Afrika ve Asya'ya özgü olan bir canlı türü, bugün İstanbul Boğazı'nda görüntülendi. Nadir görülen hayvan, İstanbullular tarafından ilgi odağı oldu. İşte, İstanbul Boğazı'nda görülen o hayvan...
İstanbul Boğazı'nda ortaya çıkan su samuru görenleri şaşkına çevirdi. Su samurunu görüntülemek için cep telefonlarına sarılan vatandaşlar, sosyal medyada o anları paylaştı.
SU SAMURUNU GÖRENLERİ ŞAŞIRTTI
İstanbul'un kıyı kesiminde gezen vatandaşlar, boğazda hiç de alışık olmadık bir manzarayla karşılaştı. Denizde batıp çıkan canlının ne olduğunu önce anlamayan vatandaşlar, su samuru olduğunun farkına varınca şaşkına döndü.
"BUNUN BURADA NE İŞİ VAR?"
Hemen cep telefonlarına sarılan vatandaşlar, su samurunu görüntüledi. Bir görünüp bir kaybolan su samurunu çeken vatandaşlar, "Bunun burada ne işi var?" diyerek şaşkınlıklarını dile getirdi.
SU SAMURU NEDİR?
Sansargiller familyasından, nehir ve göl kıyılarında yaşayan etçil bir memelidir. Su kenarlarında kazdığı çukurlarda yaşar. Yuvası karada olmakla beraber girişi su altındandır. İçini kuru yaprak ve yosunlarla döşer. Ayrıca havalandırma deliği de bırakır. Uzun silindirik gövdeli, yassı kafalı, uzun bıyıklı, küçük kulaklıdır. Ayakları kısa, beş parmaklı ve kısmen perdelidir. Çoğunun rengi koyu kahverengidir.
SU SAMURU NEREDE YAŞAR?
Su samuru günümüzde nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Amerika'nın kuzey okyanus kıyılarında yaşayan deniz samurunun (Lutax lutris) derisi gayet makbul ve kıymetlidir. Çok avlanıldığından nesli tükenme tehlikesi geçirmektedir. Kanunlarla korunmaya çalışılmaktadır. Gerçek bir su hayvanıdır. Suda yavrular, suda uyur ve suda beslenir. Karaya seyrek çıkar.
SU SAMURU ÖZELLİKLERİ
* Boyu 80, kuyruğu 45 cm
* Yaklaşık 7-12 kg aralığında
* Postu genellikle siyah, beyaz ve koyu kahverengi
* Parmak araları perdeli
* İyi bir yüzücü
* Ömrü 12 yıl kadar
* Etçil memelilerden
* Çoğunlukla yalnız dolaşır ve gece avlanır
* Oynamayı ve suda sırt üstü yüzmeyi çok sever
* Her yıl tek bir yavru yavrular. Sırtüstü yüzerken yavrusunu emzirir. Avlanacağı zaman yavruyu yosunlar arasında gizler
SU SAMURU NASIL BESLENİR?
Suda ustalıkla yüzer. Balık, kurbağa avlar. Kuş, yumurta ve fare de yer. Özel eğitilmiş köpeklerle avlanılır. Suya dalarken burun ve kulak deliklerini kapatır. Yassı kuyruğunu dümen olarak kullanır. Kuyrukla beraber 1,5 metre boy ve 15 kg ağırlıkta olanları vardır. Kuyruk altı bezlerinde yağlı ve kokulu bir madde ifraz eder.
Su samurlarının çok çeşitleri varsa da aralarındaki fark çok azdır. Bazı ülkelerde balıkçılar tarafından ehlileştirilerek balıkavında kullanılır.