Son dönemde Türkiye'de yaşananlar ülkeyi derinden sarsarken felaketlerin de ardı arkası kesilmiyor. Önce deprem, sonra sel, şimdi de şap paniği ülkeyi ayağa kaldırdı. Çok hızlı bir şekilde yayılan ve bütün hayvanları etkileyen şap hastalığı hakkında araştırmalar devam ederken Veteriner Hekim Behiye Dündar, merak edilen konu hakkındaki detayları paylaştı. İşte şap hastalığı hakkında merak edilen detaylar…
Tv100'de yer alan haber doğrultusunda Türkiye'deki yeni problemin şap Hastalığı olduğu belirtildi. Türkiye'de son zamanlarda doğal afetlerin üst üste yaşanması vatandaşlarda da panik oluşturuyor. 2023 yılı ile birlikte önce deprem felaketi, ardından sel felaketi yaşanırken bu kez de salgın hastalıklar gündeme gelmeye başladı. Hızlı bir yayılım gösteren şap hastalığı hem vatandaşları hem de uzmanları harekete geçirdi. İşte şap hastalığı hakkında merak edilen detaylar…
TÜRKİYE'NİN YENİ KORKUSU OLDU
Türkiye'de hayvancılık sektörünü derinden etkileyen şap hastalığı yeniden gündeme geldi. 2 aydır farklı illerde yaşanan SAT-2 serotipi şap hastalığı vatandaşlarda tedirginlik oluştururken riske karşı da yeni önlemler alınmaya başladı. Kırıkkale'de hayvan giriş çıkışlarına yasak getirilirken hayvan pazarları da kapatıldı.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama kapsamında il genelinde 64.000 büyük var 175.000 küçükbaş hayvan olduğu belirtildi. Kırıkkale'de henüz bir şap hastalığı belirtisi olmadığını ifade eden uzmanlar araştırmalarında devam ettiğini aktardı.
Veteriner Hekim Behiye Dündar, şap hastalığının geviş getiren hayvanları etkileyen viral bir hastalık olduğuna değindi. Şap hastalığının ekonomik kayıplara neden olan viral bir hastalık olduğunun altını çizen Dündar, çok hızlı bir şekilde yayılım sağladığını vurguladı. Çok hızlı bir şekilde yayıldığını belirten Behiye Dündar, ahır içerisinde tek bir hayvanı bulaşmasının bütün ahıra yayılması demek olduğunu söyledi.
YARA ŞEKLİNDE ORTAYA ÇIKIYOR
Şap hastalığının hayvanın ağız içerisinde, meme bölgesinde ya da tüysüz bölgelerde yaralar şeklinde görüldüğünü belirten Dündar, yaptığı ateş nedeniyle de durgunluk ve mutsuzluk verdiğini söyledi. Yaşamın enfeksiyonun hayvanın yeme gücünü kısıtladığını söyleyen Dündar, süt ve et veriminde de ciddi kayıpların olabileceğini aktardı. Aylarca emek emek büyütülen hayvanların 10 gün içerisinde eridiğini dile getiren Dündar, ekonomik kazanç sağlanamadığını da belirtti.
Hastalık sonucundaki toparlanmanın aylarca süreceğini dile getiren uzman isim, 6 aylıktan küçük buzağılarda ise kalpte oluşabilecek odacıklardan dolayı ölümlerle sonuçlanabileceğini aktardı. Behiye Dündar, “Şap hastalığı ölümcül değildir ama yavrularda ölümcül olduğunu net söyleyebiliriz. Sürünün tamamı hatta yaklaşık 400 metre çevresinde kuşlarla, havalarla, toprakla temas halinde bulaşabilir. Çok ciddi bir ekonomik kayıptır. Hayvanlar açısından da neredeyse yüzde 50'ye yakın kayıp oluşturmaktadır." sözlerini dile getirdi.
AŞILAMA YAPMAK ŞART
Hastalığın önüne geçmek için tek uygulanabilecek yöntemin aşılama olduğuna değinen Dündar, hastalık için net bir tedavi olmadığını ancak aşılarla önüne geçebilmenin mümkün olduğunun altını çizdi.
Şap hastalığının yayılımını azaltmak için uygulanabilecek yöntemlere değinen Behiye Dündar, düzenli aşılamaları işaret etti. Bunun yanı sıra ülke ve bölge genelinde önlem alınması gerektiğini dile getiren Dündar, karantinaya almak ve hayvan giriş çıkışlarını yasaklamanın da önemli olduğuna değindi. Behiye Dündar, alınan önlemlerle birlikte yayılımın biraz da olsa önüne geçebilmenin mümkün olduğunu aktardı.
Hastalığın daha çok sığır ve koyunlarda görüldüğünü ifade eden Dündar," Geviş getiren gruplarda yani. İnekler, danalar, besi danaları, koyunlar, özellikle gebelerde yavruya kadar giden yüksek ateşten dolayı yani sadece et kaybımız değil, yavru kayıplarımız gebelik kayıplarımız gibi bir sürü zarar yaşanır" şeklinde konuştu.