekli olacak sigortalılara kolaylık olması için e-Devlet'ten emeklilik talebinin girilme aşamalarını gösteren 'e-Devlet Kapısı Emeklilik Başvuru Kılavuzu'nu basın aracılığı ile paylaştıklarını belirten Göksoy, emekli olacak tüm vatandaşlara hayırlı olsun temennisinde bulundu.
EYT BAŞVURUSU E-DEVLET'TEN NASIL YAPILIR?
e-Devlet'ten yapılacak başvurularda sisteme giriş yapıldıktan sonra arama kısmına 'emekli' veya 'gelir' kelimesi yazın. 'Gelir aylık ödenek talep belgesi verilmesi' seçeneğini işaretleyin ya da direkt www.turkiye.gov.tr/sgk-tahsis-talep-taahhut-beyan internet sitesini açın. Tahsis talep türünde ise 'yaşlılık aylığı'nın seçilerek başvurularda adım adım ilerleyin.
Gelen ekranda 'Yeni Başvuru' seçeneğine tıklayıp, tahsis talep türü olarak 'Yaşlılık Aylığı' seçin.
SSK kapsamında aylık talep ediliyorsa, 4/A SSK; BAĞ-KUR kapsamında aylık talep ediliyorsa 4/B BAĞKUR seçilip 'Başvur'a tıklayın.
T.C. kimlik numarası ve ad-soyad bilgileri ekrana otomatik olarak gelecek. Maaş ödemesinin yapılacağı banka seçin, açıklama kısmına bankanın talep edilen şubesi yazın.
İletişim bilgileri kısmında cep telefonu numarası başına sıfır eklenmeden yazın, e-posta adresi de ekleyebilirsiniz.
Adres bölümünde ikametgah bilgisi ekrana otomatik olarak gelecek. Tebliğin farklı bir adrese gönderilmesinin talep edilmesi halinde; farklı adres kısmına yeni adres yazılması gerekiyor. Yazılmış olan yeni adresin il ve ilçe kısımlarının da doldurulması gerekiyor.
BAĞ-KUR, Emekli Sandığı, Banka Sandığı veya yurt dışından aylık alınması durumunda, 'Aylık alıyor mu?' kutucuğunda yer alan 'Evet' ya da 'Hayır' seçeneklerinden herhangi birinin mutlaka işaretlenmesi gerekiyor.
İleri butonu ile bir sonraki sayfaya geçiş yapın, 'Başvur' kutucuğuna tıklandığızda başvuru Sosyal Güvenlik Kurumu'na gönderilir.