Türkiye’de mülk sahipleri ve kiracılar arasında önemli bir tartışma konusu haline gelen yüzde 25 zam sınırı uygulaması temmuz ayında sona eriyor. Avrupa İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Türkiye 2 yıldır uygulanan yüzde 25’lik tavan sınırına rağmen konut kirasında en fazla artış gösteren ülke oldu. Mayıs 2023 - Mayıs 2024 döneminde Türkiye'de konut kiraları yüzde 125,10 oranında artarken, Türkiye’yi yüzde 12,80 artışla Macaristan izledi.
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Türkiye, Mayıs 2023 - Mayıs 2024 döneminde yüzde 125,10'luk konut kira artışıyla Avrupa'da en fazla artış gösteren ülke oldu. Türkiye'yi yüzde 12,80 artışla Macaristan izledi.
Kira artışlarına getirilen yüzde 25’lik tavan uygulaması, 8 Haziran 2022’de Türk Borçlar Kanunu’na eklenen geçici bir madde ile yürürlüğe girmişti. Bu düzenlemeye göre, bir yıllık dönem içerisinde yenilenecek kira sözleşmelerindeki artışların yüzde 25’i geçemeyeceği belirtilmişti.
Süresi dolan uygulamanın, bir yıl daha uzatılmasına karar verilmişti ancak, gayrimenkul değerlendirme platformu Endeksa’nın verilerine göre, bu sınırlandırmaya rağmen Türkiye genelindeki kira fiyatları nominal olarak yüzde 265 oranında arttı.
Kira artışında serbestleşme dönemi temmuzda başlıyor: Kiracılar için kabus mu, fırsat mı?
"ZATEN O DÜZENLEME BİR SÜRELİĞİNE YAPILMIŞTI"
1 Temmuz 2024’te sona erecek uygulamaya ilişkn açıklamada bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uygulamanın devam etmesi için bir sebep görmediğini ve bu yönde bir çalışmanın olmadığını ifade etti. Şimşek, "Zaten o düzenleme bir süreliğine yapılmıştı" şeklinde konuşmuştu.
Uygulamanın sonlandırılması durumunda, kira artış oranları yıllık enflasyon oranı üzerinden hesaplanacak. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı Mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 75,45 oldu. Bakan Şimşek, haziran ayı itibarıyla dezenflasyona girildiğini belirterek, yıllık enflasyonun üçüncü çeyrek sonunda yüzde 50’nin altına düşmesini beklediklerini dile getirdi.
"KONUT KİRA ARTIŞI KRİZİ DERİNLEŞEBİLİR"
Bakan Şimşek’in enflasyonda kalıcı düşüş beklentisine rağmen, son bir yılda yüzde 125,10 olan kira artış oranının nasıl bir seyir izleyeceği merak konusu.
Tavan uygulamasının ev sahipleri ve kiracılar arasında tartışmalara neden olduğunu belirten Emlakçı Munise Akpınar, "ev sahiplerinin bize gelip kiracılarına tahliye taahütnamesi dayattığını çok fazla gördük. Bu durum sıkıntı verebilir. Barınma çok büyük bir sorun ve olmaya da devam edecek. Vatandaşlar, artık ev satın alamıyor. Bu yüzden vatandaşların kiraya çıkma talebi arttı, haliyle ev sahipleri de kira fiyatlarına zam istiyor” dedi.