Myanmar'da, askeri darbeyle iktidara gelen cunta yönetimi ile Ulusal Demokratik İttifak Ordusu (MNDAA) arasında ateşkes anlaşması imzalandı. Çin’in ara buluculuğunda gerçekleşen ateşkes, 18 Ocak itibarıyla yürürlüğe girdi.
Myanmar'da cunta yönetimi ile silahlı direnişçi gruplar arasında Çin'in öncülüğünde tarihi bir ateşkes anlaşması imzalandı. Ulusal Demokratik İttifak Ordusu (MNDAA) ile Myanmar hükümeti arasındaki müzakereler, Çin'in Yünnan eyaletinin merkezi Kunming'de gerçekleştirildi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, ateşkesin 18 Ocak’tan itibaren geçerli olduğunu duyurdu. Mao, ateşkesin imzalanmasının ardından, her iki tarafın barış müzakerelerindeki kolaylaştırıcı rolü nedeniyle Çin'e teşekkür ettiğini belirtti.
Myanmar'daki çatışmalar, 1 Şubat 2021'deki askeri darbenin ardından alevlenmiş, cunta yönetimiyle savaşan çeşitli direnişçi gruplar arasında ülke çapında silahlı çatışmalar yaşanmıştı. Darbe ve sonrasında gerçekleşen kanlı protestolar, 6 bin kişinin ölümüne ve yaklaşık 3 milyon kişinin yerinden edilmesine yol açtı.
"ATEŞKES 18 OCAK’TAN İTİBAREN YÜRÜRLÜĞE GİRDİ"
Çin Dışişleri Bakanlığı, ateşkesin tarihini duyurdu. Sözcü Mao Ning, ateşkesin 18 Ocak’tan itibaren geçerli olduğunu belirtti ve her iki tarafın Çin'e teşekkür ettiğini ifade etti.
"ÇİN’İN GÜNEYDOĞU ASYA’DAKİ MÜZAKERE ROLÜ"
Mao Ning, ateşkesin Çin'in bölgedeki barış sürecindeki rolünü pekiştirdiğini ve Çin'in Myanmar'daki barış müzakerelerindeki kolaylaştırıcı görevini üstlendiğini söyledi.
"DARBE VE ÇATIŞMALARIN YARALADIĞI MYANMAR"
1 Şubat 2021'de Aung San Suu Çii'nin hükümetini deviren Myanmar ordusu, ülkede 6 bin kişinin ölümüne ve 3 milyon kişinin yerinden edilmesine sebep oldu. Ateşkes, barışçıl bir çözüm adına umut oluşturuyor.