Doğada kendiliğinden yetişiyor, ne emek istiyor ne de su! Çay, reçel, çorba yapılıyor kentin geçim kaynağı oluyor

Doğada kendiliğinden yetişiyor, ne emek istiyor ne de su! Çay, reçel, çorba yapılıyor kentin geçim kaynağı oluyor

Doğada kendi kendine yetişiyor ne emek istiyor ne de su. Dikenleri ile kendini koruyor toplaması zor olsa da çayı da marmelatı da çok seviliyor. Kış aylarının doğal vitamin deposu olarak biliniyor hasadının başlaması ile birlikte kentte hummalı bir çalışma başlıyor. Kentin geçim kaynağında hasat dönemi devam ediyor.

Bayburtlu çiftçiler doğal bir şifa olarak gördüğü kuşburnu hasadı için kolları sıvadı. Kış aylarında sağlıklı beslenmenin temeli olarak görülen kuşburnu sabah kahvaltılarında reçel ya da marmelat olarak yer alırken akşam yemeklerinde de çay yada çorba olarak mutlaka tüketiliyor. Kurutulan kuşburnunun kilosu 100 TL ile 125 TL arasında değişen fiyatlarla satışa çıkarılıyor.

YÜKSEK KESİMLERDE YETİŞİYOR

Doğanın yüksek kesimlerinde yetişen kuşburnu meyveleri zorlu şartlar altında toplanıyor. Yöre halkı tarafından çok sevilen kuşburnu çeşitli tatlar ve sağlıklı ürünlere dönüştürüldükten sonra büyük bir geçim kaynağı oluyor.

Gümüşhane'de kuşburnu hasadı tamamlanmak üzere - Karadeniz'de Sonnokta Gazetesi

Kabaçayır köyü sakinleri dikenli ağaçlardan özenle topladıkları kuşburnuyu bağışıklık sistemini güçlendirici duanın doğal ilacı olarak kullanıyor. C vitamini açısından zengin olan kuşburnu kış aylarında bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir.

ÖNCE AYIKLANIYOR SONRA İŞLENİYOR

Bin bir emekle toplanan meyveler evlerde saplarından ayrıldıktan sonra içinden çürükleri alınıp çorba, reçel, meyve suyu gibi farklı tüketim şekillerinde kullanılıyor. Bayburt'un coğrafi işaretli lezzetlerinden biri olarak bilinen kokoç tatlısının ana malzemesi olan kuşburnu kurutulduktan sonra çay, marmelat ve pestil gibi ürünlere dönüştürülerek bölge ekonomisini şahlandırıyor.

Bayramlık tadımız: Tatlı çorba - Bayburt Postası

DAĞLARDAN TOPLANIYOR

Uzun süredir kuşburnu toplayıcısı olan Ersoy Oluç, “Kuşburnu, C vitamini deposu, dağlarımızda bolca bulunmakta. Ekim-kasım aylarında kuşburnu sezonu. Bilenler geliyor, gurbetçiler geliyorlar, dağlardan topluyorlar. Gelemeyenler istiyorlar. Biz toplayıp eşimize, dostumuza gönderiyoruz. Talep fazla olunca bunun satışını da yapıyoruz. Ekim-kasım aylarında Bayburt dağlarında bolca kuşburnu toplayan insanlara rastlamanız mümkün. Bunun çorbası, marmelatı, içeceği yapılıyor. Özellikle Ramazan ayında tüketimi fazla oluyor. Vitamin değeri fazla” açıklamalarında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
  • Cskn / 31 Ocak 2025 12:03

    Kökü mayasır a iyi gelir.

    Yanıtla (3) (2)
  • Ekrem vergili / 31 Ocak 2025 11:18

    O kadar kalınlıkta kuruması zor küflenebilir
    Buna çok dikkat edilmesi gerek.
    Mümkün ise tand olarak kurutulmuş olanı tercih edin.poset olandan uzak durun

    Yanıtla (12) (2)
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN