Malezya’dan BMGK'deki veto yetkisinde değişiklik çağrısı: İnsanlığa karşı suçlarda kullanılmasın

Malezya’dan BMGK'deki veto yetkisinde değişiklik çağrısı: İnsanlığa karşı suçlarda kullanılmasın

Malezyalı yetkililer, BMGK’daki veto yetkisinin "soykırım, insanlığa karşı suç veya savaş suçları gibi kitlesel vahşet suçlarında" kullanılmaması yönünde çağrıda bulundu.

Malezya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Sofian Akmal Abd Karim, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi üyelerinin, veto hakkını üye devletlerin çoğunluğunun istekleri hilafına kullanıldığını söyledi.

Sofian, veto hakkının "haksız yere kullanılmasını veya istismar edilmesini engelleyecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini" vurgulayarak, "Veto yetkisi, soykırım, insanlığa karşı suç veya savaş suçları gibi kitlesel vahşet suçlarını içeren durumlarda kullanılmamalı" ifadesini kullandı.

‘BM İLKELERİNİN DOĞASINA AYKIRI’

Ülkesinin veto yetkisinin kullanımına dair önerisi bulunduğunu kaydeden Sofian, "Veto, daimi 5 üyeden en az 2'si tarafından yapılmalı ve geçici 3 üyenin de desteğini almalıdır. Karar, ayrıca, Genel Kurul'da çoğunluk tarafından da kabul edilmelidir" değerlendirmesinde bulundu.

Sofian, vetonun mevcut haliyle BM'nin inşa edildiği ilkelerin doğasına aykırı olduğuna işaret ederek, BMGK'nin yapısında reformlar yapılması için üye ülkelerle çalışmaya devam edeceklerini dile getirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN