Yrd. Doç. Dr. Ramazan Gürel yazdı: Selim kalp salih amel

Yrd. Doç. Dr. Ramazan Gürel yazdı: Selim kalp salih amel

Selim kalp sahibi olma, bir değer olarak Kur’an-ı Kerim’de insana ahirette en çok fayda verecek olan kalp olarak öne çıkar. Kalbin değişimi, gelişimi ve kalitesi onun insana vereceği fayda ile ölçülmektedir.

[Karar]
Yrd. Doç. Dr. RAMAZAN GÜREL

“Beladan, hastalıktan kurtulmak” anlamındaki “se-li-me” fiilinden gelen “selim” kelimesi, kalbi nitelediğinde mecazî olarak onda manevî hastalığın olmadığı anlamını içermektedir. Ayrıca kalbin bozukluktan, cehalet ve kötü huylardan,  manevi kirlerden ve şirkten temizlenmiş hali için de “selim” nitelemesi yapılmaktadır.

Kalp temizliğinin bir değer ifade etmesi hususu, doğrudan insanın yapıp etmeleri ile alakalıdır. Kur’an-ı Kerim, insanın salih amellerde bulunmasını hedeflerken, aynı zamanda kötü eylemlerde bulunmasını, duygulanma, akletme ve karar merkezi olan kalpte bu kötü eylemlere bağlı olarak oluşacak zararları engellemeyi hedefler. Selim kalp sahibi olma, bir değer olarak Kur’an-ı Kerim’de insana ahirette en çok fayda verecek olan kalp olarak öne çıkar. Kalbin değişimi, gelişimi ve kalitesi onun insana vereceği fayda ile ölçülmektedir. Selim kalbin faydası, ilk önce kişinin kendi davranışlarında ortaya çıkar ve bu dünyadan ahirete uzanan bir kalıcılığa ve sürekliliğe sahip olan, yüce Allah tarafından dikkate alınacak olan bir değeri ifade etmektedir.

KALBİN EĞİTİLMESİ

Bir değer olarak selim kalbin ifade ettiği kalbin temizlenip arı-duru hale gelmesi, barış ve huzurla dolması, sadece Allah’a yönelmesi gibi durumlar, her şeyden önce kalp ve değerler eğitiminin konusudur. İslam eğitiminde kalbin eğitilmesi ile ilgili olarak çeşitli yollardan istifade edilir. Kalbi bilgi ile eğitme, inanma duygusundan hareketle eğitme, korku ve ümit duygularından hareketle eğitme, kalbi uyanık tutarak eğitme, bu yollardan bazılarıdır. Kur’an-ı Kerim, kalplerin ancak Allah’ı anmakla doyuma ulaşacağını haber verir (Ra’d, 28). Kalbi kendisini kuşatan manevî hastalıklardan temizlemek eğitim vasıtasıyla elbette mümkündür. İnsanın doğuştan temiz, saf bir cevher olarak getirdiği, her çeşit nakış ve etkiden arınmış, verilecek her şekli almaya müsait, iyi şeylere meyilli olan kalbini en doğru şekilde eğitip selim olma düzeyine çıkarmak din eğitimi ve ona bağlı olarak kalp ve değerler eğitiminin önemli hedeflerinden olmalıdır.

16-06/08/screen-shot-2016-06-08-at-223008.png

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN