Küresel faizlerdeki aşırı oynaklık yatırımcı ve ekonomistlerin tüm dikkatini bu alana çevirmesine neden olurken, Avrupa tarafındaki hızlı yükselişlerin mercek altına alındığı görülüyor.
Küresel faizlerdeki aşırı oynaklık yatırımcı ve ekonomistlerin tüm dikkatini bu alana çevirmesine neden olurken, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırım sürecine ne zaman başlayacağı belirsizliğine karşın, özellikle Avrupa tarafındaki hızlı yükselişlerin ekonomistler tarafından mercek altına alındığı görülüyor.
Almanya 10 yıl vadeli tahvil faizleri, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) teşviklerinin tüm gücüyle devam etmesine karşın son 3 haftada yüzde 0,07’den yüzde 0,80’e kadar yükseldi. Bu hafta sert hareketliliklerin görüldüğü 10 yıllık tahvil faizleri, perşembe günü gördüğü yüzde 0,80 seviyesinden düşüşe geçerek 0,55 – 0,60 aralığında dengelendi.
Analistler, petrol fiyatlarındaki yükselişin dünya genelinde enflasyon beklentilerinin yükselmesine neden olduğunu, ayrıca Avro Bölgesi’nde son açıklanan makroekonomik verilerin ekonomideki toparlanmaya işaret ettiğini belirtiyor.
Bu beklentilerin faizlerin yükselişini desteklediğini ifade eden analistler, avro/dolar paritesinin de son 3 haftada 1,05'ten 1,14 sınırına kadar çıktığına dikkati çekiyor.
Almanya'nın dışında Fransa, İspanya ve İtalya 10 yıl vadeli tahvil faizlerinde de sert dalgalanmaların görüldüğünü aktaran analistler, ABD 10 yıl vadeli tahvil faizlerinin ise önemli direnç olarak kabul edilen yüzde 2,25'i test ettikten sonra yüzde 2,15'e geri çekildiğini dile getiriyor.
Aynı dönemde Türkiye'nin 10 yıl vadeli tahvil faizi de yüzde 8,39’dan yüzde 9,54’e kadar çıktı ve haftayı yüzde 9,38’den tamamlarken, Asya ülkelerinde de faizlerde bir miktar yükseliş görülüyor.
Ankara/AA