Ekonomistler Euro Bölgesi'nden umutlu

Ekonomistler Euro Bölgesi'nden umutlu

Euro Bölgesi, yılın ikinci çeyreğinde önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 büyüyerek beklentilerin altında performans gösterdi ancak analistler, Bölge ekonomisinin umut verdiğini ve iyileşmenin süreceğini belirtiyor.

Çin'in devalüe hamlesinin Bölge'deki etkilerinin sınırlı olacağını öngören analistler, düşük petrol fiyatlarının da tekrar büyümeye katkıda bulunabileceğini ifade ediyor. Söz konusu dönemde AB'ye üye ülkeler arasında çeyreklik bazda en yüksek büyümeyi yüzde 1,2 ile Letonya gerçekleştirdi. 

İspanya yüzde 1, İngiltere yüzde 0,7, Almanya yüzde 0,4 ve İtalya yüzde 0,2 büyüdü. Avrupa'nın sorunlu ülkesi Yunanistan'da büyüme yüzde 0,8 seviyesinde gerçekleşti. AB'de söz konusu dönemde ekonomisi daralan tek ülke yüzde 0,4 ile Finlandiya oldu.

Konuya ilişkin olarak konuşan ING Group Euro Bölgesi Başekonomisti Peter Vanden-Houte, Euro Bölgesi'nde büyüme verisinin önceki çeyreğe göre düşük gelmesine rağmen Bölge ekonomisinin hala umut verdiğini belirtti.

Şirket kredileri kademeli olarak artıyor

Houte, Bölge'de şirket kredilerinin kademeli bir şekilde arttığını dile getirerek, "Bu durum yatırımların olumlu etkisini gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Yılın ilk çeyreğinde düşen enerji fiyatlarının etkisiyle tüketim artışında canlanma kaydedildiğini ancak enerji fiyatlarındaki artışla bu canlanmanın biraz düştüğünü ifade eden Houte, petrol fiyatlarının tekrar düşmesiyle yılın ikinci yarısında tüketimin büyümede önemli bir rol oynayabileceğini aktardı.

Houte, 2. çeyrekte Euro Bölgesi'nde yatırımların biraz yavaşladığını ancak sanayi siparişlerinin iyi konumda olduğunu ve bu durumun iyiye işaret ettiğini anlattı. Bölge ekonomisinin Yunanistan ve Çin'den kaynaklanan risklere rağmen hala umut verdiğini vurgulayan Houte, yine de zafer ilan etmek için erken olduğunun altını çizdi.

Büyüme yüzde 1’den fazla artış gösterdi

Houte, Euro Bölgesi'nde büyümenin yıllık bazda yüzde 1'den fazla artış gösterdiğine dikkati çekti. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) parasal genişlemeyi tamamıyla uygulayacağını ve gerekirse beklenenden daha fazlasını yapabileceğini belirten Houte, piyasaya dağıtılan likidite miktarının artırılabileceğini ifade etti.

Houte, Yunanistan'daki yüzde 0,8'lik büyümenin fazla abartılmaması gerektiğini vurguladı.

“Çin’deki devalüasyon Euro Bölgesi'nin etkilemeyecek"

Houte, Çin'in devalüasyon hamlesinin Euro Bölgesi'nin önemli derecede etkilemeyeceğini aktardı. Houte, Çinli tüketicilerin Avrupa'daki lüks tüketim maddelerine karşı taleplerinin azaldığını ancak Avrupalı otomobil üreticileri için endişelenecek bir durum olmadığını vurguladı. 

Berenberg Başekonomisti Holger Schmieding ise Avro Bölgesi'nde ekonomik iyileşmenin devam ettiğini söyledi. Almanya ve Fransa'da bir taraftan yatırımlarda biraz düşüş yaşandığını kaydeden Schmiedenig, diğer taraftan güçlü ihracatın ve özel tüketimdeki kazançların söz konusu ülkelerdeki talebi desteklediğini anlattı.

Üçüncü çeyrekte güçlü büyüme beklentisi

Schmieding, Bölge'deki belli başlı olumsuz faktörler arasında inşaat yatırımlarındaki düşüş, petrol fiyatlarındaki geçici toparlanma ve Yunanistan'ın durumunun olduğunu, olumlu faktörler arasında da ECB'nin agresif duruşu ve düşük petrol fiyatlarının yer aldığını belirtti.

Yılın üçüncü çeyreğinde Avro Bölgesi'nde daha güçlü bir ekonomik iyileşme olacağı öngörüsünde bulunan Schmieding, düşük petrol fiyatlarının bu iyileşmeye katkıda bulunacağının altını çizdi. Schmieding, Çin'in olumsuz etkilerinin ise ABD ve İngiltere tarafından gelecek taleplerle dengelenebileceğini ifade etti.

İSTANBUL/AA

 

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN