Beğendiğiniz içerikleri desteklemekte cesur olun!
Web hakkında daha önce de yazdım. Yine bir yazı yazayım istedim. İşimiz bu zaar!
Özellikle Türkiye gibi muhalif gazetecilerin susturulduğu, işsizlikle cezalandırıldığı ülkelerde; bu kişiler kendi kanalları ile, kendi web siteleri ile insanlara ulaşmaya çalışıyor.
Zaman zaman aklımdan geçiririm. Her ay şöyle bir bütçe ayarlasam da takip ettiğim bu gazeteciler arasında pay edebilsem. Dahası benim gibi bu kanalları takip eden, bu çalışmaları takdir eden herkes yapsa da bu mütevazi katkılar sadra şifa olabilse.
Patreon gibi platformlar buna bir nebze imkan sunuyor.
Fakat şöyle bir sistem hayal edin. Diyelim ki her ay sevdiğiniz yazarlara, haberciliğini kıymetli bulduğunuz gazetecilere ayıracak helalinden bir 200 TL'niz var. Rakam yüksek geldiyse 100 diyelim.
Tek tek bu rakamı parça pinçik edip yollamak meşakkatli iş. Her ne kadar damlaya damlaya göl olacaksa da kimisi böylesi küçük meblağları göndermekten de hicap edebilir.
Bu bütçeyi dağıtma işini biri sizin adınıza yapsa? Hem de kuruşuna halel getirmeden hangi kanalı izlediyseniz, hangi blog yazısını okuduysanız bu eserlerin üreticilerine hakça paylaşım yapsa?
Evet! Brave tarayıcı bunu yapıyor!
Tarayıcı ne ola ki?
Hani şu internette gezindiğimiz Chrome, Internet Explorer, Opera, Mozilla Firefox gibi programlara tarayıcı adı veriliyor. Ecnebiler Browser diyorlar.
Brave tarayıcı Javascript'i 1995 yılında geliştiren Brendan Eich'in bir fikri.
Hem bugünkü webin önemli sütunlardan biri olan Javascript'i geliştiren Brendan Eich, hem de webin mucidi Tim Berners Lee webin bugünkü durumundan oldukça bizarlar.
Tim Berners Lee webi kurtarmak için daha diplomatik yollara başvurup, ikna yollarını ararken; Eich karşımıza somut bir örnekle çıkıyor: Brave tarayıcı!
Web'in mahvına ant içmiş en önemli aktör olarak bugünkü reklam endüstrisini görüyor Brendan Eich.
Haksız da değil!
Üstelik bugünkü reklam endüstrisi sadece reklam gösteriminden değil, an be an kullanıcıları dikizleyip elde ettikleri bu dataları satarak da para kazanıyorlar!
Brave tarayıcı rahatsız edici reklamların tamamını engelliyor. Temmuz ayında mobil cihazımda kullanmaya başladığım Brave sırf reklam trafiğini engelleyerek bana kırk dakika kazandırmış.
Ayrıca HTTPS Everywhere eklentisi ile de sitelere güvenli bağlantı üzerinden erişmenizi sağlıyor.
"Gazetecileri, içerik üreticilerini desteklemek diyordun, kaptırdın gidiyorsun yine, sadede gel!"
Haklısınız! Brave'in en önemli özelliklerinden biri de BAT sistemi! BAT yani Basic Attention Token! Brave'e ait bir kripto para.
Brave öyle bir ekosistem vaad ediyor ki, sizin dikkatinizi ve zamanınızı da ödüllendiriyor.
Kullanıcıyı izlemeyen, gizliliğe halel getirmeyen reklamları izlemek isterseniz, Brave bu reklam gösteriminden elde ettiği gelirin yüzde 55'ini size veriyor. Bu rakam BAT olarak cüzdanınıza gönderiliyor. Siz de biriken bu para ile sevdiğiniz, destek olmak istediğiniz içerik üreticilerini fonlayabiliyorsunuz. Brave hangi siteleri ziyaret etti iseniz, hangi videoları izlediyseniz cüzdanınızda biriken bu meblağı içerik üreticilerine "ödül" olarak dağıtıyor.
Ayrıca siz de BAT satın alıp, bu BAT'ları sevdiğiniz içerik üreticilerine "tip" olarak gönderebiliyorsunuz.
Youtube kanallarını, web siteleri, hatta Twitter kullanıcılarını bile bu mikro finans yöntemi ile desteklemek mümkün!
Brave tüm dünyada 10 milyon kullanıcıya ulaşmış durumda.
Oyunun kurallarını değiştirmeye ne dersiniz?
Azıcık Cesur(Brave) olmak yeterli!
Brave hakkında ayrıntılı bilgiye www.brave.com adresinden ulaşabilirsiniz.