İstanbul seçimleriyle ilgili YSK kararı beklenirken sürece yeni boyut katacak gelişme yaşandı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Maltepe, Kadıköy ve Ataşehir’de ‘usulsüzlük’ iddiasıyla 32 ayrı soruşturma başlattı. 100’den fazla sandık kurulu başkanı ve üyesi ‘şüpheli’ sıfatıyla ifadeye çağrıldı.
İstanbul seçimlerinin Yüksek Seçim Kurulu’nun kararına kilitlendiği süreçte ‘adliye’ aşaması başladı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Maltepe, Ataşehir ve Kadıköy ilçelerinde, 31 Mart Yerel Seçimleri’nde sandıklarda usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla yapılan suç duyuruları kapsamında 32 ayrı soruşturma başlatıldı.
Sandık sayımlarında ve veri girişlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla, AK Parti, MHP’nin şikayeti üzerine başsavcılık yargı sürecini başlattı. Soruşturmalar kapsamında savcılık, ilgili ilçe seçim kurullarından usulsüzlük yapıldığı ileri sürülen sandıklarla ilgili oy sayım tutanakları ve çalışan görevlilerin kimlik bilgilerini istedi. Bilgilerin ulaşmasının ardından savcılık, bu ilçelerde görev yapan sandık kurulu başkanı ve üyeleri ile sandık sayım sonuçlarının veri girişini yapan görevlilerden oluşan 100’ün üzerinde kişiyi “şüpheli” sıfatıyla ifadeye çağırdı. “Görevi kötüye kullanma” suçlaması yöneltilen şüphelilere ‘Daha önce bir seçimde görev alıp almadıkları’, “seçim günü görev dağılımının nasıl gerçekleştirildiği”, “sandık sayımının nasıl yapıldığı” ve “tutanaklara attıkları imzaların kendilerine ait olup olmadığı” soruldu. Öte yandan, Maltepe İlçe Seçim Kurulunca ilçede görevlendirilen sandık başkanı ve üyeleriyle ilgili bir gazete haberine ilişkin de resen soruşturma başlatıldı. Anadolu Örgütlü Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosu’nca yürütülen soruşturma kapsamında, bu kişilerin sandık başkanı ve üyesi olma şartları taşıyıp taşımadığının araştırıldığı belirtildi.
Sandık hilesi iki yıl önce başladı
İstanbul seçimlerine ilişkin açıklamalarda bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, şunları söyledi:
İki yıl öncesinden başlayarak tam bir organizasyon içerisinde sandık başında hile yapmaya dönük bir takım iş ve işlemlerin olduğunu çok net bir şekilde görüyoruz.
İş Bankası’ndan bolca alınmış. CHP’nin hissesi var değil mi. Siyasi parti üyeleri sandık başkanı olarak görev yapmış.
(Usulsüzlük iddiasıyla başlatılan soruşturma) Şaşırmadık. Biz de ekip kurarak nasıl suç duyurusunda bulunur çalışıyoruz. Bu sehven yapılmış bir hata da değil.
Herkesle ilgili ne türden suç duyurusunda bulunacağımızı, önümüzdeki günlerde netleştirmiş olacağız. Peş peşe suç duyurularında bulunacağız.
(Seçimlerin yenilenmesine karar verilirse adaylar değişir mi? sorusu karşısında) Yeniden seçim olursa adaylar aynı olacak.
CHP: Bunun adı tam bir kepazelik
İstanbul soruşturması ve YSK sürecine ilişkin değerlendirmede bulunan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay sert ifadeler kullandı:
‘Kesin bir şeyler olmuştur’ diyerek YSK’ye başvurulmaz, hadi başvuruldu. YSK’nin o itirazın kapağını açmadan iade etmesi gerekir.
AKP, ‘İtiraz ettim iptal edilsin’ diyor ama belge yok. Şüpheyle YSK’ya başvurulur mu? Bunun adı siyaset literatüründe de hukuk literatüründe de kepazelik.
YSK’nın saygıdeğer üyeleri bu basınca Cumhuriyet Başsavcılığı destekli bu tasalluta boyun eğmeyin. Önünüzde anayasa var, işinizi buna göre yapın.
Yüksek Seçim Kurulu’nun seçim takvimi ilan edildi. Muhalefetin talebine göre bu takvim kesin. İktidar talepte bulununca ‘Durun bakalım’. Böyle YSK olur mu?