Danimarka'da, çiftlik hayvanlarının saldığı gazlar için vergi

Danimarka'da, çiftlik hayvanlarının saldığı gazlar için vergi

Danimarka Vergi Bakanı Jeppe Bruus, hükümetin çiftlik hayvanları tarafından salınan sera gazları için çiftçilere yeni bir vergi getirmeyi planladığını açıkladı. Bruus'un verdiği bilgilere göre, inek, domuz ve koyun emisyonlarına yönelik bu vergi, 2030 yılından itibaren uygulanmaya başlanacak.

Yeni vergi önleminin, ülkenin 1990 seviyelerine göre emisyonları %70 oranında azaltma hedefine büyük katkı sağlaması bekleniyor. Bruus, bu adımın Danimarka'nın 2045 yılında iklim nötr olma hedefine ulaşmasına büyük bir adım daha yaklaştıracağını belirtti.

Çiftçilere yönelik planlanan verginin ton başına 43 dolar olması öngörülüyor, ancak verginin başlangıçta yüzde 60 oranında bir gelir vergisi indirimine tabi olacağı ifade edildi. Bu önlemin, özellikle süt hayvancılığı yapan çiftçileri daha fazla etkilemesi bekleniyor.

Danimarka, dünyada tarımda gerçek bir CO2 vergisi uygulayan ilk ülke olma özelliğini taşıyor ve bu karar övgüyle karşılanıyor. Ülke, yaklaşık 1.5 milyon sığır nüfusuyla önemli bir hayvancılık üreticisi konumunda bulunuyor ve bu vergi yoluyla yıllık 400 milyon dolardan fazla gelir elde edilmesi öngörülüyor. Yeni verginin 2035 yılına kadar ton başına 108 dolarlık bir seviyeye yükseltilmesi planlanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN