Geleneksel Türk mutfağının lezzetleri, kültürümüzde önemli bir yere sahiptir ve bu tatlar, pek çok kişi için vazgeçilmezdir. Misafir ağırlarken, çoğu insan geçmişten gelen bu yemekleri tercih eder ve böylece eski gelenekleri yaşatmayı hedefler. Bu nedenle, bu özel yemeklerin doğru bir şekilde bilinmesi büyük önem taşır.
İnsanlar için geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetleri önemli yer tutar. Bu nedenle pek çok insan misafirlerini geleneksel yemeklerle ağırlamak ister. Bu sayede geçmişten günümüze kadar gelen alışkanlığı göstermek isterler. Bunun için geleneksel lezzetlerin iyi bilinmesi gerekir.
Geleneksel Türk mutfağında vazgeçilmez sayılabilecek lezzetleri şunlar oluşturur;
Baklava
Yaprak sarma
Mantı
Karnıyarık
Lahmacun
Bu lezzetlerin tarifleri geçmişten günümüze gelmeyi başarmıştır. Kullanılan malzemeler ve ölçüler sayesinde geçmişin izleri devam ettirilmiş olur. Ayrıca damak tadına uygun yapılan malzeme eklemeleri sayesinde lezzetlere yenilikçi bir tat kazandırılması da mümkün olur.
BAKLAVA
Geleneksel Türk mutfağı lezzetlerinin başında baklava gelir. Şerbetli tatlılar arasında ilk akla gelen ve en çok tüketilendir. Yoğrulan hamurun bezelere ayrılması ve her bezenin ince ince açılmasıyla baklava katları elde edilir.
Hazırlanan baklava katları arasına fıstık, ceviz ve Antep fıstığı koyularak kat kat dizilir. Hazırlanan tepsinin fırında pişirilmesinin ardından hazırlanan şerbet tatlı üzerine dökülür. Şerbetin soğuyarak baklavanın hazır hale gelmesi sonrasında ise servis edilmesi sağlanır.
YAPRAK SARMA
Türk mutfağında vazgeçilmeyecek lezzetlerden birisi yaprak sarmadır. Zeytinyağı veya etli olarak hazırlanan yaprak sarma gün yemeklerinin ve bayramların en önemli lezzetidir. Yaprak sarmanın hazırlanması için üzüm (asma) yaprakları toplanır ve ılık suda 1-2 dakika haşlanır. Yumuşayarak sarmaya hazır hale gelen yaprak bir kaba alınır.
Bir kapta pirinç, bulgur, salça, soğan ve baharatlardan oluşan iç harcı hazırlanır. Yapraklar kesme tahtasına serilerek içerisine 1 kaşık iç harcı koyulur. İç harcın koyulmasının ardından yapraklar kalem inceliğinde sarılarak tencereye dizilir. Tencereye aldığı kadar su ve 1 dilim limon atılarak pişmesi beklenir.
MANTI
Türk mutfağının vazgeçilmez hamur işlerinden birisi mantıdır. Zahmetli yemekler arasında bulunan mantının yapılışı yörelere göre değişir. Genel olarak mantının hazırlanması için hamur yoğrulması ve ince şekilde bezelerin açılması gerekir. Açılan bezeler kare veya dikdörtgen şeklinde kesilerek içerisine harç koyulur.
Harcın koyulmasının ardından hamur katlanır. Katlanan hamurlar fırında veya tencerede pişirilir. Pişen mantılar üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek servis edilir. Mantı için iç harcı olarak pirinç, mercimek, kıyma, peynir ve patatesin kullanılması mümkündür.
KARNIYARIK
Vazgeçilmez lezzetler arasında bulunan karnıyarık patlıcan kullanılarak yapılan bir yemektir.
Karnıyarığın yapılışı şu şekilde olur;
İlk olarak patlıcanlar alacalı olacak şekilde soyulur.
Soyulan patlıcanların ortası iç harcın koyulması için oyulur.
Soyularak hazırlanan patlıcanlar kızgın yağda 10 dakika kızartılır.
Patlıcanlar kızartılırken soğan, kıyma, domates ve biber doğranır.
Malzemeler doğrandıktan sonra ilk olarak soğan koyularak kızartmaya başlanır. Soğanlar hafif pembe renk aldıktan sonra diğer malzemeler ile birlikte baharatlar eklenerek pişmesi sağlanır.
Kızartılan patlıcanlar fırın tepsisine dizilir.
Patlıcanların ortalarına hazırlanan harç koyulur.
Fırının ısısı 170 dereceye ayarlanarak 30 dakika pişmesi sağlanır. Patlıcanlar pişmeye yakın hale geldiğinde üzerlerine kaşar peyniri sürtülür ve peynirin erimesi beklenir. Son olarak pişen karnıyarıklar fırından çıkarılarak soğumaya bırakılır.
LAHMACUN
Geleneksel Türk mutfağı lezzetlerinden birisi lahmacundur. Özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde yaygın şekilde yapılır. Restoran ve kebapçılarda satışa sunulabileceği gibi elde bulunan imkanlarla evde yapılması da mümkündür.
Lahmacunun yapılması için un, su ve tuzdan oluşan bir hamur elde edilir. Hamur bezelere ayrıldıktan sonra ince ince açılır. İnce ve yuvarlak şekilde hamur açıldıktan sonra içine kıymalı harç koyulur.
Kıymalı harç içerisinde domates, biber, soğan, sarımsak, kıyma ve baharatlar yer alır. Kıymalı harç açılan hamur üzerine boşluk kalmayacak şekilde yayılır. Hazırlanan lahmacunlar fırına koyularak pişmesi beklenir. Lahmacunlar piştikten sonra içerisine salata koyularak dürüm yapılıp tüketilir. Bunun dışında lahmacunun salatasız şekilde tüketilmesi de mümkündür.