Alman bilim insanları fiziksel egzersizlerin bedeni güçlendiriyor olması görüşünden yola çıkarak, yaş ortalaması 68 olan bir grup kişiyle 18 ay boyunca dans etkinlikleri düzenlendi. Araştırmanın sonucuna göre dans etmek, beyinde yaşlanmayı önleyici bir etkiye sahip.
Yaşlandıkça zihinsel ve fiziksel açıdan bir düşüş yaşarız. Bu da özellikle Alzheimer gibi yetenek kayıplarına yol açan rahatsızlıklarda daha da kötüleşebilir. Almanya’nın büyük Magdeburg kentinde yer alan Nörodejeneratif Hastalıklar Merkezi’nden bilim insanları fiziksel egzersizlerin bedeni güçlendiriyor olması görüşünden yola çıkarak bir çalışma gerçekleştirdi. Yaş ortalaması 68 olan bir grup kişi 18 ay boyunca dans eğitimlerinden geçti. Uzmanlar, beyindeki ‘anti-aging’ etkilerini en üst düzeye çıkarma potansiyeline sahip yeni spor programlarını denemek için bu çalışmaya devam etti.
Sonuçları Frontiers in Human Neuroscience dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, dans etmek beyinde yaşlanmayı önleyici bir etkiye sahip. Çalışmanın başındaki Dr. Kathrin Rehfeld, düzenli olarak fiziksel egzersiz yapan kişilerin beyninde yaşlanma belirtilerinin tersine çevrildiğini belirterek, egzersizler arasında ise en etkilisinin dans etmek olduğunu söylüyor. Rehfeld “Bu çalışmada, dans ve dayanıklılık eğitimi olmak üzere iki farklı fiziksel egzersiz çeşidinin yaşla birlikte yavaşlayan/formunu kaybeden beynin alanını artırdığı ve buna karşın, yalnızca dans ederek daha iyi ve dengeli davranış değişikliklerinin yaşandığı saptandı” sözlerini kaydediyor.
Yaş ortalaması 68 olan yaşlı gönüllülerle çalışma yapıldığının altını çizen Rehfeld, şunları anlatıyor: “Katılımcıların bir bölümü 18 ay boyunca dans etti, diğer grup dayanıklılık eğitiminden geçti. Ardından kontroller yapıldı. Her iki grupta yer alanların beynindeki hipokampus bölgesinde olumlu bir değişim görüldü. Bu önemlidir, çünkü bu alan yaşla ilişkili bir gerileme eğilimine sahip ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklardan yoğun ölçüde etkilenir. Önceki araştırmalar fiziksel egzersizin yaşla ilişkili beyin düşüşüyle mücadele edebildiğini göstermiş olsa da, farklı bir egzersiz türünün, yani dans etmenin diğerlerinden daha iyi olabileceği bilinmiyordu. Bunu objektif bir şekilde değerlendirmek için, gönüllülere verilen egzersiz rutinleri farklıydı. Bir grup geleneksel fitness eğitimi, bisiklet sürmek veya yürümek gibi başlıca tekrarlayan egzersizler yaptı. Diğer grup melodik müzikler eşliğinde Latin dansları gibi eğitimler aldı ve ritimler, hareketler giderek değiştirildi.”
FİZİKSEL AKTİVİTE GENÇLEŞTİRİR
Dr. Kathrin Rehfeld, herkesin mümkün olduğunca bağımsız ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek istediğini ifade ederek, fiziksel aktivitelerin özellikle yaşlılıktayken önemine dikkat çekiyor ve dans etmenin beyindeki yaşlanmayı önleyici bir etkiye sahip olduğunu söylüyor.