Birleşmiş Milletler, sıcak çatışmaların yaşandığı bölgelerdeki sivil kayıplar ve bölgeden kaçan sivillerin durumuyla ilgili endişelerinin sürdüğünü açıkladı. Irak güçlerinin İŞİD’i Telafer’den çıkartmak için başlattığı operasyon sonrasında binlerce sivilin sıcak çatışma bölgesindeki evlerini terk edip daha güvenli bölgelere geçmeye çalıştıkları belirtildi.
Çok sayıda sivilin çok zor şartlar altında çatışma bölgesinden kaçmayı başardıkları belirtilerek şimdiye kadar en az 30 bin sivilin Telafer’den kaçmayı başardığı, bu sayının önümüzdeki günlerde çok daha artabileceği açıklandı.
‘AŞIRI SICAK HAVADA SAATLERCE YÜRÜYEREK KAÇIYORLAR’
Birleşmiş Milletle'in Irak’tan sorumlu İnsani Yardım Koordinatörü Lise Grande, Telafer’ın IŞİD’den geri alınması için geçtiğimiz günlerde Irak güçlerinin başlattığı harekat sonrasında binlerce sivilin daha güvenli bölgelere geçmek için evlerini terk etmeye başladığını açıkladı. Grande, “Çatışmadan kaçan sivillerin korunması ve insani yardıma erişebilmelerinin sağlanması büyük önem taşıyor. Çatışma bölgesinden kaçan bu aileler toplanma bölgelerine ulaşmak için çok sıcak hava şartlarında günde 10-20 saat yürümek zorunda kalıyor. Siviller ulaştıkları toplanma noktalarına son derece yorgun ve susuz kalmış bir şekilde ulaşıyorlar” dedi.
TARAFLARA SİVİLLERE ZARAR VERMEYİN ÇAĞRISI
İnsani Yardım Koordinatörü Grande, Telafer bölgesinde iki ateş arasında kalan sivil sayısının bilinemediğini, önümüzdeki süreçte bölgeden kaçışların daha da artacağını beklediklerini belirterek,“Bölgeden şimdiye kadar ayrılanların sayısı 30 bini geçti. Bu sayı önümüzdeki günlerde daha da artacak. Biz de hazırlıklarımızı bu ihtimal çerçevesinde sürdürüyoruz” diye konuştu.
GIDA VE İÇME SUYU AZALIYOR
Taraflara iki ateş arasında kalan sivillere zarar vermemeleri yönünde bulunan Grande, “Bölgede gıda ve içme suyu azalıyor. İnsanların hayatta kalmaları için temel ihtiyaçlarına ulaşabilir olması gerekiyor. Bölgedeki siviller en temel haklarından mahrum. Tarafların sivillerin durumuna önem verip sivillere zarar verilmesinin önüne geçmelidir” uyarısı yaptı.
EN BÜYÜK BEDELİ ARADA KALAN SİVİLLER ÖDÜYOR
Birleşmiş Milletler 19 Ağustos Dünya İnsani Günü nedeniyle, çatışma bölgelerinde öldürülen insani yardım görevlileri ve hedef haline gelen sivillerin durumlarına dikkat çekmek için, ‘Siviller Hedef Değil’ adlı küresel bir kampanya başlatmıştı.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyanın dört bir yanında çatışmaların ortasında kalmış sivillerin tüm çabalara rağmen sağlık ve insani yardıma ulaşmakta güçlük çektiğini belirterek, “Siviller yoğun çatışmaların arasında kalıp ağır bir bedel ödüyorlar. Saldırıya uğruyorlar. Yardım malzemelerine ulaşımları engelleniyor” diye konuşmuştu.