Dolarda tehlike çanları

Dolarda tehlike çanları

3.0963 lira olan tarihi zirvesine yaklaşan dolar, bu direnci kırarsa 3,15’e doğru çıkabilir. Moody’s’in not indirimi ile Türkiye’nin negatif ayrıştığını belirten ekonomistler, yurt dışından borçlanma maliyetlerinin bu nedenle 0.25 puan arttığını belirtiyor.

GÜVEN ADALI 

Moody’s’in notumuzu ‘yatırım yapılabilir’ seviyesinin altına düşürmesi ile gelişmekte olan ülke para birimleri arasında negatif ayrıştık. Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerinin 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında 3,0963 lira ile tarihi zirvesine yükselen, sonraki 2 haftada vatandaşların satışları ile düşüşe geçen dolar, negatif ayrışma sonucu tekrar zirveye dayandı.

FED BASKI OLUŞTURUYOR

Ekonomistler 3,0963 lira seviyesini direnç olarak kabul ederken bu direncin kırılması durumunda 3,15’lerin görülebileceğini ifade ediyor. Uzmanların görüşleri şöyle:

Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbantlı: “Moody’s sonrası kademeli fon çıkışları devam ederken, OHAL süresinin uzaması, jeopolitik risklerin devam etmesi, FED’in faiz artışının yaklaşması TL üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.  ABD’de 10 yıllık faizlerin 2016 yılının başından bu yana ilk kez 200 günlük ortalamasının üzerinde olması ve FED’in bu yıl faiz artırma olasılığının yüzde 68’e yükselmesi doların küresel bazda değer kazanmasını sağlıyor. Kurda 3.0650’nin üzerinde göreceğimiz kapanışlar ile yeni zirve ihtimali güçleniyor. Kurda yeni zirve 3.1085 bölgesinde olabilir.  3.0350-3.05 bölgesinin üzerinde kaldığımız sürece kurda yükseliş isteği devam edecektir.”

3’ÜN ALTINA GELİNMELİ

Saxo Capital Markets Strateji Müdürü Cüneyt Paksoy: “FED’den gelen şahin açıklamalarına, yaklaşan ABD seçimlerinin belirsizliği de eklendiğinde doların global çapta değer kazandığını görmekteyiz. Dolar-TL işlemlerinde teknik olarak 3.08-3.10 direnç eşiği test edilmeye devam edilecektir. 3.10 seviyesi herhangi bir sebeple geçilecek olursa, yeni rekor seviyeler görme adına 3.1150, 3.13 ve devamında 3.15 yeni direnç hedefleri ve potansiyel olacaktır. Dolar-TL tarafında teknik olarak rahatlama için ilk etapta 3.00-3.05 aralığına kalıcı gelinmesi ve asıl olarak 3.00 altına tekrar kalıcı geri çekilme yaşanması gerektiğini de hatırlatalım.”

OLUMSUZ ALGI OLUŞTU

KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan: “TL’nin değer kaybetmeye devam edeceği yönündeki öngörüler yatırımcıları TL sat dolar al algısı oluşturdu. 3 ay vadeli opsiyonlara baktığımızda 3.10-3.35 fiyat aralığına biriken alımlar söz konusu. 3.10 zirvesini kırarsa 3.17 yeni direnç seviyesi olacak. FED tutanakları ve Janet Yellen’in konuşmasında güvercin bir tutum görülürse 3.02 seviyesi söz konusu olabilir.”

BORÇLANMA MALİYETİ ARTTI

Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Bölüm Başkanı Sadi Uzunoğlu, not indirimi sonrasında yurt dışından borçlanma maliyetinin 0.25 baz puan arttığını söyledi. Uzunoğlu, “Libor +0.80-85’lerle borçlanan bankalar, Eurolibor +100-110 ile borçlanmaya başladı. Demek ki eski maliyetlerle para bulmamız mümkün değil” dedi.

ZİRVEYİ KIRAMAZSA DÜŞER

İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu: “Dolardaki yükselişin ardında, not indirimi, doların dünyada güçleniyor olması, petrol fiyatlarının yükselmesinin cari açık açısından TL üzerinde baskı yaratıyor. 3,0963 olan zirve seviyenin üzerine yerleşirse 3.10-3.15 aralığına gidebilir. Buna karşın 3.0963 seviyesini geçmekte başarısız kalması durumunda ise 3.05-3.06 seviyesine doğru geri çekilme beklenebilir. Borsada ve tahvilde ise satışlar gözlenmiyor.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN