Silver Holidays Genel Müdürü ve Kuzey Yunanistan Yunan-Türk Ticaret Odası Başkanı Stefanos Hacımanolis, Yunanistan'da yaşananların kalıcı olmadığını ve zamanla çözüleceğini belirterek, "Yunanistan zor gününde komşuluk bekliyor" dedi.
AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Hacımanolis, tarihinin en kritik günlerini yaşayan Yunanistan'ın, bir yandan AB ile sorunlarını çözmeye çalışırken bir yandan da kendi iç dinamiklerini korumak istediğini anlattı.
Hacımanolis, Yunanistan'daki gelişmeler üzerine Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Yunanistan'ın ekonomik krizi aşabilmesi için ne yapmamız gerekiyorsa yapmaya hazırız" açıklamasının Yunanistan'da büyük sempati ile karşılandığını aktararak, iş dünyasından bazı temsilcilerin olumsuz açıklamalarının ise üzüntüyle izlendiğini dile getirdi.
Yunanistan'da yaşananlar kalıcı değil zamanla çözülecek
"Yunanistan zor gününde komşuluk bekliyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Yunanistan'ın borcunu Türkiye'nin ödemesi teklifi büyük bir sempatiyle karşılandı. Belki Yunanistan'ın borcunu ödemek değil ama komşusunun zor zamanında onun yanında olmak çok önemli.
Türkiye ve Yunanistan binlerce yıldır bu coğrafyayı paylaşıyor. Bu çerçevede bazı iş dünyası temsilcilerinin iş adamlarına 'Yunanistan ile iş yapmayın, paranızı alamazsınız; önce paranızı alın' gibi açıklamalar yapması sorunları çözmez, tam tersine derinleştirir."
Türkler tatile bize gelsin
Hacımanolis, Türklerin tatil için başka ülkelere gitmek yerine hem yakın hem de hesaplı ve kaliteli olan komşularına gitmelerinin bile yeterli bir destek olacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Buna ilaveten Türk-Yunan ortaklıkları sayesinde zor durumdaki Yunan firmaları hem faaliyetlerine devam etmiş olur hem de Türk iş adamları ve Türkiye ekonomisi için yeni bir kapı açılır. Neticede AB üyesi olan Yunanistan bu anlamda çok değerli fırsatlar vaat ediyor.
Yunanistan'da yaşanan kriz kalıcı değil. Yunanistan yaşadıklarından ders alarak yola devam edecektir. Bu nedenle gelecekte yanında olan dostlarını ve komşularını da unutmayacaktır. Yunanistan'dan her türlü gıda maddesini almak da yine bir destek olacak."
"2014 yılında Yunanistan'ın turizm geliri 17 milyar 793 milyon dolar seviyesine geldi"
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy ise Yunan banka ve finans kurumlarında yaşanan sıkıntı nedeniyle kredi ve banka kartlarıyla ödeme yapma noktasında yaşanabilecek sıkıntılara karşı bu ülkeye gidecek vatandaşları uyardı. Ulusoy, Yunanistan'a gitmeyi planlayan vatandaşlara "yanlarında nakit para taşımaları" tavsiyesinde bulundu.
Yunanistan’ın en önemli gelir kaynaklarından birini turizmin oluşturduğunu vurgulayan Ulusoy, şöyle devam etti:
"Dünya Turizm Örgütü Barometresine göre, geçtiğimiz yıl Yunanistan’ı ziyaret eden kişi sayısı 2013 yılına göre yüzde 23 artarak 22 milyon seviyesine ulaştı. 2014 yılında Yunanistan’ın turizm geliri ise 2013 yılına göre yüzde 10,2 artarak 17 milyar 793 milyon dolar seviyesine geldi.
Bu rakamlardan da görüleceği üzere geçtiğimiz yıl Yunanistan fiyatları düşük tutarak ciddi ziyaretçi sayısı artışı yakalamış durumda. Ancak basında yer alan haberlere göre, Yunanistan hükumetinin turizm üzerindeki vergileri arttırmayı planladığı belirtiliyor.
Yunan Adaları’nda KDV oranlarının yüzde 6,5'ten yüzde 13’e, restoran vergisinin ise yüzde 13’den yüzde 23’e çıkartılacağına ilişkin uygulamaların hayata geçirilmesinin turizmi olumsuz etkileyeceği kanısındayız."
Yunanistan’daki işletmelerin mevcut fiyat politikalarını olası bir vergi artırımı durumunda sürdürmesinin pek mümkün görünmediğini dile getiren Ulusoy, olası vergi arttırımı durumunda bunun fiyatlara da artış olarak yansıyacağını kaydetti.
Anı Tur Turlar Koordinatörü Hakan Öksel ise Şengen ülkeleri arasında en kolay vize alınması, uçak, deniz ve kara yolu ile gidilmesi açısından Yunanistan'ın Türk turistleri için önemli bir turizm destinasyonu olduğunu vurguladı.
İSTANBUL/AA