OHAL kapsamındaki 686 sayılı KHK ile 4 bin 464 kamu personeli ihraç edildi. 17 kişi ise göreve iade edildi. Yeni KHK ile 893 jandarma personeli, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden 417 polis meslekten atıldı. MEB'de çoğu öğretmen 2 bin 585 kişi memuriyetten çıkarıldı. İşte 7 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayınlanan KHK'nın detayları...
Dün gece Resmi Gazete'de yayınlanan 686 nolu Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamuda ihraç depremi yaşandı. Yargıtay Başkanlığı'nda 10 kişi meslekten çıkartılırken Milli Eğitim Bakanlığı'nda 2585 kişi ihraç edildi. Jandarma Genel Komutanlığı'ndan 893 kişi, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde 417 kişi, YÖK'e bağlı kurumlarda 330 kişi, Yüksek Seçim Kurulu'nda 10 kişi, Ekonomi Bakanlığı'nda 15 kişi, İçişleri Bakanlığı'nda 49 kişi, Dışişleri Bakanlığı'ndan 48 kişi, TRT bünyesinden 80 kişi ve toplam 4464 kişi meslekten ve memuriyetten çıkartıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 2 Ocak'ta toplanan Bakanlar Kurulunca Anayasa'nın 121. maddesi ile 2935 Sayılı Olağanüstü Hal Kanunu'nun 4'üncü maddesine göre, alınan kararlar doğrultusunda hazırlanan 686 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname, Resmi Gazete'nin son mükerrer sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
Buna göre, 686 Sayılı KHK ile terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca, devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olan kişiler, kamu görevinden başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın çıkarıldı.
Bu kişilere ayrıca herhangi bir tebligat yapılmayacak. Haklarında ayrıca özel kanun hükümlerine göre işlem tesis edilecek.
Bu KHK ile "Kamu görevinden çıkarılanlar", "Kamu görevine iade edilenler", "Öğrencilik statüsü geri verilenler" ile "Tedbir uygulanan emekli emniyet mensupları" başlıkları altında yeni düzenlemelere yer verildi.
4 BİN 464 MEMUR İHRAÇ EDİLDİ
Yeni KHK ile toplam 4 bin 464 kişi kamu görevinden çıkartıldı, 17 kişi ise göreve iade edildi.
KHK ile Milli Eğitim Bakanlığından 2 bin 585, İçişleri Bakanlığından 49, Emniyet Genel Müdürlüğünden 417, Jandarma Genel Komutanlığından 893 kişi kamu görevinden çıkarıldı.
Ayrıca Yüksek Seçim Kurulundan 10, Yargıtaydan 10, Sermaye Piyasası Kurulundan 1, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığından (TOKİ) 2, Türkiye Radyo Televizyon Kurumundan (TRT) 80, Vakıflar Genel Müdürlüğünden 2, Avrupa Birliği Bakanlığından 3, Dışişleri Bakanlığından 48, Ekonomi Bakanlığından 15, İçişleri Bakanlığından 49, Jandarma Genel Komutanlığından 893 asker, Sahil Güvenlik Komutanlığından 3 asker, Kültür ve Turizm Bakanlığından 16, Milli Eğitim Bakanlığından 2 bin 585 kişi kamu görevinden çıkarıldı.
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) bünyesindeki 330 akademik personel de kamu görevinden çıkarılanlar arasında yer aldı.
17 KİŞİ GÖREVE İADE EDİLDİ
Öte yandan, daha önce görevden uzaklaştırılan 2 Emniyet Genel Müdürlüğü, 1 İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler, 1 Kültür ve Turizm Bakanlığı, 9 Milli Eğitim Bakanlığı, 4 Sağlık Bakanlığı personeli ise göreve iade edildi.
ABD'de öğrenim gören 2 kişinin de öğrencilik statüsü geri verildi.
PROF. İBRAHİM KABOĞLU DA İHRAÇ EDİLDİ
KHK ile ihraç edilen akademisyenler listesi ise tartışmalara neden oldu. Son KHK ile görevden ihraç edilen 330 akademisyen arasında Marmara Üniversitesi'nde görevli Profesör İbrahim Kaboğlu'nun da yer aldı.
Yayımlanan 686 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarılanlar arasında profesörler, doçentler, yardımcı doçentler, öğretim görevlileri, araştırma görevlileri, uzmanlar ve okutmanlar yer aldı. Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olan ve aşağıdaki listede yer alan kişiler kamu görevinden başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın çıkarıldı.
İhraç edilen akademisyenler arasında SYKP Eşgenel Başkanlığı yapan Prof. Dr. Necla Kurul da var.
Olağanüstü hal kapsamında kamu görevinden çıkarılanlar ve göreve iade edilenlere ilişkin listelerin de bulunduğu 686 sayılı Kanun Hükmünde Kararname Resmi Gazete'de yayımlandı. Yayımlanan KHK ile toplam 4 bin 464 kişi memuriyetten ihraç edildi.
İSİMLERİ BARIŞ BİLDİRİSİNDEYDİ
İhraç edilen akademisyenlerin çoğunu Barış İçin Akademisyenler bildirisine imza atanlar oluşturdu.
Listede, Yrd. Doç. Ceren Akçabay, Araş. Gör. Esra Demir Gürsel, Araş. Gör. Eren Paydaş, İletişim Fakültesi'nden Araş. Gör. Uraz Aydın, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Yrd. Doç İsmet Akça, Araş. Gör. Alphan Telek, Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Necla Kurul, Yrd. Doç. Dr. Can Irmak Özinanır, Barış Ünlü, Yeni Yüzyıl Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Meral Camcı, Marmara Üniversitesi’nden Yüksel Taşkın da var.
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden (İLEF) bu KHK'de de ihraçlar devam etti. İLEF'ten 13 akademisyen atıldı. Atılan akademisyenler arasında okulun önde gelen isimleri, Prof. Dr. Nur Betül Çelik, Prof. Dr. Mine Gencel Bek, Funda Başaran Özdemir, Funda Şenol Cantek, Prof. Dr. Ülkü Doğanay, Aylin Aydoğan, Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi Yardımcı Doçent Esengül Ayyıldız ve Hukuk Fakültesi'nden Yardımcı Doçent Taylan Koç' bulunuyor.