Rusya'nın Ukrayna Savaşı'nda gizli kayıpları çoğalıyor: 50 bini aşkın Rus öldü

Rusya'nın Ukrayna Savaşı'nda gizli kayıpları çoğalıyor: 50 bini aşkın Rus öldü

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ikinci yılında Moskova, ölen vatandaşlarının sayısını net bir şekilde açıklamazken, bu sayısının 50 bini aştığı ortaya çıktı. Savaşta 25. ay geride kalırken, ölenlerin sayısında ilk yıla göre yaklaşık yüzde 25 artış görüldü. Savaşın sadece ikinci yılında 27 bin 300'den fazla Rus askerinin öldüğü tespit edildi.

Ukrayna savaşı, Rusya'nın askeri müdahalesinin ikinci yılında ölen Rusların sayısının 50 bini aştığını gösteriyor. BBC'nin araştırmasına göre, savaşın ikinci yılında ölenlerin sayısında yaklaşık yüzde 25'lik bir artış yaşandı.

Bağımsız medya grubu Mediazona ve bir grup gönüllü ile işbirliği içinde olan BBC Rusça Servisi, Şubat 2022'den bu yana ölümleri teyit edip kayıt altına aldı.

HAZİRAN 2023'TE ÖLÜ SAYISI 25 BİNDİ

Bu verilere göre, son olarak 16 Haziran 2023'te ölü sayısının 25 bini aştığı kaydedilmişti. Resmi raporlar, gazeteler ve sosyal medyadaki açık kaynak bilgileri taranırken Rus askerlerin ölümlerini belgeledi. Ayrıca Rusya'daki mezarlıklardaki yeni mezarlar da birçok askerin isminin öğrenilmesine yardımcı oldu.

SAVAŞIN İKİNCİ YILINDA 27 BİN 300'DEN FAZLA RUS ASKERİ ÖLDÜ

Yapılan incelemelerde, savaşın ikinci yılında 27 bin 300'den fazla Rus askerinin öldüğü tespit edildi. Ancak Rusya, bu bulgulara ilişkin herhangi bir yorum yapmayı reddetti.

MİLİS GRUPLAR ARASINDAKİ ÖLÜMLER DAHİL EDİLEMEDİ

Elde edilen verilere göre, Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk'taki milis gruplar arasındaki ölümler bu sayıya dahil edilmedi. Bu grupların da eklenmesi durumunda Rus kayıplarının daha yüksek olabileceği belirtiliyor.

Öte yandan, Ukrayna'nın da ölü sayısıyla ilgili çok fazla bilgi paylaşmadığı gözlemleniyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Şubat ayında 31 bin Ukraynalı askerin hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Ancak ABD istihbaratına dayanan tahminler, bu sayının daha yüksek olabileceğine işaret ediyor.

Araştırma Rusya'nın Ukrayna'daki savaş stratejisindeki değişikliklerin insanî maliyetini de ortaya koyuyor. Özellikle Donetsk bölgesindeki geniş çaplı saldırı ve Bahmut savaşı sırasında ölümlerde keskin artışlar yaşandığı belirlendi.

Ukrayna'da 50 binden fazla Rus öldü

Wagner adlı paralı asker grubunun şehirleri ele geçirmek için yardım ettiği dönemde ölümlerde artış yaşandığı da kaydedildi.

MAHKUMLAR DİREKT SAVAŞA GÖNDERİLDİ

BBC ve Mediazona tarafından yapılan çalışmalar, Rusya'nın savaşta "kıyma makinesi" stratejisini uyguladığını gösteriyor. Özellikle cezaevlerinden askere alınan mahkumların önemli bir rol oynadığı belirtiliyor. Bu mahkumlar, savaşa doğrudan gönderilerek yüksek kayıplar verildi. Ancak bu kişilerin çoğunun askeri eğitiminin yetersiz olduğu ve savaş alanında etkili olamadığı ifade ediliyor. Bu durum, Rusya'nın savaş stratejisinin etkisiz olduğunu gösteriyor.

MEZAR SAYIMLARI

BBC ve Mediazona ile birlikte çalışan gönüllüler, savaşın başlangıcından bu yana Rusya'daki 70 mezarlıkta yeni askeri mezarları sayıyor.

Havadan çekilen görüntüler, mezarlıkların önemli ölçüde genişletildiğini gösteriyor.

Bogorodskoya mezarlığı

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN