Köyden kente göçün hızlanmaya başladığı son yıllarda devlet yeni bir destek projesi ile geldi. Köyüne dönene 300 koyun ve maaş desteği vereceğini açıklayan Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba’nın konuşmasının ardından bütün çiftçiler projenin şartlarını araştırmaya koyuldu bile. Projenin detaylarına ilişkin açıklamayı Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Özen yaptı. Yapılan açıklamada projenin detaylarının verileceği tarihi söyledi. Bu tarihte projenin bütün detayları ve şartları açıklanacak.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın açıklamasının ardından herkes bir tek soruyu araştırdı. 300 koyun ve maaş kimlere verilecek? Bu projenin detaylarını öğrenmek isteyen bütün çiftçiler köylerine dönmek ve yeniden çiftçiliğe devam edebilmek için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın telefonlarını adeta kilitledi. Hal böyle olunca da Bakanlık bir açıklama yapma gereği hissetti ve projenin detaylarını açıklayacakları günü belirlediklerini söylediler. 300 koyun ve maaş projesin kapsamında faydalanacak kişiler için şartları Cumhur Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ileriki günlerde açıklanacağını Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Özen söyledi. 300 koyun ve maaş ödemesine ilişkin projenin detayları 23-24 Şubat dolaylarında Bakanlığın resmi sitesinden açıklanacak.
KÖY GERİ DÖNÜŞ PROJESİ
Ziraat Bankasının çiftçilere verdiği desteklere Bakanlık olarak kendilerinin de sahip çıkacağına dikkati çeken Fakıbaba, şöyle devam etti:
"Biz destek vereceğiz. 300 koyun Ziraat Bankasının, yani Hükümetimizin desteklediği, Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın, bakanlarımızın desteklediği ama Tarım Bakanlığının da onlara destek çıkacağı çok önemli proje olacaktır. Artık hiçbir zaman bizim üreticimiz yalnız kalmayacaktır. Bunlar bizim ailemiz olacak. Üretici ailelerimiz olacak. Biz bunlara asgari ücretlerini de vereceğiz. Bunların sigortalarını da yaptırtacağız. Bunların ilaç paralarını da vereceğiz. Bunların yem paralarını da vereceğiz. Tabii ki onların kazanmaları bizim kazanmamızdır. Hayvan sayısının artması ithalatı etkileyecek ve önleyecek en önemli etkenlerin başında gelmektedir."
HERKESE BEDAVA KOYUN VERİLMEYECEK
Proje kapsamında herkese koyun verileceği gibi bir yanlış anlaşılmanın olduğunu da kaydeden Fakıbaba, “Bu proje herkese bedava koyun verilecek anlamına gelmiyor. Bizim düşüncemiz de ‘Herkese koyun verelim’ değil.'' dedi.
300 KOYUN İÇİN ARANACAK ŞARTLAR
Bakan Fakıbaba projeden faydalanacak ailelerde aranacak şartları ise şu sözlerle açıkladı;
''Merası olacak, barınağı olacak, bu işle iştigal etmiş olacak, kredibilitesi olacak. Herkese vereceğiz diye bir kaide yok. Bizim amacımız anaç hayvan sayısını artırarak, hayvan sürümüzün sayısını artırmaktır. Burada hem büyükbaşta hem de küçükbaşta bunu yapacağız. Bizim amacımız, şu anda 45 milyon olan küçükbaş hayvan sayısını istediğimiz seviyeye getirmek, 16 milyon olan büyükbaş sayımızı da bir seviyeye getirmek. Bunu için de bu işi bilen, yapan, bu işle iştigal eden, ahırı olan kişilere destek vereceğiz”
250 KÖY PROJESİ
Bakan Fakıbaba, 1 milyona yakın düveyi çiftçilere dağıtacaklarını aktararak, "Hem içeriden hem dışarıdan bunu sağlayacağız. Yani kimse zannetmesin ki fiyatlar artacak. Arttığı zaman hemen ithalata geçeriz. Anayı ithal edeceğiz ama bizim ilk görevimiz içeride, gerçekten bu üreticilerimizin ellerindeki malları alıp onları daha fazla geliştirmek ve zengin etmektir. Bu bağlamda inşallah Türkiye üreticisinin önü açık. Aynı şeyi tarımda da düşünüyoruz. 250 Köy Projesinden bahsettik. Çiftçimiz diyor ki, 'Şu ürünüm çok fazla bana destek ver.' Ürünün fazlaysa niye bu ekimi yaptın? Ürün üretimi planlamasında bir hata var. 250 köyle biz bu planlamayı düzenleyeceğiz. Yani talebe göre arzı ortaya koyacağız. Kim ne talep ediyor, o kadar üreteceğiz. O zaman fazlasını ihraç edebileceğimiz bir şekle dönüştüreceğiz. Bunlar basit gibi görülüyor ama inanın Türkiye'nin önünü açacak önemli projeler olduğunu düşünüyorum." şeklinde konuştu.