Candan Karlıtekin: İstanbul Havalimanı THY'nin dengesini bozdu | Özel Röportajlar

DEVA Partisi Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi Candan Karlıtekin, KARAR TV'de muhafazakar camia ve AK Parti tabanı ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu: Korku şu; tekrar ipi elimizden kaçırırsak, bu alınan rövanş gibi tekrar bir rövanş alınır mı?

MELEK GEDİK | KARAR

DEVA Partisi Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi Candan Karlıtekin, KARAR TV ekranlarına konuk oldu. Özel Röportajlar'ın konuğu Karlıtekin, Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un sorularını cevapladı.

Karlıtekin, muhafazakar camia ile AK Parti tabanına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu, "Korku şu; tekrar ipi elimizden kaçırırsak, bu alınan rövanş gibi tekrar bir rövanş alınır mı? Yani rövanşın rövanşı alınır mı?" dedi. 

"BU RÖVANŞ GİBİ TEKRAR BİR RÖVANŞ ALINIR MI?"

Karlıtekin, şunları kaydetti: İnsanlarımızda şöyle bir sıkıntı var, özellikle belli bir yaşın üstündekilerde. Eskiden itilmiş, ötelenmiş olan bir insan topluluğu var. Muhafazakar kesimde 'O eski dönemler geri gelir mi?' korkusu var. Dindar, mütedeyyin insanlar inançlarımızdan dolayı tekrar sıkıntı yaşar mıyız diye düşünüyor. Korku şu; tekrar ipi elimizden kaçırırsak, bu alınan rövanş gibi tekrar bir rövanş alınır mı?

Yani rövanşın rövanşı alınır mı? Şimdi bu bir korku. Bunun olamayacağını göstermemiz lazım. Çünkü eski sıkıntıları uygulayan insanlar da taş ya da toprak değil, dönüşüyor. Onlar da yaptıklarının memleketi ne hale getirdiğini herhalde görmüşlerdir diye düşünüyorum. Vicdan sahipleri görmüştür, tabii içlerinde muhakkak eskisi gibi düşünenler vardır ama onlar da azınlıktır diye düşünüyorum.

İKTİDARA GELEN NEDEN DEĞİŞİYOR?

Elif Çakır'ın 'Muhalefetken her partinin demokrasi istediğini fakat iktidara geldiğinde bu durumun değiştiğini görüyoruz. Sizce bunun temel sebebi nedir' sorusuna Karlıtekin "Korkularımız" diye cevap verdi.

Karlıtekin, şöyle devam etti: "Temel sebebi, yerleşik menfaatler. Osmanlı'da da bu kabuk kırılmaya çalışıldı, hepimiz biliyoruz. Bu korkuları köpürtenler önce akılları çeliyor, Osmanlı'nın son yüzyılında da bunlar tartışılmış. Projelendirilmiş sonra rafa kaldırılmış, niye? Çünkü yerleşik menfaatler bunların oluşmasına izin vermemişler. Bugün de aynı şeyler...

"VATAN KAYBETME KORKUSU..."

Korkularımız var, büyük bir imparatorluktan küçük bir Anadolu'ya sıkışmışız. Vatan kaybetme korkusu, endişesi çok fazla. Bu ülkede hep bölünme, küçülme korkusu vardır. Tabii bu insani bir şeydir, bunu yadsımıyor ama tabii arka tarafta bu korkuların kılıf olduğu yerleşik menfaatler vardır. Onu kıramıyoruz bir türlü, bunları kırmanın yolu ise açıklıktan, şeffaflıktan geçiyor."

Siyasette 'halk dalkavukluğu' denilen bir sıkıntı olduğunu da belirten Karlıtekin "Halkın duymak istediğini söylemek yani. Ve çok konforlu bir alandır. 'Dış güçler bizi yemek istiyor' söyleminin müşterisi çoktur mesele. Fakat buna karşı olmak lazım. Sürekli herkesin Türkiye'nin aleyhine çalıştığına dair safsatalardan kurtulmak lazım. Bu iletişimi halkla yapmalıyız. Konuşulunca insanlar ikna oluyor."

KARLITEKİN'DEN HDP YORUMU

Halkla iletişiminin yollarını anlatırken HDP ile ilgili de yorum yapan Karlıtekin "HDP dediğin yasal bir parti. Türkiye'deki Kürtler, bu ülkeye aidiyetlerini nasıl ifade edecekler? Anayasa çerçevesinde kurulmuş, bir şekilde siyasi görüşlerini ifade etmek için. Bunu Türkiye'nin bütün kalması için bir şans olarak görmemiz lazım. Eğer gerçekten milliyetçiysen ve ülkenin bölünmemesini istiyorsan, senin burada bu espriyi çözmen lazım.

Daha sonra bu meseleyi çözecek derli toplu bir reçete koy ortaya. Çünkü insanlar çözümün peşinde. İnsanlar çatışmadan kaçar, siz bu insanlara çatışma değil, çatışmayı yumuşatacak ve sonra bütünleştirecek reçete sunmalısınız. Kimlik ve etnik siyasetinden daha üstü bir reçete sunarsanız, o zaman cazibe merkezi olursunuz ve aslında korkulara yer olmadığı anlaşılır."

AK PARTİ TABANINDA ÇÖZÜLME VAR MI?

AK Parti tabanında çözülme olup olmadığı ile ilgili soruya da cevap veren Karlıtekin "Herkesin radarı açık ve her türlü bilgiyi topluyor. Ve çok kritik bir eşik var, aşmamız gereken. Şu an bence AK Parti seçmeni gözlemliyor. Sahada gördüğüm o, buradan oraya atlayacak ama yeterli insanın atlayıp atlamadığını ya da geminin götürüp götürmeyeceğini düşünüyor.

DEVA Partisi kadrolarına karşı huzurlular. Belli bir nokta gelecek ve adeta toprak kayması gibi olacak. Olaya tek tek çözülme olarak bakmıyorum, artık öbür tarafın yeni bir hikayesi ya da bestesi yok. Halk da bunu görüyor" diye konuştu.

basliksiz-1.jpgİktidarın 'reform açılımı' hakkında da konuşan DEVA Partisi Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi Candan Karlıtekin "Neyin reformunu yapacaklar? Hukukta yapalım mesela, yargı tamamen bağımsız olsun. Sizin reform beklediğiniz siyasi iktidar, bunun sonuçlarını göze alabilir mi? İktidar partisine karşı o zaman bir sürü fezleke düzenlenmesi lazım" dedi.

THY NEDEN 353 UÇAK ALDI?

Yıldıray Oğur'un 'İçi boşatılmış kurumlar arasında Türk Hava Yolları var mı' sorusu üzerine Karlıtekin, hem tartışılan THY'nin yönetim kurulu hem de İstanbul Havalimanı hakkında önemli açıklamalar yaptı: 

"Türk Havayolları ile ilgili mesele, bir kere yeni havalimanı ile alakalı. Türk Hava Yolları'nın bir dengesi vardı, biz de zamanında kurmuştuk o dengeyi. Bir ülkenin uçma ihtiyacı vardır, aynı zamanda uçma kapasitesi vardır. Mesela Türk Hava Yolları'ndaki 353 uçağa, normalde 2023'te gelecekti fakat 2019'da gelindi. Niye? Çünkü yeni bir havalimanı yapıldı.

Çünkü İstanbul Havalimanı'nı doldurmak zorundasınız. Müthiş kapasiteli. O zaman ne oldu? Türk Hava Yolları, bütün büyüme planlarını öne çekti. İstanbul Havalimanı'nı doldurmak için uçaklar erken alındı. Çünkü yeni havalimanı çok büyük ve çok masraflı. Hele öbürüne göre, kat ve kat masraflı. Sonuç olarak bu yeni havalimanına Türk Hava Yolları intibak etmek zorunda. Büyüme kapasitesini artırdınız, tamam. Peki, bu büyüme Türkiye'nin gerçek uçma ihtiyacı ile örtüşüyor mu? Soru bu. Bence örtüşmüyor."

"İSTANBUL HAVALİMANI'NA İHTİYAÇ YOKTU"

THY başkanlığı döneminde yeni havalimanına karşı olduğunu belirten Karlıtekin, "Evet, itiraz etmiştim. Havacılık açısından gerek yok demiştim. Bu iş hiçbir zaman sağlıklı tartışılmadı, çünkü tartışıldığında biri, size hakikati anlattığında o hakikati bilmiş ve bağlı kalmış da oluyorsunuz. Benim temel itirazım şuydu; havacılık açısından ihtiyaç yoktu. Diğer havalimanlarına yapılan ilave yatırımlarla Türkiye'nin uçuş ihtiyacı karşılanırdı. Mesela Sabiha Gökçen'e kaç yıldır ikinci bir pist yapılamadı, enteresan yani. Koskoca havalimanı yapılırken, Sabiha Gökçen'de ikinci pist 6 yıldır niye yapılamıyor?

İSTANBUL HAVALİMANI NEDEN YAPILDI?

Esas havalimanın yapılma amacı şu, benim iddiam şöyle: İstanbul'u büyütmek istiyoruz. Niye? Kanal İstanbul meselesi var. Arazi geliştirme işleri var, emlak işleri var. Bunların hepsi kolay para. Arsalar üzerinde kalem oynat, sonra gelsin hazır para. Bu sefer sanayicisi de müteahhit olmaya soyunuyor. Böylece bir şekilde rant akıyor, siyaseti finanse etmeye başlıyor ya da bilemediğim başka işler yapılıyor. O alanın, oraya yapılması İstanbul'un nirengi noktalarını ileriye taşımak anlamına geliyor."

basliksiz-1-001.jpgTürk Hava Yolları'nda yıllarca yöneticilik de yapan Candan Karlıtekin "Yönetim kurulları ek gelir kapısı olmamalı. Kurumları, yönetim kurulları geliştirir. Benim dönemimde Türk Hava Yolları'nda, işini bilen ve farklı konularda yetkinlikleri olan insanlar vardı. Şimdi durum çok farklı" diye konuştu.

Candan Karlıtekin'in açıklamaları şöyle:

 

"Sağlık konusunda bile kutuplaştık, aşı tartışmaları tamamen güven ile alakalı. Açıkçası aşı herhalde vurdururum. Fakat Türk Tabipleri Birliği de işin içinde olsa daha kolay güvenirdim. Sadece Çin ile ilişkilerde değil, bütün ilişkilerimizde şeffaflık sorunu var. Enflasyon rakamlarında da şeffaflık yok. Kısacası A'den Z'ye hiçbir şeyde şeffaflık yok...

 

"DEMOKRAT OLSAK ZATEN EKONOMİ DE COŞAR"

 

Bizim öncelikle kendi evimizin içine düzeltmemiz lazım. Türkiye'yi demokrat, özgür bir ülke haline getiremiyoruz. Avrupa Birliği'nin değerlerine bakıp bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Türkiye demokrat bir ülke olsa ekonomi zaten coşar. Türkiye'de insanlar sıkışmış durumda ve geleceklerini burada kurgulamak istemiyorlar. Sadece insanlar değil, sermaye bile sıkışmış durumda. Türkiye'de kırılmayan bir kabuk var, korkular hep gündemde."

'DEVA Partisi, AK Parti ile birleşir mi?' sorusuna Karlıtekin, "Bizi bunu duyunca şaşırıyoruz, DEVA Partisi bir ihtiyaçtan doğdu. Memleketin geldiği noktaya kayıtsız kalamadık" cevabını verdi. 

Karlıtekin, kamu-özel iş birliği projeleri için de "Bu işleri ucuza mal ederseniz ve şeffaf bir şekilde herkesin katılmasını sağlarsanız... Bu şekilde düşünülmeli. Bir de ihtiyacımız olup olmadığına bakmak lazım" yorumunda bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN