Sayıştay 2019’da raporladı, CHP Amasra sonrası mecliste uyardı: Amasra’dan ders alınmadı, Armutçuk göz göre göre geldi

Sayıştay 2019’da raporladı, CHP Amasra sonrası mecliste uyardı: Amasra’dan ders alınmadı, Armutçuk göz göre göre geldi

Amasra’da 43 madencinin yaşamını yitirdiği maden faciasında ortaya çıkan ihmaller zinciri uzayıp giderken bu kez de göçük Armutçuk’ta yaşandı. TTK’ya ait ocakta yaşanan göçükte bir madenci yaşamını yitirdi. Olayda yine uyarıların dikkate alınmadığı ortaya çıktı. Sayıştay’ın aynı ocak için 2019’da ‘tavan kabarması var tedbir alınmalı’ uyarısı yaptığı belirlendi. CHP’li Ahmet Akın da Meclis’te ‘Amasra benzeri facialar yaşanabilir’ dediği öğrenildi.

14 Ekim 2022’de Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında gerçekleşen ve yeraltındaki 110 işçiden 42'sinin ölmesiyle sonuçlanan patlamaya ilişkin ihmallerin ardı arkası kesilmezken bu kez de Türkiye’yi üzen haber Zonguldak Armutçuk’ta yaşandı. Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı TTK'ya ait Armutçuk Maden Ocağı'nda dün saat 13.45 sıralarında göçük meydana geldi, göçük altında kalan 1 madenci hayatını kaybetti, 6 madenci de yaralandı. Maden ocağındaki göçükte yaşamını yitiren madencinin Ramazan Yıldırım olduğu belirtildi. Amasra’da olduğu gibi Armutçuk’ta da ihmallerin olduğu ortaya çıktı.

SAYIŞTAY ‘TABAN KABARMASI VAR’

Sayıştay'ın 2019'da hazırladığı denetim raporuna göre, Armutçuk'ta "kesit daralması, taban kabarması olduğu, yolların bozulduğu, ocak içi nakliyatın aksadığı, etkin bir havalandırmanın yapılamadığı ve az sayıda işçi ile üretim yapıldığı" belirtiliyordu. Yine Sayıştay'ın 2021 raporuna göre iş güvenliği açısından yüzde 100 oranlı ayak boyuyla çalışılması gerekirken, ortalama yüzde 35 ayak boyu oranıyla çalışıldığı tespit edilmiş, göçük nedeniyle yaralanma ve/veya can kaybı olabileceğine dikkat çekilmişti.

MECLİSTE ‘FACİA OLUR’ UYARISI YAPTI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın’ın da Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun Armutçuk Müessesi'nde meydana gelen kazayla ilgili aylar öncesinden uyarı yaptığı ortaya çıktı. CHP’li Akın, Kasım 2022’de TBMM’de yaptığı konuşmada, “Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun diğer madenlerinde de sorun var. Diğer dört madende de facia yaşanabilir. Sorumluluk yükümlülük sizin üstünüzde; daha fazla canlarımız gitmesin. Buradan uyarıyoruz. Sizin için insan hayatı önemli olmayabilir ama biz önce insan diyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

‘ÖNCE İNSAN SONRA MADEN DEMELİYİZ’

Göçük sonrası bir açıklama yapan Akın Akın, “Güzel ülkemizdeki madenleri ‘önce insan, sonra maden’ anlayışıyla ele almalıyız. İşçilerimizin hayatı ve çevrenin korunması hepimizin kırmızı çizgisi olmalıdır. Sürdürülebilir madencilik; doğal kaynaklarımızın milli çıkarlarımız doğrultusunda insan sağlığı ve çevreye duyarlı bir şekilde kamu yararı doğrultusunda en rasyonel ve verimli şekilde değerlendirilmesiyle olur” dedi.

RAPORLAR UYARILAR DİKKATE ALINMADI

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da Armutçuk’a ilişkin "Kamu madenciliği ve kamu denetiminde yürütülen rodövans, taşeron ve özel sektör madencilik faaliyetlerindeki işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunlarına dair çok ciddi raporlar kamuoyuyla paylaşıldı. Yeraltı ve Yerüstü Maden İşletmelerinde Proje Denetimi Değerlendirme Raporu (2005), Devlet Denetleme Raporu (2011) ve devamında 2019 Sayıştay Raporu. Tüm bu raporlarda çeşitli olumsuzluklar ve eksiklikler tespit edilmiş, kazaların önlenmesi konusunda öneriler paylaşılmıştı. Ama görülen odur ki, adı geçen raporlarda ifade edilen tespit ve öneriler kamu madenciliğinde dikkate alınmamıştır. Uzun yıllar boyunca edinilmiş madencilik bilgi ve deneyimi bilerek isteyerek göz ardı edilmiştir" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN