Yüksek kiralar ev sahibi yapacak: Eylül ve ekim aylarına dikkat! Konut sahibi olmak için fırsat doğdu

Yüksek kiralar ev sahibi yapacak: Eylül ve ekim aylarına dikkat! Konut sahibi olmak için fırsat doğdu

Son zamanlarda ev almak artık resmen bir hayale dönüşürken emlak sektörünüm temsilcilere duyanları şaşırtan açıklamalar yaptı. Yükselen kiralar insanları ev sahibi yapabilir. Önümüzdeki günlerde konut sahibi olmak için yeni fırsatlar doğabilir. İşte konuya ilişkin detaylar…

Son yedi aydır konut fiyatları enflasyonun gerisinde kalırken, inşaat maliyetlerinde yaşanan artış müteahhitlerin kâr marjlarını daraltıyor. Gayrimenkul uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, Milliyet’e verdiği röportajda, mevcut konut pazarındaki durumu detaylı bir şekilde değerlendirdi.

yeni-proje-37.jpg

İNŞAAT MALİYETLERİ VE KONUT FİYATLARI

Özelmacıklı, inşaat maliyetlerinde büyük bir artış yaşandığını belirterek, "Son dönemde inşaat maliyetlerinde önemli bir artış var. Hatta bu noktada en çok maliyeti etkileyen unsur işçilik endeksidir. Mayıs ayında açıklanan yıllık inşaat maliyet endeksine baktığımızda yüzde 72.78 seviyesinde artışlar yaşandı. Merkez Bankası tarafından açıklanan konut fiyat endeksine baktığımızda konut fiyatlarının reel bazda düştüğünü görüyoruz. Yıllık bazda konut fiyatlarının enflasyondan arındırıldığında yüzde 14.9 seviyesinde ucuzladığını söylemek mümkün” dedi.

FAİZ ARTIŞLARININ ETKİSİ

Yatırımcıların mevduat faizlerindeki artış nedeniyle gayrimenkul yatırımlarından çıkma eğiliminde olduğunu ifade eden Özelmacıklı, "Maliyet artarken, fiyatlar nasıl reel olarak düşebiliyor? Bunun en önemli etkisi mevduat faizlerindeki artış nedeniyle yatırımcıların gayrimenkulden çıkıp paralarını mevduatta değerlendirmeyi düşünmeleridir” şeklinde konuştu.

yeni-proje-38.jpg

MÜTEAHHİTLERİN KAR MARJLARI VE ALIM FIRSATLARI

Özelmacıklı, bu dönemin konut alımında bir fırsat dönemi olduğunu vurgulayarak, "Müteahhitlerin karının azaldığını söyleyebiliyoruz. Ben bu dönemin konut alımında bir fırsat dönemi olarak değerlendiriyorum. Yıl sonuna doğru mevduat faizlerinde düşüşleri görüyor olacağız. Şu anda ikinci el gayrimenkullerde ve müteahhitler tarafından tamamlanmış, taksitle satılan yerlerde çok önemli bir alım avantajı var" dedi.

EYLÜL VE EKİM AYLARININ KİRALIK PAZARINA ETKİSİ

Eylül ve Ekim aylarında kiralık daire sayısının azalacağını öngören Özelmacıklı, ""Ülkemizde mal sahipleri bir süredir taşınmazlarını kiraya vermekten imtina etmişlerdi. Kiraya verilecek daire sayısı azalmıştı. Eylül ve Ekim aylarında piyasada çok kiralık daire bulamayacağız. Bu kira fiyatlarını artırmaya devam edecektir. Gayrimenkulünü bugünden alan kişiler taşınmazlarını kiraya verdiklerinde iyi bir kira geliri elde edebilirler” diye konuştu.

yeni-proje-39.jpg

İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR’DE KONUT FİYATLARI

İstanbul’da ortalama konut fiyatları metrekarede 40 bin TL seviyelerine ulaşmışken, 100 metrekare bir daire yaklaşık 4 milyon TL’ye satılmakta. Sıfır dairelerde metrekare fiyatları 45 bin TL’ye çıkarken, eski yapılarda bu rakam 30 bin TL’ye kadar düşebiliyor. Kiralar ise İstanbul’da ortalama 25 bin TL civarında.

Ankara’da metrekare fiyatları 21 bin TL seviyelerinde bulunurken, sıfır dairelerde bu rakam 27-28 bin TL’ye çıkıyor. Ortalama konut kiraları ise 18 bin TL’ye yaklaşmış durumda.

İzmir’de ise metrekare fiyatları 33 bin TL civarındayken, sıfır dairelerde bu fiyat 40 bin TL’ye çıkabiliyor. İzmir’de ortalama konut bedeli 4 milyon TL’nin üzerinde ve kiralar 22 bin TL seviyelerinde.

Bu veriler doğrultusunda, konut alıcıları için bugünkü fiyatların ileride büyük kazançlar sağlayabileceği öngörülüyor. Özellikle Eylül ve Ekim aylarında kira geliri elde etmek isteyenler için bu dönem önemli fırsatlar sunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN