Oppenheimer filminde skandal hata! Dikkatli seyirciler anında fark etti

Oppenheimer filminde skandal hata! Dikkatli seyirciler anında fark etti

Atom bombasının hikayesini anlatan Oppenheimer filmi, dünya genelinde yoğun ilgiyle gördü. Sinema salonlarında fırtınalar estiren filmde çok bariz bir hata yapıldığı ortaya çıktı. İşte, Oppenheimer filmindeki o hata...

Yönetmen ve senarist Christopher Nolan'ın 'Oppenheimer' filmi, 2023 yılının en çok beklenen filmlerinden biriydi. Atom bombasının hikayesini konu alan film, ABD'deki ilk hafta sonunda 80.5 milyon dolar hasılata imza atarak beklentilerin üzerinde bir performans gösterdi. Yapım, analistlerin ön gördüğünden iki kat fazla hasılat elde etti.

Donanım Haber'den Onur Seven'in haberine göre, sinema salonlarını dolduran dikkatli izleyiciler Nolan'ın filminde tarihsel bir hata olduğunu fark etti. 1945 yılında Japonya'da ilk atom bombasının başarılı bir şekilde kullanılmasının ardından geçen bir sahnede Los Alamos sakinlerinin üzerinde 50 yıldız yer alan Amerikan bayraklarını salladığı görülüyor.

oppenheimer-hata-2.jpg

FİLMDE YANLIŞ BAYRAK KULLANILDI

Amerika'daki 50 eyaleti temsil eden bu yıldız sayısı günümüzde doğru olsa da filmin geçtiği 1945 yılında durum böyle değildi. O dönem bayrakta sadece 48 yıldız vardı çünkü ne Alaska ne de Hawaii eyalet değildi. ABD'nin 50 yıldızlı bayrağını dalgalandırması için 15 yıl daha geçmesi gerekecekti.

4 Temmuz 1959 tarihinde Alaska'nın 49. eyalet olarak kabul edilmesiyle 49 yıldızlı bir bayrak kullanılmaya başlandı. Son olarak 21 Temmuz 1960 tarihinde Hawaii'nin 50. eyalet olarak kabul edilmesiyle günümüzdeki 50 yıldızlı bayrak tasarımına geçildi.

oppenheimer-hata-4.jpg

TARİH HATASI BİLEREK Mİ YAPILDI?

Bayrağın durumunu daha da ilginç kılan şey, aynı yılda geçen bir başka sahnede, Oppenheimer'ın (Cillian Murphy) önünde doğru yıldız sayısına (48) sahip bayrağın gösterilmesi. İzleyiciler bunun gerçekten bir hata mı yoksa Christopher Nolan'ın kasıtlı olarak yaptığı bir şey mi olduğu konusunda ikiye bölünmüş durumda.

Filmin sanatsal yönlerinden biri de hikayenin renkli ve siyah-beyaz görüntülerle anlatılması. Söz konusu sahne renkli olduğu için, bazı izleyiciler bayrakla ilgili yanlışlığın Oppenheimer'ın hafızasındaki bir hatadan kaynaklanabileceğini, yani o anki zamandan bir bayrağı geçmişine üzerine eklemiş olabileceğini düşünüyor.

Bu mümkün olsa da, filmde bilmeden yapılmış bir hata olması da mümkün.

oppenheimer-hata-3.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN