İngiltere'de tarihi seçim zaferi: İşçi partisi 14 yıl sonra tek başına iktidar

İngiltere'de tarihi seçim zaferi: İşçi partisi 14 yıl sonra tek başına iktidar

İngiltere’de yapılan genel seçimlerde İşçi Partisi, 14 yıllık aranın ardından yeniden iktidara geldi. Seçimlerde 410 milletvekili ile çoğunluğu elde eden partinin lideri Keir Starmer, yaptığı konuşmada "Verdiğimiz sözleri yerine getirme zamanı" diyerek seçmenlerine seslendi. Başbakan Sunak ise seçim hezimeti nedeniyle seçmenlerinden özür diledi.

İngiltere siyasi tarihinin en kritik seçimlerinden biri olan 4 Temmuz genel seçimleri, ülkenin siyasi dengelerini kökten değiştirdi. İşçi Partisi, 14 yıl aradan sonra muhalefetten iktidara geçerek tarihi bir zafere imza attı.

KEİR STARMER: 'DEĞİŞİMİ GETİRDİK'

İngiltere'nin yeni başbakanı olacak olan Keir Starmer, Londra'da yaptığı zafer konuşmasında, parti içinde ve dışında değişime katkı sağlayan herkese teşekkür etti. Starmer, "Değişmiş bir İşçi Partisi olarak ülkeyi yöneteceğiz" şeklinde güçlü bir mesaj verdi. 61 yaşındaki lider, "Açık konuşmak gerekirse, bu çok güzel bir his" diyerek zaferin sevincini paylaştı.

1-005.jpgKeir Starmer

MUHAFAZAKAR PARTİ'NİN BÜYÜK KAYIPLARI

Muhafazakar Parti'nin birçok önemli ismi, bu seçimde milletvekili olmayı başaramadı. Partinin lideri Rishi Sunak, seçim bölgesinde milletvekili seçilmeyi başardı ancak yaptığı konuşmada Keir Starmer'ı arayıp tebrik ettiğini belirtti. Sunak, seçim yenilgisinin sorumluluğunu kabul ettiğini ve "Özür dilerim" diyerek seçmenlerinden af diledi.

1-006.jpgRishi Sunak

SEÇİM SONUÇLARI VE ANALİZLER

BBC'nin seçim sonuçlarına ilişkin analizlerine göre İşçi Partisi, 410 civarında sandalye kazanarak büyük bir zafer elde etti. Avam Kamarası'nda çoğunluğu sağlamak için 326 oy gerekiyordu. Muhafazakar Parti ise aynı tahmine göre 144 sandalyede kalacak. Bu sonuçlar, İşçi Partisi'nin bir önceki seçimde kazandığı 203 sandalyeyi iki katının üzerine çıkardığını gösteriyor. Muhafazakar Parti ise bir önceki seçimde 365 sandalye kazanmıştı.

TEMMUZ AYINDA İLK KEZ GENEL SEÇİM

1945 yılından bu yana ilk kez Temmuz ayında yapılan genel seçimde, İngiliz seçmenler sandık başına gitti. Sandıklar yerel saatle 07.00'de (TSİ 09.00) açıldı ve 22.00'de (TSİ 00.00) kapandı. Seçimler için toplam 40 bin sandık kullanıldı.

İNGİLTERE'DEKİ SEÇİM SİSTEMİ

İngiltere'de dar bölge seçim sistemi uygulanıyor. 650 seçim bölgesinde en fazla oyu alan aday milletvekili seçiliyor. Bir partinin Avam Kamarası'nda çoğunluğu elde edebilmesi için en az 326 milletvekili çıkarması gerekiyor. En çok milletvekili çıkaran partinin lideri başbakan seçiliyor ve Kral tarafından hükümeti kurmakla görevlendiriliyor. İkinci sıradaki partinin lideri ise ana muhalefet lideri oluyor. Eğer hiçbir parti çoğunluğu elde edemezse, en çok oy alan parti koalisyon veya azınlık hükümeti kurabiliyor.

Bu seçimde dikkat çeken isimlerden biri de, Islington North seçim bölgesinde bağımsız olarak yarışan İşçi Partisi’nin eski lideri Jeremy Corbyn'di. Corbyn, burada İşçi Partisi adayıyla yarıştığı seçimi kazanmayı başardı.

2019'DAKİ SON GENEL SEÇİMDE NE OLMUŞTU?

İngiltere'de daha önceki genel seçim 12 Aralık 2019'da yapılmıştı. O dönemde liderliğini Boris Johnson'ın yaptığı Muhafazakar Parti, oyların yüzde 43,6'sını alarak 365 milletvekili çıkarmış ve seçimleri kazanmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN