En çok yaşlı, çocuk, kronik bir hastalığı bulunan ya da kiloluları etkileyen sıcak hava nedeniyle aşırı terlemek komaya sokabilir. Uzmanlar buna karşı bol su içilmesini öneriyor.
Sıcak ve nemli havanın etkisini iyice hissettirdiği bugünlerde uzmanlar, alınması gereken tedbirleri sıraladı. Özel İbni Sina Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Yunus Gül yaşlı, çocuk, hipertansiyon, şeker hastaları, kalp ve damar hastalıkları, fazla kiloları, kronik bir hastalığı olan kişilerin güneş çarpmasına karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Güneş çarpmasına karşı mutlaka önlem alınması gerektiğini anlatan Gül “Sıcak ve nemli hava halsizlik, aşırı yorgunluk, güneş çarpması, baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, nabız hızında artma, solunum sayısında artma, tansiyon düşüklüğü, göz çukurlarının belirginleşmesi, görme netliğinin bozulmasına sebebiyet verir. Önlem alınmadığı taktirde, komaya kadar gidebilen şuur bulanıklığı veya şuur kaybı yaşanabilir. Bu tür belirtilerden herhangi birini yaşayanların hemen serin ve hava akımı olan bir yere geçerek, bol sıvı içmeleri ve en yakın bir sağlık kuruluşuna gitmelerini öneriyorum” dedi.
Ani hava değişiminde vücudun terleme yoluyla ısıyı dengede tuttuğunu hatırlatan Gül “Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Ayrıca, herhangi bir hastalığa bağlı ilaç kullanımı terlemeyi artırır. Saat 11.00-16.00 arasında güneş ışınlarının en etkili olduğu bir zaman dilimi. Bunun için dışarıya çıkılacağı zaman bol ve açık renkli giysiler giyinilmeli” diye konuştu. Dr. Gül, spor saatleri konusunda da uyardı: “Sabahın erken saatlerinde ya da akşamın serinliğinde spor yapılmalı. Bu zaman dilimi dışında spor yapanların aşırı sıvı kaybettiklerini ve yetersiz sıvı alımı sonucunda ise terlemeyle birlikte vücutta hızla bir su ve tuz kaybı meydana gelir.”