Yeni bir araştırmada kandaki ‘copeptin’ adlı molekül düzeyinin, tip 2 diyabetlilerde kalp krizi ve inme riskinde yeni bir belirteç olduğu tespit edildi. Eğer bu madde kanda yükseliyorsa kalp krizi riski 2 kat artıyor.
İsveçli bilim insanlarınca, tip 2 diyabet hastalarının kanlarındaki ‘copeptin’ molekülündeki yükselişin, kalp krizi ve inme riskini iki kattan fazla artırdığı belirlendi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı öğretim üyesi ve Avrupa Endokrinoloji Derneği Yöneticisi Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, bu araştırmanın sonucunun Portekiz’de başkanlığını üstlendiği Avrupa Endokrinoloji Kongresi’nde açıklandığını söyledi.
Kongrede sonuçları ele alınan araştırmalardan birinin, kan analizlerinde yeni tespit edilen bir bulgunun tip 2 diyabetle kalp hastalığı ilişkisini ortaya koyduğunu belirten Yıldız “Kanda bulunan copeptin adlı yeni bir belirteçle, tip 2 diyabet hastalarında kalp hastalığı riski öngörülebiliyor. Bu, tip 2 diyabet hastalarında kalp hastalığı riskini önleme ve öngörme adına önemli bir gelişme” dedi. Yıldız, hastalığın böbrek yetmezliğinden görme kaybına önemli sağlık sorunlarına yol açtığına dikkati çekti.
Tip 2 diyabetin, vücudun sağlıklı çalışması için yeterli insülin üretememesi ve vücut hücrelerinin insüline direnç göstermesi sonucunda ortaya çıktığını dile getiren Yıldız, bu kişilerin diyabete bağlı kalp ve damar hastalıkları, kalp krizi, inme ve erken ölüm gibi risklerle de karşı karşıya bulunduğunu ifade etti. Yıldız, molekül hakkında bilgi vererek, ‘copeptin’ isimli belirtecin tıpta ‘vasopressin’ diye isimlendirilen hormonun bir parçası olduğunu kaydetti. Bunun vücuttaki su dengesini etkileyen, su-tuz tutulmasını dengeleyen bir hormon olduğunu anlatan Yıldız “Bu vücuttan su atılımını engelleme fonksiyonu görür. Ayrıca karaciğerde şeker metabolizmasında ve pankreasta hormon sorunlarında rol alır” dedi.
7 YIL BOYUNCA İZLENDİ
Araştırma İsveçli bilim insanları tarafından gerçekleştirildi. Hastalar 7 yıl boyunca takip edildi, çalışmanın başlangıcındaki copeptin düzeyleri ile daha sonra kalp hastalığı gelişme riski arasında ilişki tanımlandı. Sonuç olarak bu molekülün kalp hastalığını öngörmede faydalı olduğu gösterildi.
AZ UYUYAN ÇOCUKTA ŞEKER HASTALIĞI RİSKİ
Çocuklarda gerekenden az uykunun tip 2 diyabetle bağlantısı olduğu ortaya çıktı. Science Daily’nin internet sitesinde yayımlanan çalışmada, önerilen süreden bir saat az uyuyan çocuklarda, tip 2 diyabetin yanısıra yüksek seviye kan şekeri ve insülin direnci görülme olasılığının arttığı belirtildi. İngiltere’de araştırmacılar, ülkedeki farklı etnik kökenlerden, günde ortalama 10 saat uyuması önerilen 9-10 yaşlarındaki 4 bin 525 çocuğa ait vücut ölçümleri, kan örnekleri sonuçları ve anketleri inceledi. Uzun süre uyuyan çocukların vücut ağırlığı ve yağ kitlelerinin düşük olduğu kaydedilen araştırmada, ortalamadan az uyuyan çocuklarda yüksek oranda insülin, insülin direnci ve kan şekeri görüldüğü, bunun da tip 2 diyabetin risk faktörleri olduğu vurgulandı.
Prof. Christopher G. Owen, çalışmanın sonuçlarının, uyku süresini artırarak vücut yağının ve hayatın ilk evrelerinde tip 2 diyabete yakalanma riskinin düşürülebileceğini gösterdiğini belirtti.