Türkiye’de her beş çocuktan biri obez

Türkiye’de her beş çocuktan biri obez

Türkiye Milli Pediatri Derneği’nden Kerem Hasanoğlu, küçük yaşta görülen kilo sorunuyla ilgili tehlikeye dikkat çekti: “Türkiye’de azalan çocuk nüfusu obezite tehdidi altında. Her beş çocuktan biri ya obez ya da obez olma yolunda ilerliyor.”

Bu yıl 60’ıncı kuruluş yıl dönümünü kutlayan Türkiye Milli Pediatri Derneği (TMPD) Türkiye’de çocuk sağlığının gelişmesi ve pediatrinin ilerlemesine katkı sağlayanları onur ödülü ile ödüllendirdi. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ın da ödül aldığı törende TMPD Genel Koordinatörü Kerem Hasanoğlu, Türkiye’de çocuk sağlığı konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ülkemizde giderek artan çocuk obezitesi ve savaş mağduru mülteci çocukların psikolojik tedavilerine ilişkin çok sayıda çalışma yürüttüklerini de belirten Hasanoğlu, rakamlarla Türkiye’nin çocuk sağlığı haritasını ortaya koydu.

Kerem Hasanoğlu, Türkiye’de toplam nüfusun yüzde 24’ünü 0-14 yaş grubu çocukların oluşturduğunu belirtirken “Bu oran 1990 yılında yüzde 35’ti. Bu da çocuk nüfusun azalmaya başladığını gösteriyor. 1990 yılında yüzde 2.9 olan doğurganlık oranı ise 2015 verilerine göre yüzde 2.1’e düşmüş durumda. Türkiye’de 0-14 yaş çocukların nüfusa göre en yoğun olduğu il, yüzde 40.4 ile Şanlıurfa” dedi. Hasanoğlu, ailelerin beyanına dayanarak Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı rapora da dikkat çekerek, çocukların beslenme alışkanlıklarını da açıkladı. Hasanoğlu “Ülkemizde 6-10 yaş arası çocukların yüzde yüzde 21’i hafif şişman veya şişman olarak karşımıza çıkıyor.

Bu ne demek? Her beş çocuktan biri ya obez ya da obez olma potansiyeline sahip demek. Bir yandan çocuk nüfusu azalırken obezitede ciddi bir artış var o zaman ortada ciddi bir tehlike var, demektir. Çocukluk çağında görülen obezite eğiliminin en büyük nedeni de fast food tarzı beslenme biçimi. Hazır gıdaların yoğun tüketimi özellikle büyük kentlerde artış gösteriyor. İlerleyen yıllarda birçok sağlık sorununun yaşanacağına işaret eden obezite artışı, gün geçtikçe tehlikeli boyutlara ulaşıyor. Burada ebeveynlere büyük görevler düşüyor. Tencere yemekleriyle beslenme, dengeli sebze meyve tüketimi, bilgisayar oyunları yerine, hareket odaklı oyunlara çocukların teşvik edilmesi gerekiyor. Hazır içeceklerin içerisindeki yüksek şeker miktarı da obeziteye zemin hazırlıyor” diye konuştu.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI DA ÖNEMLİ BİR SORUN

Kerem Hasanoğlu, çocukların yaşadıkları sağlık sorunlarının oranlarını da açıkladı: “7-14 yaş arasındakilerin son altı ayda en sık yaşadıkları sağlık problemlerinin başında yüzde 24.6 ile ağız ve diş sağlığı geliyor. Onu yüzde 13.8 gözle ilgili sorunlar, 9.4 ile enfeksiyöz hastalıklar, 4.9 ile cilt hastalıkları, 3.5 ile beslenmeyle ilgili problemler, 2.9 ile işitme, 2.1 ile ruh sağlığı sorunları ve 2.2 ile kas iskelet sistemi hastalıkları takip ediyor” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN