Prof. Dr. Ekin Akalan, obezite-aktivite arasındaki ilişkiye dikkat çekti. Akalan, fiziksel aktivite yapılmadığında kilo alındığını, şişmanlandığında ise dizlerdeki yükün arttığını ve hareketliliğin kısıtlandığını söyledi.
İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Sağlık Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Ekin Akalan “Obezitenin fiziksel bir problem olduğu düşünülüyor. 1 kilo aldığınızda dizinizdeki yük 8 kat artıyor” dedi. İstanbul Kültür Üniversitesi’nde Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü tarafından düzenlenen ‘Obeziteye Genel Bakış ve Metabolik Cerrahi Sempozyumu’nda obezitenin nedenleri, fiziksel aktivitenin önemi, metabolik cerrahi ve sonuçlarıyla cerrahi öncesi beslenme şekilleri hakkında bilgiler verildi. Fiziksel aktivite dengesinin önemli olduğunu ve fiziksel aktivite yapılmadığı zaman kilo alındığını ifade eden Prof. Dr. Ekin Akalan “Kilo artışının nedenlerini çözmek için hayatın başlangıçlarına bakmalıyız. Çocukken edindiğimiz yaşam alışkanlıkları, obeziteyle ilişkileri, bunların bize verdiği problemler, hatta eğitim için yaptıklarımız bile obeziteye katkıda bulunuyor olabilir. Biz günlük yaşamda fiziksel aktiviteyi yapmazsak kilo alıyoruz. Kilo aldıkça eklemlerimize binen yük ve aşınmalar artıyor ve ağrı oluşuyor. Ağrı olduğu zaman da hareket etmiyoruz ve obezite giderek artıyor. Bu da kısır bir döngü halini alıyor” diye konuştu.
Obeziteye temel bir matematik gözüyle bakıldığında alınan enerjinin sarf edilen enerjiye oranının dengeli olması gerektiğine dikkat çeken Akalan “Bunların dengesini bulmaya çocukluk çağlarında başlanmalı” dedi.
Ağrısı olan doğru düşünemez
Prof. Dr. Ekin Akalan, kilonun kararlarımızı bile olumsuz etkilediğini belirterek “Alacağınız küçük bir karar yaşantınızın çoğunu etkiliyor. Eğer ağrınız varsa doğru düşünemezsiniz ve doğru kararlar alamazsınız. Bu kararlar bütün yaşantınızı etkiler. O yüzden ağrısız bir yaşam aktif bir yaşantıyla ve daha sağlıklı bir kilo alımıyla gerçekleşiyor” ifadelerini kullandı.