4 bin yıllık tablet tercüme edildi! Üzerine 61 kehanet kazılmış: İnsanlığı binlerce yıl önce uyarmışlar

4 bin yıllık tablet tercüme edildi! Üzerine 61 kehanet kazılmış: İnsanlığı binlerce yıl önce uyarmışlar

İngiltere'deki British Museum, 4 bin yıl öncesine ait bir çivi yazılı tabletin tamamını tercüme etmeyi başardı. Irak'tan çalınan ve uzun yıllar boyunca çözülemeyen bu tablet, insanlığı binlerce yıl önce uyaracak kehanetler içeriyor. İşte konuya ilişkin detaylar...

Yaklaşık bir asır önce Irak'tan çalınarak British Museum koleksiyonuna dahil edilen 4 bin yıllık çivi yazılı tablet, nihayet tercüme edildi. İngiliz basınında çıkan haberlere göre, tablet üzerinde dört kil tablete kazınmış toplam 61 kehanet bulunuyor.

yeni-proje-12.jpg

GÖZLEMLER VE UYARILAR: ÇİVİ YAZILI TABLETİN İÇERİĞİ

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, arkeologlar, bu tabletlerin kahinler tarafından gece gölgelerinin hareketleri ve ay ile güneş tutulmalarının tarihleriyle oluşturulduğunu belirtiyor. Keşfedilen kehanetler arasında, “Bir tutulma merkezden belirsizleşir ve aniden netleşirse, bir kral ölecek, Elam yıkılacak” şeklindeki öngörüler dikkat çekiyor.

Başka bir kehanette, “Bir tutulma güneyde başlar ve sonra temizlenir: Bu Subartu ve Akkad’ın çöküşüne işaret eder” deniyor. Elam, günümüz İran'ının güneybatısında, Akkad ise Bağdat yakınlarındaki eski bir bölge olarak biliniyor.

SALGIN HASTALIK VE İSYAN KEHANETLERİ

Tabletlerin diğer öngörüleri arasında akşam saatlerinde gerçekleşen tutulmaların “ölümcül bir salgın hastalık” anlamına gelebileceği ve isyan eden bir ülkeye düşmanların geleceği belirtiliyor. Düşmanların şehirleri ve surları yıkacağı kehaneti, tarih boyunca yaşanan büyük felaketlerle ilişkilendirilebilecek bir uyarı olarak değerlendiriliyor.

yeni-proje-13.jpg

KRALLIK VE TAHT MÜCADELESİ

Tabletlerde krallar için de kehanetler mevcut. Örneğin, “Ünlü bir kral yok olacak ve krallığa aday gösterilmeyen oğlu tahtı ele geçirecek” şeklinde bir öngörü dikkat çekiyor. Bu öngörü, 16. yüzyılın ünlü kahini Nostradamus’un ‘Adalar Kralı’ olarak tarif ettiği kişinin zorla kovulacağı ve saltanatın, kraliyet alametine sahip olmayan biri tarafından gasp edileceği kehanetini anımsatıyor.

BİLİMSEL PERSPEKTİF: GERÇEK DENEYİMLERİN İZLERİ

Londra Üniversitesi’nden emekli Babil profesörü Andrew George, Live Science'a yaptığı açıklamada, bazı kehanetlerin gerçek felaket deneyimlerine ve alamet gözlemlerine dayanabileceğini belirtti. Bu, tabletlerin tarihi ve kültürel değerinin yanı sıra, insanlık tarihi üzerindeki etkilerini de gözler önüne seriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN