Kuzey Kore'deki bir yeraltı nükleer silah test sahasından çıkan yeraltı suyunun, ülkede ve yurtdışında yaşayan yüzbinlerce kişinin hayatını radyoaktif madde yaydığı gerekçesiyle tehlikeye attığını ileri süren yeni bir rapor yayınlandı.
SELMAN CÖMERT
Seul merkezli Transitional Justice Working Group'un bugün yayınlanan bir raporuna göre, Kuzey Kore'nin nükleer test sahasının bulunduğu Punggye-ri bölgesine yakın sekiz şehrin radyoaktif maddelerin bulaştığı yeraltı suyundan etkilendiği tahmin ediliyor.
Çalışmada, bölgede bir milyondan fazla insanın yaşadığı ve Kuzey Korelilerin yeraltı suyunu içme suyu da dahil olmak üzere günlük kullanımlar ve tarımsal amaçlar için kullandığı belirtildi.
2006 ve 2017 yılları arasında Kuzey Kore'nin dağlık Kuzey Hamgyong Eyaletinde bulunan yeraltı sahasında altı nükleer deneme yaptığı düşünülüyor.
"TRUMP DÖNEMİNDE KAPATILMIŞTI, ANCAK DENEMELER TEKRAR BAŞLAYABİLİR"
Rapor, radyoaktiviteden etkilenen bölgelerden Güney Kore'ye kaçan kişilerin sağlık taramasından geçmesi ve gıda ihracatı testlerinin sıkılaştırılması çağrısında bulundu.
Rapora göre, Kuzey Kore'deki çiftliklerden ve balıkçılıktan Güney Kore, Çin ve Japonya'ya kaçırılan veya ihraç edilen ürünler bu ülkeleri riske atıyor.
Söz konusu nükleer test sahası, Kuzey Kore diktatörü Kim Jong Un'un ABD eski Başkanı Donald Trump ile kısa süreli bir anlaşmanın parçası olarak nükleer silah testlerini durdurma sözü vermesinin ardından 2018'de kapatılmış ve kısmen yıkılmıştı.
Ancak BBC'nin bildirdiğine göre analistler, Kim Jong Un'un tesisi yeniden açmaya ve nükleer denemelere devam etmeye hazırlanıyor olabileceğini düşünüyor.