Dolarla mı maaş alıyoruz

Dolarla mı maaş alıyoruz

Hazine garantili köprülerde geçiş ücreti yüzde 25 arttı. Ancak işletmesi devlette olan 15 Temmuz ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde de döviz kriteriyle zam yapılması dikkat çekti. Vatandaşın cebindeki para bir yılda yüzde 45 erirken müteahhite ‘kur zırhı’ kamu vicdanını rahatsız etti. ‘Dolarla maaş almayan milletin kullandığı köprüye neden dolarla zam yapılıyor’ tepkileri yükseldi.

ALİ YILDIRIM / KARAR

Yeni yılın ilk günü zamlarla başladı. Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine ortalama yüzde 25 zam yapıldı. Yap-İşlet-Devret modeliyle hayata geçirilen Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim’de yeni tarife, dolar kurundaki değişim dikkate alınarak belirlendi.

Otomobillerin Osmangazi’den geçişi 117.90 liradan 147.50 liraya çıktı. Ücreti dövize göre belirlenen köprüleri kullanacak vatandaşın geliri TL’nin değer kaybı nedeniyle erirken Hazine garantisi verilen müteahhitler yine dalgalanmadan etkilenmedi. 

EN ÇOK İSTANBULLULAR HİSSEDECEK 

Hazine garantili köprülerle birlikte, devletteki Fatih Sultan Mehmet ve Şehitler Köprüsü’nde de yeni tarifelerin dolara endeksli olarak ayarlanması tepki çekti. Otomobillerin geçişi 10.50 TL’den 13.25’e yükseldi. Ücret minibüsler için ise 13.50’den 17 TL’ye çıktı.

Yeni düzenlemelerle birlikte cebi en çok sarsılan İstanbullular oldu. Asgari ücret başta olmak üzere hiçbir alanda döviz kriteriyle gelir düzenlemesi yapılmamasına rağmen köprülerde kurun gözetilmesi tartışma yarattı. 

KÖPRÜ GEÇİŞ ÜCRETLERİNE YÜZDE 25 ZAM 

15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 

  • Eski fiyat: 10,50
  • Yeni fiyat: 13,25 

Yavuz Sultan Selim Köprüsü 

  • Eski fiyat: 21,90
  • Yeni fiyat: 27,50 

Osmangazi Köprüsü 

  • Eski fiyat: 117,90
  • Yeni fiyat: 147,50 

İstanbul-İzmir Otoyolu geçiş ücreti 292 TL’den 367 TL’ye çıkarıldı. 

karar-manset-2-ocak.jpg

Köprü ve otoyollara yeni yılla birlikte zam yapıldı. Önceki yıllarda bakım onarım adı altında devlete ait köprü ve otoyolların geçiş ücreti artarken, bu sene yap-işlet-devret modellerinde olduğu gibi kur baz alındı. Yeni yılda geçiş ücretleri ortalama yüzde 25 seviyesinde artış gösterirken, kur da son 1 yılda yüzde 25 yükseldi. 

GEÇİŞ ÜCRETLERİ YÜZDE 25 ARTTI 

Yine birinci sınıf araçlar için Osmangazi Köprüsü’nde geçiş ücreti yüzde 25 arttı. 117.90 TL’lik geçiş ücreti her iki yön için de 147.50 liraya ulaştı. İkinci sınıflar için de ücret 188.65 liradan 236 liraya yükselerek yüzde 26’ya yakın zamlandı.

Motosiklet geçiş ücretleri de 85.55 liradan 103 lira oldu. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde de artış yüzde 30’ları buldu. Birinci  sınıf araçlar için her iki yönde de geçiş, 21.90 liradan 27.50 liraya çıktı. İkinci sınıf araçlar için ise 29.10 liralık geçiş ücreti 36.50 lira oldu. Her iki sınıf için artış yüzde 25 seviyelerinde gerçekleşti. Motosiklet geçişi de 15.35 TL’den 19.90 TL’ye çıktı. 

2019’DA BAKIM ONARIM FARKI YANSITILDI 

Ekim 2019’da Karayolları Genel Müdürlüğünden (KGM) yapılan açıklamada, kontrollü otoyol ve Boğaz köprülerinin hizmet ömürlerinin uzatılması amacıyla bakım onarımlarının düzenli olarak yapılabilmesi için, her yıl Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre düzenlenmesi gereken geçiş ücretlerinin, geçen yıl yüzde 33,64 olan enflasyona rağmen 21 aydır artırılmadığı belirtilmişti.

Açıklamada, Boğaz köprülerine büyük bakım onarımların yapılması, işçilik ve malzeme fiyatlarındaki artışlar ile bakım-işletme maliyetlerindeki yükselmeler de göz önüne alınarak yol standartlarının sürdürülebilirliğini sağlamak için, otoyol ve köprülerdeki geçiş ücretlerinin asgari düzeyde artırılmasının zorunlu hale geldiği vurgulandı. Buna göre, otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde ortalama yüzde 20 fiyat düzenlemesi yapıldı. 

DEĞERLİ KAĞITLARA 40 LİRA ZAM 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, değerli kağıtların 2021 yılında uygulanacak satış bedellerini belirledi. Muhasebat Genel Müdürlüğünün konuya ilişkin tebliği, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak 1 Ocak 2021 itibarıyla geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Buna göre, 2021’de ilgili kanunda “değerli kağıt” olarak belirlenen noter kağıtları 20 lira ile 40 lira arasında olacak. Pasaport bedeli ise yeni yıldan itibaren 180 lira olarak uygulanacak. Kimlik kartları 30 lira, aile cüzdanları 160 lira, sürücü belgeleri ile sürücü çalışma belgeleri (karneleri) 225 lira, motorlu araç tescil belgesi 200 lira, iş makinesi tescil belgesi 170 lira, her bir çek yaprağı için banka çekleri 12 lira, Mavi Kart ise 16 lira bedelle satılacak. 

ELEKTRİK VE DOĞALGAZDA DA FATURALAR KABARDI 

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) doğal gaza ve elektrik tarifelerinde değişen oranlarda fiyat artışına gitti. BOTAŞ’ın internet sitesinde, ocak ayına ilişkin yayımlanan tarife tablosuna göre, konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatı, aralıkta geçerli olan tarifeye göre yüzde 1 artışla 1000 metreküp doğal gaz için 1264 lira, ticarethane, sanayi ve elektrik üretim santralleri için ise 1414 lira olarak belirlendi. Doğal gazda fiyat tarifeleri aylık olarak hesaplanıyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) konuya ilişkin kurul kararı Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Resmi Gazete’deki tarife tablolarından yapılan hesaplamaya göre, elektrik tarifelerinde mesken, sanayi ve ticarethane abone grupları için vergi ve fonlar dahil ortalama yüzde 6 artışa gidildi. Söz konusu oran, tarife gruplarına göre ufak çaplı değişiklikler gösterebiliyor. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (14)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
14 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN