Ev kiralarını düşürecek yeni uygulama geliyor! Tüm ev sahipleri o tarihten sonra sisteme uyacak

Ev kiralarını düşürecek yeni uygulama geliyor! Tüm ev sahipleri o tarihten sonra sisteme uyacak

Ev kiralarını düşürecek yeni uygulama hayata geçiyor! Tüm ev sahipleri, o tarihten sonra sisteme uyacak! İşte ayrıntılar...

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, emlak ilan sitelerinde doğrulanmış ilan dönemi uygulanacağını açıkladı. Bu yenilik, emlak sektöründe önemli değişiklikler getiriyor ve ilanların güvenilirliğini artırmayı hedefliyor.

DOĞRULANMIŞ İLAN SİSTEMİNİN DETAYLARI

Emlak Piyasasına Rusya Müjdesi! | Dünya, Ekonomi

Yeni sistemle birlikte, emlakçılar internet üzerindeki ilanlara aracılık edecek ve her ilan, doğrulama sürecinden geçecek. Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Emlak Komisyonu Başkanı Bora Tren, Ensonhaber’e yaptığı açıklamada, uygulamanın konut kiralama ve satışında devreye gireceğini belirtti. İlanın verilmeden önce mal sahibi tarafından yetkilendirilmesi gerekecek.

MAL SAHİBİ İLAN SİTESİNDE NASIL İŞLEM YAPACAK?

Mal sahipleri, gayrimenkullerini kiraya vermek veya satmak için ilan sitelerini kullanmak istediklerinde, ya kendileri sisteme giriş yapacak ya da bir emlak danışmanını yetkilendirecekler. Bu uygulama ile birlikte, aynı mülk için birden fazla ilan verilmesi önlenecek ve ilan sayısında azalma sağlanacak. Ayrıca, yetkisiz emlakçılar kayıtlı olarak çalışmak zorunda kalacak.

KİMLER İLAN VEREBİLECEK?

Emlak yatırımında dikkat edilecekler

Bora Tren, sistemle ilgili şu bilgileri verdi: "Gayrimenkul sahibi kendi gayrimenkulünü, arzu ederse ilan sitelerine giriş yaparak kendisi satabilir ya da kiraya verebilir. Onunla birlikte birinci derecede yakını yani eşi ve çocuğu da ilan verebilir. Veya mal sahibinin vekaletname verdiği kişiler de ilan sitelerine ilan girişi yapabilir. Fakat bir gayrimenkul danışmanına yetki verecekse bunu kendi e-Devlet hesabı üzerinden girerek, buradaki mesleki yeterlilik belgesi sahibi olan gayrimenkul danışmanının kodunu girecek ve bu kişiye yetki verecek."

UYGULAMA BAŞLANGIÇ TARİHİ

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) olarak adlandırılan bu uygulama, 15 Eylül'den itibaren hayata geçecek. Yılbaşından itibaren ise tüm ilanlarda doğrulanmış ilan ibaresi görülecek. Bu yeni düzenlemenin, ilan sayısını yüzde 30-35 oranında düşürmesi ve sahte ilanların önüne geçmesi bekleniyor. Ayrıca, emlak piyasasında gerçek rakamların ortaya çıkmasıyla birlikte kira fiyatlarının da düşmesi öngörülüyor.

Konut almak isteyenlere hayatının fırsatı! Faiz 1.29 olacak, 18 ilde kampanya başladı: İşte ödeme seçenekleri

Yeni düzenleme ile birlikte, yetkisiz emlakçılar için dönemin sona ereceği belirtiliyor. Artık emlakçılar, MYK 5 veya MYK 4 belgelerine sahip olmadan ilan veremeyecek. Yetkisiz emlakçılar, yetki belgesi alarak faaliyetlerine devam edebilecek.

Bora Tren ayrıca, Almanya ve Belçika gibi ülkelerde uygulanan semt ve bölge bazlı "tavan fiyat kira sistemi"nin Türkiye'de de devreye girmesini önerdi. Bu sistemle, her bölgenin değerlendirme uzmanları tarafından fiyatlandırma yapılacak. Birleşik Krallık'taki benzer sistemin Türkiye'de Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) yetki verilerek uygulanabileceğini vurguladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN