Amasra davasında facianın nedenini yaralı madenciler anlattı: Denetimlerde işçiye ‘konuşmayın’ talimatı

Amasra davasında facianın nedenini yaralı madenciler anlattı: Denetimlerde işçiye ‘konuşmayın’ talimatı

Amasra maden faciası davasında, tanık olarak dinlenen yaralı madenci İzzet Ak, üretim baskısını işletme müdürü Selçuk Ekmekçi’nin yaptığını söyledi: “Gece 2’de arar, baskı yapardı. Hedef tutmadıysa mühendislerden hesap sorardı.” Burak Sümertaş denetimlerde işçilere “Denetçilerle muhatap olmasın” talimatı verildiğini belirtti.

Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait müessesede 43 madencinin ölümüyle sonuçlanan 14 Ekim 2022 tarihli faciaya ilişkin 7’si tutuklu 23 sanığın Bartın 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın üçüncü duruşması yapıldı. Sanıklardan, madenin müessese müdürü Cihat Özdemir, işletme müdürü Selçuk Ekmekçi, iş güvenliği şube müdür vekili Volkan Soylu, işletme baş mühendisi Mehmet Tural ‘olası kastla öldürme’ suçundan bin 80 yıla kadar hapis istemiyle tutuklu yargılanıyor. Davanın 3’ü tutuklu diğer 19 sanığın ise, ‘bilinçli taksirle öldürme’ suçunu işledikleri iddiasıyla 18 yıla kadar hapsi isteniyor.

Duruşmada Yaralı madenci Burak Sümertaş, madene denetime gelindiğinde dönemin müessese müdürü Selçuk Ekmekçi’nin işçilerin denetçilerle konuşmasını yasakladığını “Selçuk Ekmekçi ‘Denetlemeye gelecekler, işçiler kesinlikle denetçilerle muhatap olmasın’ demiş. Müfettişler (üretimin yapıldığı bölgeye) geldiğinde ‘Amaç ney burada’ dedi. Selçuk Ekmekçi bizi muhatap etmedi” diye konuştu.

Sümertaş, işe ilk girdiklerinde maske eğitimi aldıklarını aktararak “Sonradan slayt gösterisi ile eğitim oldu. Bir kez gösterdiler normal maske üzerinden, sonraki eğitimlerde maskeyi hiç açmadık. Slayt gösterisi yapıyorlardı. Kazadan sonra 2 sefer maske eğitim aldım, iş güvenliği eğitiminin süresi 3 güne çıktı. Bu yıl içinde 2 sefer iş güvenliği eğimine gittim” dedi. Yaralı madenci İzzet Ak, madende üretim baskısı olduğunu açıklayarak “Sürekli geç çıkarlardı. İçeride gaz olduğundan, gazı çıkaramadıklarından ve iş bitmediği için de nezaretçi tarafından salınmadıklarını söylerlerdi… Üretim baskısı vardı. Ben yazıhanede olduğumdan az çok bir şeyler bilirim. Selçuk Ekmekçi var. Cihat fazla bir şeye karışmazdı, kartiye mühendisi pek karışmazdı. Gürkan Çavuş çok söylerdi. Selçuk Ekmekçi gece 2’de kendisini arar, baskı yaparmış. Hedef tutmadıysa önce kartiye mühendisini arardı, ‘Adamları çalıştıramıyor musunuz?’ diye hesap sorardı” dedi.

Ak, madende önlem olarak yere serpilen taş tozuna ilişkin “Taş tozunu kolay yerlere serperlerdi. Evden çıktığınızda kapı önüne serper gibi. -300, -350 gibi kotlarda hiç yoktu. Yapılsa bu kadar kötü sonuçlar çıkmayabilirdi” diye bilgi verdi. Ak, “Ayaklarda doğal havalandırma vardı, çok sıkıntı yoktu. Ama bacada öyle değildi. Bacada, -320 kotuna 4 tane vantüp koymuşlar. En fazla 1-2 tane konur, ben hayatımda ilk defa böyle şey gördüm” diye konuştu. Ak, okuma yazma bilmediğini ve işçi sağlığı ve iş güvenliği sınavlarında soruların kendilerine verildiğini açıkladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN