Fazla kiloları ver. Tütünden uzak dur. Spor yap. Doğal beslen. Tansiyona dikkat et. Kolesterolü düşür. İnsülini düzenle. Yaşlanınca beyni korumak için alınabilecek yedi önlemi sıralayan bilim insanlarına göre, bunlardan en az birine uyulması, Alzheimer ve demans gibi zihinsel sorunların görülme olasılığını yüzde 50 oranında azaltıyor.
Nörofizyoloji uzmanları, yaşlanınca açık zihin ve güçlü hafızayı korumak için alınabilecek önlemleri belirlediler. Tansiyona, kandaki kolesterole ve insülin seviyesine dikkat edilmeli. Fiziksel aktivite hayat boyunca yüksek seviyede tutulmalı. Sağlıklı ve doğal beslenmek şart. Aşırı kilolardan kurtulmak ve tütünden uzak durmak gerekiyor. Sonuçları Stroke dergisinde yayınlanan araştırmaya göre; bu maddelerden en az birine uymak ise Alzheimer hastalığı, demans ve inme gibi zihinsel sorunların görülme olasılığını yüzde 50 oranında düşürüyor. ABD’nin Grand Rapids kentindeki Michigan Şehir Üniversitesi’nden Philip Gorelick, “Ateroskleroz gelişimine katkıda bulunan risk faktörleri, Alzheimer hastalığı ve yaşlılıkta görünen diğer demans biçimlerinin gelişmesinin sebebi oluyor. Önerdiğimiz 7 basit adım, beyin inmesi ve kalp krizi olasılığını azaltmanın yanı sıra, zihin ve hafıza sorunlarını da çözmekte yardımcı oluyor” sözlerini kaydetti.
Araştırmayı yürüten bilim insanları, kırmızı et açısından yüksek miktarda beslenilen Batı Diyeti’nin Alzheimer hastalığının gelişimini hızlandırdığını belirterek, kalp ve damar hastalıklarının, beyin inmesinin ve çeşitli bunama biçimlerinin, günümüzde gelişmiş ülkelerde görülen ölümlerin temel sebeplerinden ve sağlık hizmetlerinin temel kalemlerinden olduğunu ifade etti. Uzmanlar, Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, 2030 yılında Dünya genelinde yaklaşık 75 milyon kişinin bu hastalıklardan muzdarip olacağını, bu nedenle günümüzde bilim insanlarının aktif olarak bu hastalıkların nasıl geliştiğini incelediğini ve olasılıkları azaltma yollarını bulmaya çalıştıklarını vurguladı. Uzmanlara göre ayrıca; son gözlemlerin gösterdiği gibi bu hastalıkların en güçlü üç sebebi bulunuyor: “Yanlış beslenme, kötü alışkanlıklar ve dengesiz hayat biçimi.” Araştırmada genel olarak yağlı ve zararlı gıdanın tüketiminin kalp ve beyin hastalıkları olasılığını kat kat artırdığı ifadesine yer verilirken, spor yapmanın ise bu rahatsızlıklara kapılma riskininin ani biçimde azalttığı değerlendirmesinde bulunuldu.
Nörofizyoloji ve kalp hastalıkları uzmanları, beyin inmesi ve iskemik kalp hastalığının ana nedenlerinden biri olan aterosklerozun gelişimine yol açan birçok risk faktörünün, yaşlılıktaki bunama, Alzheimer hastalığı ve beynin faaliyetiyle ilgili diğer sorunlardan muzdarip kişiler için de özgü olduğunu tespit ettiler. Yüzlerce bilimsel çalışmayı analiz eden Gorelick’in ekibi, 7 temel risk faktörünü belirledi. Bu faktörlerin etkisiz hale getirilmesinin, kalp damar hastalıkları ile yaşlılıktaki demans olasılığını önemli ölçüde azaldığı belirtildi. Tüm kurallara uyulması halinde erken ve ileri yaşlarda Alzheimer hastalığının ve kalp sorunları olasılığının neredeyse tamamen sıfıra ineceği ifadesine yer verildi.