UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Hamas'la ilişkisi olduğu iddia edilen 12 çalışanla ilgili kendilerine herhangi bir kanıt sunulmadığını açıkladı. Lazzarini, İsrail'in UNRWA'ya yönelik karalama çabalarına da dikkat çekerek "Güvenirliğimizi sarsmayı amaçlayan bir korku kampanyasıyla karşı karşıya olduğumuzu Genel Kurul'a bildirdim" dedi.
Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, ABD'nin New York kentindeki BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşma sonrasında, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
UNRWA Genel Komiseri, Hamas'la ilişkisi olduğu iddia edilen 12 UNRWA çalışanıyla ilgili "Şunu vurgulamalıyım ki, o sırada tarafıma iletilen iddiaya ilişkin herhangi bir kanıtlanmış veya delil niteliğinde bilgi veya kanıt elime ulaşmadı" dedi.
'BAĞIŞLARIN BU HIZLA GERİ ÇEKİLMESİNİ BEKLEMİYORDUM'
İsrail'in Hamas'la bağı olduğunu iddia ettiği 12 çalışanın UNRWA ile ilişkisini kesmekte acele etme konusunda pişmanlık duyup duymadığı sorulan Lazzarini "iddianın ciddiyeti nedeniyle hızlı bir şekilde harekete geçme ihtiyacı" hissettiğini ifade etti.
Gazze'ye bağışçı ülkeler tarafından yapılacak yardımların önemine değinen Lazzarini, söz konusu iddiaların ardından bu ülkelerin bağışlarını askıya almakta çok hızlı hareket edebileceklerini "öngöremediğini" dile getirdi.
Lazzarini, söz konusu kişilerle ilgili durumu bugün Genel Kurul üyeleriyle paylaştığını belirtti.
"Ajansın güvenirliğini sarsmayı amaçlayan bir korku kampanyasıyla karşı karşıya olduğunu da bugün Genel Kurul'a bildirdim" diyen Lazzarini, isim vermeden UNRWA'nın kapatılması için uğraşan İsrail'i adres gösterdi.
NE OLMUŞTU?
UNRWA, yaklaşık 74 yıldır Filistinlilerin yaralarını sarmaya çalışırken bu süreçte tesisleri defalarca İsrail tarafından vuruldu, tonlarca gıda ve ilaç yok edildi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrailli yetkililerin yaklaşık 30 bin personeli bulunan UNRWA'dan 12 kişinin 7 Ekim saldırılarına karıştığına ilişkin iddialarının acilen soruşturulmasını istemişti.
UNRWA da İsrail'in iddialarına yönelik soruşturma başlatmıştı.
Bu iddialar nedeniyle, Avrupa Birliği, Almanya, İsviçre, İtalya, Kanada, Finlandiya, İzlanda, Avustralya, İngiltere, Hollanda, ABD, Fransa, Avusturya, Japonya ve Estonya UNRWA'ya yönelik finansal desteği geçici süreyle durdurma kararı aldıklarını açıklamıştı.