400 milyon insan uzun kovid mağduru: Küresel ekonomik maliyet 1 trilyon dolar

400 milyon insan uzun kovid mağduru: Küresel ekonomik maliyet 1 trilyon dolar

Araştırmacılara göre, dünya genelinde yaklaşık 400 milyon kişi uzun süreli Kovid geçirdi ve bu durum hem hastalar hem de toplum üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor. Yeni bir rapora göre, hastaların yalnızca yüzde 7-10'u iki yıl içinde tamamen iyileşiyor ve hastalığın küresel ekonomik maliyeti yılda yaklaşık 1 trilyon dolar olarak tahmin ediliyor.

Bilim insanlarının yeni bir raporu, dünya çapında yaklaşık 400 milyon kişinin uzun süreli Kovid'den etkilendiğini ortaya koydu. Bu durum, sadece sağlık sistemleri üzerinde değil, aynı zamanda küresel ekonomi üzerinde de büyük bir yük oluşturuyor.

Nature Medicine dergisinde yayımlanan rapora göre, uzun süreli Kovid'in küresel ekonomiye maliyeti yılda yaklaşık 1 trilyon dolar olarak tahmin ediliyor. Bu rakam, küresel ekonominin yaklaşık yüzde 1'ine tekabül ediyor. Maliyetler, sağlık hizmetleri, iş gücü kaybı ve hastaların işe dönememesi gibi faktörlerden kaynaklanıyor.

YETİŞKİNLERİN YAKLAŞIK YÜZDE 6'SI VE ÇOCUKLARIN YÜZDE 1'İ UZUN SÜRELİ GEÇİRDİ

Raporda, dünya genelinde yetişkinlerin yaklaşık yüzde 6'sı ve çocukların yüzde 1'inin uzun süreli Kovid geçirdiği belirtiliyor. Ancak, gerçek sayının daha yüksek olabileceği, çünkü raporun yalnızca semptom gösterdikten sonra uzun süreli Kovid geliştiren kişileri içerdiği ve birden fazla Kovid enfeksiyonu geçiren kişileri dikkate almadığı vurgulanıyor.

NTV'de yer alan habere göre; uzun Kovid, hastaların fiziksel ve zihinsel refahını, çalışma kapasitelerini, sosyal yaşamlarını ve günlük aktivitelerini ciddi şekilde etkiliyor. Bu durum sadece hastaların kendilerini değil, aynı zamanda ailelerini, bakıcılarını ve çevrelerini de derinden etkiliyor.

4 MİLYON KİŞİ İKİ YILDA İŞİNİ KAYBETTİ

Uzun Kovid'in çalışma hayatı üzerinde de önemli etkileri bulunuyor. 2022 yılında, iki ila dört milyon yetişkin, uzun Kovid nedeniyle işini kaybetti. Hastalığı uzun süre geçiren kişilerin virüse hiç yakalanmayanlara göre istihdam edilme olasılığı yüzde 10 daha az. Ayrıca, bu kişilerin çalışma saatlerini azaltmak zorunda kaldıkları ve çoğunun iş dışındaki faaliyetlerini sınırlandırarak çalışmaya devam etmeye çalıştıkları belirtiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN