Bir hormon hastalığı olan Polikistik Over Sendromu, genç kızlarda görülüyor, son yıllarda ise iyice yaygınlaşıyor. Prof. Dr. Hakan Yaralı, bu rahatsızlığın günümüzde her beş kadından birinde tespit edildiğini belirterek, diyabete davet çıkardığı yönünde uyarıyor. Çaresi ise ilaç tedavisinin yanı sıra dengeli beslenme.
Her beş kadından birinde ortaya çıkan polikistik over sendromu (PCOS) en sık görülen hormon bozukluklarından. Anatolia Tüp Bebek Merkezi Klinik ve Bilimsel Direktörü Prof. Dr. Hakan Yaralı sivilce artışı, ciltte yağlanma, saç dökülmesi ve şişmanlığın hastalığın belirtisi olduğunu ifade ederek, bunlardan en az ikisinin tespit edilmesi halinde teşhisin konulduğunu söyledi. PCOS’lu kadınlarda uzun dönemde metabolik hastalık riskleri oluştuğunu belirten Yaralı, bu kadınların özellikle 40’lı yaşlarına dikkat etmesini önerdi. Yaralı “Bu olgularda 40’lı yaşlar ve sonrasında şeker hastalığı riski kesin olarak, PCOS’lu olmayan olgulara göre artıyor. İlerleyen yaş, kilo fazlalığı ve birince derece aile bireylerinde şeker hastalığı varlığı, şeker hastalığı gelişmesi için ilave risk faktörlerini oluşturmakta. Bu hastalarda yüzde 40 civarında gizli şeker, yüzde 6-8 olguda ise tip 2 diyabet sıklığı söz konusu. Ayrıca, kesin olmamakla birlikte hipertansiyon ve koroner kalp hastalığı riskleri de artıyor” dedi.
Hastalığın tedavisinde beslenmeye dikkat edilmesi gerektiği bilgisini veren Yaralı “Hastanın tedavisindeki en önemli ve birinci basamak kilonun kontrol altına alınması ve kilo verdirilmesi. Kilo verilmesinde başarı anahtarı ise bir diyet uzmanından destek alınması ve uygun egzersiz programı uygulanması” diye konuştu.