Kiralarda yüzde 25 zam sınırı kaldırılıyor! Temmuz'da kiralar ne kadar artacak? Beklenen kira zamları netleşiyor

Kiralarda yüzde 25 zam sınırı kaldırılıyor! Temmuz'da kiralar ne kadar artacak? Beklenen kira zamları netleşiyor

Milyonlarca ev sahibi ile kiracı gözünü Temmuz ayına dikmiş durumda. Kirada yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasıyla beraber zam hesabında kafalar karıştı. Peki, artık kira zamları nasıl belirlenecek? Temmuz ayında kira zammı ne kadar olacak? İşte merak edilen o soruların yanıtı…

Yeni bir düzenleme yapılmazsa kiralardaki %25 zam sınırı 1 Temmuz 2024’ten itibaren son bulacak. Söz konusu uygulama kiralardaki fahiş fiyat artışının önüne geçmek amacı ile 2 sene önce başlamıştı.

KİRA ZAMLARI NASIL BELİRLENECEK?

2 yıldır kiralarda %25 zam sınırı uygulaması yapılıyordu. Uygulamanın bitmesiyle beraber kiralarda belirleyici faktör yeniden tüketici enflasyonu (TÜFE) olacak.

kirada-yuzde-25-zam-siniri-3.jpg

TEMMUZ’DA KİRA ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Bu kapsamda ev sahipleriyle kiracılar, zam belirlerken 12 aylık enflasyona göre rakam belirleyecek. Temmuz ayının kira artış oranları ise Haziran’ın enflasyon rakamlarıyla netlik kazanacak. Haziran ayının verileri 3 Temmuz 2024 Çarşamba günü saat 10:00’da açıklanacak.

HAZİRAN AYINDA KİRA ZAM TAVANI NE KADAR OLDU?

NTV’nin haberine göre Haziran ayının kira zam tavanı Mayıs ayının enflasyonuyla belli oldu. Mayıs’ta 12 aylık ortalama enflasyon %62,51 olarak kaydedildi.

Bu kapsamda kontrat süresi biten iş yeri sahipleri, kiraları için %62,51 oranında zam yapabildi. %25 zam sınırı hala uygulamada olduğu için bu oran konut kiralarında geçerli olmadı.

kirada-yuzde-25-zam-siniri-1.jpg

KİRALIK KONUTLARI NASIL ETKİLEYECEK?

Uzmanların ortak görüşü zam sınırı uygulamasının kalkmasıyla kira piyasasının normalleşmesi yönünde. Kontratların normalleşeceğini öngören uzmanlar, fiyatların bir süre sabitlenmesi ve enflasyonun gerilemesi ile kiralarda reel düşüşler olabileceğini belirtiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN