Altın almak isteyenlerin yeni adresi belli oldu. Kota sınırlamasının ardından arz eksikliği nedeniyle kaçakçılık arttı. Altında rekabetin büyümesi fiyat aralıklarına dikkatler çekildi. İşte tüm detaylar...
BURAK ÖZTOPRAK
Altın ticaretinde bulunan kota, arz sıkıntısını da beraberinde getirdi. Bu kararın ardından altın almak isteyenler oraya koşuyor. Rekabetin artması sonucunda kaçakçılıkta günden güne artıyor. İşte kotacılığın getirisi...
ALTERNATİF ÜRETİM MERKEZLERİ
Türkiye'nin mücevher ihracatında öncü sektörlerden biri olan altın ticaretine getirilen kotanın ardından yaşanan arz sıkıntısı, yerli firmaları yurt dışında üretim arayışına itti. Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB) Başkanı Burak Yakın'ın açıklamalarına göre, altın ithalatındaki kotalar nedeniyle kilogram başına oluşan ortalama 3 bin dolarlık fark, sektörü olumsuz etkiledi ve rekabet koşulları altında ezilen firmaları Dubai gibi alternatif üretim merkezlerine yönlendirdi.
Yakın, sektörün rekabet şartlarını kaldıramadığına işaret ederek, "İhracatçılarımız başka ülkelerde fabrika yatırımı yapmak üzere hazırlık yapmaya başladı" dedi. Bu durum, Türkiye'nin ihracat potansiyeline darbe vururken, özellikle Dubai ve İtalya gibi ülkeler, Türk firmaları için yeni bir üretim ve ticaret merkezi haline gelmeye başladı.
KAÇAKÇILIK ARTTI
Kotanın getirilmesi, yurt içindeki altın arzını sınırlayarak, fiyat farklılıklarının ortaya çıkmasına ve kaçakçılığın artmasına yol açtı. "Altın ticaretini tarih boyunca kimse durduramadı ki kota durdursun" diyen Yakın, resmi olarak altın ithal edilmediği için cari açığın düşmüş gibi göründüğünü ancak bu durumun gerçekleri yansıtmadığını belirtti.
Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında kapasitelerin nasıl belirlendiği konusunda şeffaflık çağrısında bulunan Yakın, sektör elçilerinin bu süreçte daha fazla söz sahibi olması gerektiğini vurguladı. Kapasite belirleme sürecinde sektörün tecrübesinden ve bilgisinden yararlanılması gerektiğine dikkat çekti.
2023 7,7 MİLYAR DOLARLA KAPANDI
Türk mücevher sektörünün küresel ihracattaki payının artış gösterdiğini belirten Yakın, sektörün 2023 yılını 7,7 milyar dolarlık ihracatla kapattığını ve bu başarının küresel rekabetçiliğin bir göstergesi olduğunu ifade etti. Ancak, sektörün önünün açılması ve daha fazla desteklenmesi halinde 2024 yılı için 10 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılabileceğine inandığını dile getirdi.