40 kat hamurun ince ince açılıp, üst üste dizilmesiyle ve çeşitli malzemeler eklenerek yapılan sıcak, tatlı ve yumuşak bir tatlı olan sütlü nuriye Türk mutfağının az bilinen ama en güzel tatlılarından biridir. Peki, sütlü nuriye nasıl yapılır? İşte tam ölçülü tarifi...
Sert şekilde baklavalık buğday unu ile tutulan hamur bezeleri, çok ince bir şekilde açılmasının ardından file fındıkla buluşan sütlü nuriye tatlısının tarifi ve malzemelerini edindikten sonra evde yapmak oldukça kolay. Tatlıseverler, hünerlerini ve el lezzetlerini birleştirerek evde sütlü nuriye tatlısını yapabilir.
SÜTLÜ NURİYE MALZEMELERİ
* 3/4 su bardağı süt
* 1 adet yumurta
* 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
*1 çay bardağı ayçiçek yağı
* 3,5 su bardağı un
* 1 çay bardağı ayçiçek yağı
* 1/5 çay kaşığı tuz
İçi için:
2 su bardağı file fındık
Hamurları açmak için:
1/2 su bardağı buğday nişastası
Şerbeti için:
2 su bardağı su, 2 su bardağı süt, 4 su bardağı toz şeker
Üzeri ve yufka araları için:
200 gram tereyağı
Servisi için:
3 yemek kaşığı toz antep fıstığı (boz fıstık)
SÜTLÜ NURİYE HAZIRLANIŞI VE PÜF NOKTASI
Fırından çıkan sütlü nuriye tatlısının dinlenmiş (ilk sıcaklığını atmış), sütlü şerbetin de sıcak olmasına dikkat etmek gerekir. Gruplara ayrılan hamur bezelerinin en üst katına nişasta serpiştirmeyin, hamurları oklava ile birlikte olduğunca ince biçimde en az tepsi büyüklüğünde açmaya çalışın. Erittiğiniz tereyağını dikkatli bir biçimde süzerek, sadeyağ olarak da bilinen süt köpüksüz tereyağı hazırlayın. Aksi halde 'kazein' denilen süt köpükleri, pişme sırasında tatlının üzerinde yanıklar oluşturur.
SÜTLÜ NURİYE TARİFİ
Elinizdeki unu derin bir karıştırma kabına dökün. Unun orta kısmını parmak uçlarınızla havuz gibi açarak yayın, süt, yumurta, üzüm sirkesi, ayçiçek yağı ve tuzu ekleyin.
Tüm malzemeyi karıştırıp una yedirerek kulak memesinden bir parça daha sert bir hamur hazırlayın. Hamuru, üzerine nemli bir bez ile kapatarak 30 dakika kadar buzdolabında dinlendirmeye bırakın.
Dinlenen hamuru, kırk eşit parçaya böldükten sonra mermer bir tezgah üzerinde yuvarlayın. Nişasta serptiğiniz tezgah üzerinde her bir hamur bezesini bir tabak büyüklüğünde açın.
Aralarına nişasta serperek açtığınız hamurları iki ayrı grup şeklinde (20'li iki grup) art arda sermenizin ardından bir oklava ile incecik açın.
Yufka katlarının aralarını yağlamak adına tereyağını küçük bir tencerede kısık ateşte erittikten sonra, kazein adı verilen süt köpüğünü üzerinden dikkatli bir biçimde alıp kullanmamak üzere bir kenara bırakın.
Yufka inceliğinde açılmış 20 bezeyi, tereyağıyla yağlanmış fırın tepsisine aralarına bir fırça yardımıyla eritilmiş tereyağı damlatarak üst üste olacak şekilde açın.
File fındığın bütününü taban katı üzerine aralarda boşluk olmayacak biçimde serpiştirin.
Yufka inceliğinde açılmış diğer 20 bezeyi, ara kata serpiştirdiğiniz file fındık üzerine bir fırça vesilesiyle eritilmiş tereyağı damlatarak üst üste açın.
40 kat incecik, el açması baklava yufkasından oluşan sütlü nuriye tatlısını keskin bir bıçak ile birlikte yufkalara zarar vermeden kare dilimler şeklinde dikkatlice kesin. Kalan eritilmiş tereyağını üzerine gezdirdikten sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 30-35 dakika yufkaların üzeri kızarana dek fırında bekletin.
Fırından çıkardığınız nar gibi kızarmış tatlının ilk sıcaklığı çıkıp soğumaya başladığı andan itibaren şerbetini hazırlamaya başlayın.
Tatlının şerbeti için; derin bir tencereye aldığınız toz şekeri, su ilavesiyle birlikte eriyene kadar karıştırın. Ocağa alın ve kısık ateşte kanatın ve kaynayan şerbetin karışımına azar azar süt ekleyerek ocaktan indirin.
Soğuyan tatlıya sıcak şerbeti azar azar döküp şerbetini içmesine yardım din. Servis tabağına aldığınız dilimleri istediğinize göre toz Antep fıstığıyla süslemenizin ardından servis edin.
File fındıkla hazırladığınız tatlının yapımında ince çekilmiş ceviz içi kullanabilir, süslemesinde çekilmiş Antep fıstığını serpmeyebilirsiniz.