Yeni bir göz testinin Alzheimer’ı 20 yıl önce tespit edeceği belirtildi. Dünyada büyük yankı uyandıran araştırmayla retinadaki amiloid plak miktarının fazla olmasının beyindeki plak miktarıyla ilişkili olduğu belirlendi.
ABD’deki Cedars-Sinaus’daki araştırmacılar, invazif olmayan (cerrahi işlem gerektirmeyen) bir yöntem olarak göz testi geliştirdi. Bu testin Alzheimer hastalığını 20 yıl önce tespit edebildiği belirtildi. Cedars-Sinaus’daki araştırmacılar, bu testi 16 hastada denedi. Sonuçları beyin taramalarıyla karşılaştırılan göz testi, beyinde iki kat fazla plaka oluşumunu tespit etmede başarılıydı. Uzmanlar uygun maliyetli ve invazif olmayan bu testin Alzheimer araştırmalarındaki en büyük atılımlarından biri olduğunu söylüyor.
Araştırmanın baş yazarı Dr. Maya Koronyo-Hamaoui, bu çalışmayla retinanın Alzheimer’ın teşhisi için güvenilir bir kaynak görevi görebileceğini ortaya koyduklarını belirterek “Retinanın analiz edilmesinin en önemli avantajlarından biri, hastaları ve potansiyel olarak hastalığın ilerleyişini izlememizi sağlayan tekrarlanabilirlik” dedi. Yaklaşık 10 yıl öncesine kadar, resmen Alzheimer hastalığı olan birini teşhis etmenin tek yolu beynini ölümünden sonra analiz etmekti. Son yıllarda ise doktorlar, hastalığın belirtilerini tespit etmek için kişilerin beyinlerinin pozitron emisyon tomografisi (PET) taramalarını yapabiliyordu. Fakat bunun hem pahalı hem de radyoaktif zararının olduğu belirtiliyor. Dr. Maya Koronyo-Hamaoui ve ekibi, bu yeni teknik için 16 hastaya zerdeçalın doğal bir bileşeni olan curcumin içeren bir çözelti içirdi. Bu maddenin retina içindeki amiloid plağını aydınlattığı taramayla tespit edildi. Bu hastalar daha sonra genç ve bilişsel açıdan sağlıklı bireylerle karşılaştırıldı.
Nöroşirürji uzmanı Yosef Koronyo, yeni çalışmanın bir diğer önemli bulgusunun ise daha önce gözden kaçan retinanın bölgelerinde amiloid plak keşfi olduğunu söyledi. Retina plak miktarının beynin belirli bölgelerindeki plak miktarıyla ilişkili olduğunu kaydeden Koronyo “Alzheimer hastalığının bulgularını olabildiğince erken bulmak için nereye bakacağımızı şimdi biliyoruz” dedi. Cedars-Sinai Nöroşirurji Departmanı başkanı Dr. Keith L. Black ise bulguların erken teşhis için umut verdiğini söyledi.
BİR DAKİKADA 14 KELİME ÜRETEMİYORSANIZ
Memorial Şişli Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Türker Şahiner, Alzheimer ve bunamayla ilgili şu ilginç belirtilere dikkat çekti: “Tuvalet yerine mutfak ya da evin farklı bir odasına gidilmesi göz ardı edilmemeli. Gözlüğün kaybolması veya boyunda asılı olmasına rağmen aramaya devam edilmesinden çok aranan gözlüğün buzdolabından çıkması rahatsızlık işareti. Kelimeleri unutmayan ancak kısa sürede hatırlayamayan hastalar için 1 dakika içinde K harfinden kelime üretmesi istenir, 14 kelime üretememek değerlendirilmesi gereken bilgiler arasında. Özellikle uygulanan harf testinde; hastadan kendisine okunacak bir dizi harfin içinde sadece ‘A’ harfini duyduğunda elini masaya vurması istenir. İki veya daha fazla hata sorun işareti olabilir. Her harfte elini masaya vurma refleksi gösteren hareketler daha büyük bir rahatsızlığın işareti.”