Faiz yasağı bireyseldir

İki hafta önce yazdığım yazıda faiz meselesinin gündeme geldiğinde hep büyük ölçekte ele alındığını belirtmiştim. Gerçekten de konu faiz olduğunda, faizin bankalar boyutu, ülke ekonomisi ile ilgili boyutu hatta uluslararası ekonomilerle ilgili yönleri falan konuşulmaya başlıyor.

Konuşan kişilerin ceplerindeki toplam paraya bakma imkânı olsa, paralarının, konuştukları deniz gibi büyük miktardaki para içinde ancak bir damlaya denk geldiğini, hadi en iyi ihtimalle bir bardağı doldurabileceğini söylemek mümkün. Buna rağmen faiz oranlarının düşmesi, çıkması vb ile oluşan etkilerle bazen ekonomilerinin çökeceği, bazen uçacakları kehanetlerinde bulunuyorlar.

Alanında yetkili ve büyük bütçeler yöneten ekonomistleri bilmem tabi, günlük hayatta karşılaştığımız sıradan kişileri, mesela hani hep örnek verilir ya altın günündeki Ayşe teyzeyi kastediyorum ben bu cümleyle, erkeklerin örneği de belki kahveden olur, belki sosyal medya ortamından.

Onlar, konuyu bu kadar büyük ölçekte ele almaya başlayınca kendilerini de önemli bir şeyler konuşuyor hissediyorlar ve işin gerçekte önemli olması gereken bireysel boyutunu görmeyi unutuyorlar. Sonra da borç verilen para üzerinden gelir elde etmeyi yani faizli geliri, paranın alışveriş yoluyla değerlendirilmesiyle bir tutuyorlar. Zaten bu yüzden de Bakara 275. ayette “ellezi yetehabbetuhuş şeytanu minel messi” diye nitelendiriliyorlar, bu ifade anladığım kadarıyla bir çeşit akıl tutulmasını anlatıyor. Bu akıl tutulması kişinin yaptığı yanlış kıyastan kaynaklanıyor.

O yanlış kıyas ise hem faizle alışveriş arasındaki mahiyet farkını görmemekten hem de birinin haram, birinin helal olduğunu görmezden gelmekten doğuyor. Peki, kişinin aklı şeytan tarafından çelinmiş gibi bir duruma düşmemesinin yolu ne? Aslında o kadar basit ki! Kişi, faizin kendisini ilgilendiren yönünü tespit etse ve o yönüyle ilgili sınırlara uysa her şey kendiliğinden yola girecek.

Bu yüzden tüm dinlerde faiz yasağı kişiyedir, bankalar ne yapıyor, faizliler mi, faizsizler mi bu doğrudan önemli değildir. Devlet faiz ile ilgili olarak nasıl bir politika izliyor, faiz oranları iniyor mu, çıkıyor mu, bu doğrudan önemli değildir. Doğrudan önemli olan, kendisini yaratanın, insana, faizin haram yani yasak olduğunu bildirmiş olmasıdır. “Cebindeki parayı faizsiz değerlendirmenin yolunu bul!” anlamına gelir bu bildirim, “Elinde birikmiş para varsa ticaret yap, yapamıyorsan yapabilen biriyle sermaye ortaklığı kur, paranı helal yollarla değerlendir ve arttır.” demektir bu bildirim, “Borç vererek, verdiğin borçtan yattığın yerden gelir artışı bekleyerek kazanamazsın, bereketin olmaz, dünya kadar para olsa da hesabında yoksunluk çekersin.” anlamındadır bu bildirim ve bunların hiçbiri banka, ekonomi bakanlığı, devlet vb ile ilgili değildir, kişinin kendi cebindeki parasını değerlendirme şekli ile ilgili olduğu için kişiyle ilgilidir çünkü din insan içindir.

İşte bu yüzden iki hafta önceki yazımı “Hasılı faiz, alanın da verenin de bereketini alıp götüren bir enstrüman, bu enstrümanı kullanmak ya da kullanmamak ise tamamen serbest.” diye bitirmiştim.

Bugünkü yazımı ise Kur’an’da faizli gelir elde edenlere yapılan bir uyarıyı, yorum katmadan, sadece mealen alıntılayarak bitireceğim:

“(Bakara 2/278-279)

Ey inanıp güvenenler! Allah’a karşı yanlış yapmaktan sakının! Ona gerçekten güveniyorsanız, kalan faiz alacaklarınızdan vazgeçin! Eğer vazgeçmezseniz, Allah ve resulü tarafından açılmış bir savaşın içinde olduğunuzu bilin. Tövbe ederseniz/dönüş yaparsanız ana mallarınız sizindir, ne haksızlık eder ne haksızlığa uğrarsınız.”

YORUMLAR (49)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
49 Yorum
  • HAYRETI MUCIP / 21 Kasım 2024 16:54

    Kur'anda bir kere hiç faiz sözü yoktur , hep riba ifadesi vardır .
    Yine Kur'anda insanoğlunun geleceğine yön verecek, bağlayacak hiç bir hüküm yoktur(Din , itikat ,ıbadet hükümleri vs .hariç)
    Yani haram olan ribadır (bu günkü tefecilik) faiz haram değildir, ben bunu bir çok tezle ve bir çok yoldan ispat ederim !

    Yanıtla (6) (3)
  • Okur / 21 Kasım 2024 17:38

    Hayreti Mucip Hocaefendi başka fetvalarınız da var mı acaba?

    Yanıtla (3) (3)
  • Kararlı / 21 Kasım 2024 21:47

    Memlekette herkes olmuş hoca.

    Yanıtla (0) (2)
  • HAYRETI MUCIP / 21 Kasım 2024 22:37

    Keşke karşı görüşünüzü dile getirseydiniz , tartışırdık , dalga geçince elinize ne geçiyor ki ?

    Yanıtla (2) (0)
  • HAYRETI MUCIP / 22 Kasım 2024 14:02

    Sizin anlı şanlı hocalar da 14 asırdan beri bu işi
    çözememişler !

    Yanıtla (1) (0)
  • Ahmet Gökkuş / 21 Kasım 2024 20:33

    Sacide hanım sonuna kadar haklısınız,faiz,riba adı ne ise paradan para kazanmak haramdır.

    Yanıtla (0) (0)
  • Yasar / 21 Kasım 2024 20:00

    Evet faiz haram parasının degerini korumak icin faizi tercih ediyorsa vebali günahı bu ülkeyi yönetenin boynuna bu ülkede yüzde yüz enflasyon olmasa faizde olmaz gayet acık ve net yanlış neredinde bu düşüncenin yok bireyselmiş yok kişiselmiş gec onları

    Yanıtla (0) (0)
  • karar okuru / 21 Kasım 2024 18:02

    Dükkan kirasız, para faizsiz olmaz. parada maldır. sadece değişim aracı değildir. bir fiyatı vardır. her şeyin fiyatının olması gibi. alınıp, satılabilir, kiralanabilir. geçmişte yaşanmış bir iki tekil örnekten hareketle hayatın akışına Allah'ın emri diye engel çıkarmamak gerekir. tefecilik ceza kanununa göre suçtur. karıştırmamak lazım.

    Yanıtla (2) (1)
  • karar okuru / 21 Kasım 2024 16:04

    Bu tartışmaların çoktan bitmiş olması gerekirdi. 1450 yıl önce kimsenin istihdam, büyüme, işsizlik, refah artışı diye bir derdi yoktu. İslam ekonomisi olmaz. Hıristiyan ekonomisi de olmaz. Budist ekonomisi de olmaz. iktisat insan yapması değildir. içinde insan vardır tabi.

    Yanıtla (4) (0)
  • Brahma / 21 Kasım 2024 14:05

    Faiz düşmanlığının(Riba değil faiz) asıl tehlikesi ülkede bölüşülen paraların yastık altına dolar veya altın cinsinden istifleniyor oluşudur. Bu durumda istiflenen bu meblağ orada yatar kalır. Üretime girmeyen çevrimde olmayan her bir kuruş bu ülkenin zararıdır. Faiz yastık altındaki meblağın bir bölümünü piyasaya çeker ve çevirime sokar. Aslında olan bankada biriken paraların üretimde değerlenmesi ve bu üretimden kaynaklanan karın bölüşülmesidir. Para asla banka kasasında değer kazanmaz.

    Yanıtla (6) (0)
  • Akif Colemerg / 21 Kasım 2024 13:55

    “Geçmişten Bugüne Müslüman Toplumlarda Para ve Faiz“ isimli eseri okumanızı tavsiye ederim. Faiz Riba’mı? Bu konu uzmanların işi, ne imamların ne de köşe yazarları bu konuda yetkin olduklarını düşünüyorum.

    Yanıtla (3) (0)
  • Derinsel bakış / 21 Kasım 2024 12:47

    Faize iktisadi ve sosyal hayatta dinlerin bakışını tarihi perspektiften görmek ve anlamak için mayıs ayında çıkan Hikmet Kurnaz’ın “Antikiteden Günümüze Dünyada ve Türkiye’de dinlerin ve uygarlıkların gölgesinde bankacılığın doğuşu ve gelişmesi” adlı kitabının okunmasında bu konudaki tartışmaları bitirmek bakımından fayda vardır

    Yanıtla (1) (0)
  • xokur / 21 Kasım 2024 11:25

    keşke bu kadar kolay olsaydı.

    Konforumuz yerinde ise, gelir miras yolu ile bize ulaştı ise, ortalama bir ömür yeterli ise yani kaygı yok ise, her şeyi açıklamak kolay.

    Asıl soru: para nedir?

    Müslümanlar 14 asır öncesi "faiz" den önce parayı tanımlamalı

    Yanıtla (3) (0)
  • Yolcu / 21 Kasım 2024 12:09

    Kuramer yayinlarininpara ve faiz adlı eserini herkese tavsiye ederim.

    Yanıtla (0) (0)
  • Özgür Akıl / 21 Kasım 2024 11:36

    Saygı değer bayan geçen yazınızı da bu konuda yorum yapmıştım. Önce "kıyas" tekniği olarak FIKIH sadece analoji yapıyor ki Bu kıyas değil. Yani ÖZDEKSEL, SURİ,GAİ ve FAİL neden bu kıyasta YOK .Kıyasın şartı oluşmuyor. Yani her gördüğümüz her sakallı dedemiz değildir. Faiz aksiyomatik kavram olarak Müslüman zihinde hemen ribaya tekabul ediyor. Ancak İktisadın biliminin faiz dediği bu değil. Onun için Katılım bankaları aynı işleme kar payı diyor.Faiz lafzını kaldırıyor.

    Yanıtla (1) (1)
  • Yorumcu / 21 Kasım 2024 11:26

    Bu kavramlar İnsanlara aittir. Bankalar, Devletler ya da Finansal Kuruluşların da Faiz ile ilişkileri olmamalı. Ama kişinin Devlet'e, Bankalara, Finans Kuruluşlarına borcu varsa ve bu kurumlar Borçlu kişiye karşı borcuna istinaden Faiz işletmeleri haklı mı oluyor? Kişiye haramsa kişilerin kurduğu ve işlettiği Finansal Kurumlara niye Haram değil sorusu gündeme gelir. Ben Banka ya da Devlet kurduğumda Haramdan sıyrılmış mı oluyorum???

    Yanıtla (0) (0)
  • Baba / 21 Kasım 2024 11:23

    Ne olursa olsun günah parayla satın alınmamalı.borç para versin vermesin mesele o değilki.Enflasyon yüksek ne yapalım faize yüklenelim.Aç kalırız öylemi.Ayrıca borcun vekili Allah dır.Alanda verenda samimi olmak şartıyla.harama tevessül etmek asla yoktur.değerli dostlar.Dünyalık düşünmemeliyiz.Geçici bir ömür değilmi.Nasıl olacak ye babam ye.Nerden gelirse gelsin.Enflasyon var öylemi. Peki yaradanın kuralları ne olacak.Aç kalma korkusu var öylemi.Hesap verme ne olacak.Faiz meselesi çözülmüştü

    Yanıtla (1) (0)
  • Mustafa Maraşlı / 21 Kasım 2024 11:19

    Sn.Yazar takipcilerinizdenim. Kısaca peki tamam parayı faize yatırmadık. Ticaret yapalım. Ticarette de kar haddi ne olacak? Yüksek kar koysan bir türlü koymasan iki türlü. Yüksek kar koymazsan yaşayamazsın. Ticarette karşılaşıyoruz maliyetin iki katına da satış oluyor.Yüksek kar faizden beter değilmidir? Ticaretinde kıvraklığı çok bilirsiniz bu ayrı. Ticaret yüksek kar ile çalışır. Sen normal kar desen batarsın. Yüksek kar faiz değilmidir? Faiz deyince sanki banka faiziden başkası yok. Saygılar

    Yanıtla (5) (0)
  • Yorumcu / 21 Kasım 2024 11:19

    "Bu yüzden tüm dinlerde faiz yasağı kişiyedir, bankalar ne yapıyor, faizliler mi, faizsizler mi bu doğrudan önemli değildir. Devlet faiz ile ilgili olarak nasıl bir politika izliyor, faiz oranları iniyor mu, çıkıyor mu, bu doğrudan önemli değildir." diye yazmışsınız. Kişiler, kurumları (Bankaları, Finans Kuruluşlarını) kurar ve politikalarını belirler. Ekonomi bilimi de, Devlet kavramı da yukarıdan Zembille inmemiştir.

    Yanıtla (0) (0)
  • Baba / 21 Kasım 2024 11:03

    Beyler Allah (C.c) asla yanılmaz.Eksiklik olmaz.Herşeyi bilir.En güçlü o dur.Yoktan var eden o dur.Evin kiraya verilmesi ile,Paranın kiraya verilmesi aynı değil.Herkes yazıyor.Her yazı yazımı????Sayın arkadaşlar.Faiz bireysel değil ayrıca faiz toplumları Dünyalık yaşamaktadır.Hesap günü yokmu.Günlerin geçici olduğunu anlamayanlar var demekki.Ayrıca Dünyamızda İlam Ülkesi yoktur.Bu çok önemli.İslam Ülkesinde rezaletler olmaz.Faiz olmaz.Zina olmaz.hırsızlık olmaz.Allahın kurallarına uyulur.

    Yanıtla (0) (2)
  • O aslan / 21 Kasım 2024 10:46

    En açık izahiyla.
    Kardeşim benim bir miktar param var ticarete de aklım kesmiyor, aldım parayı iks bankaya götürdüm dedim ki benim paramı sen işlet bana da kar payı ver bunun neresi faiz, yani faizsiz olarak götürüp afadersin krz gibi bankaya vereyim oda yesin öylemi.
    Faiz paranı seneden fakir güçsüz birine verirde onu sömürürsen faiz olur.
    Gerisi hamaset

    Yanıtla (2) (0)
  • HAYRETI MUCIP / 21 Kasım 2024 10:37

    Bu faiz meselesini , islam alemi 14 asırdır çözemedi, bu yüzden de ekonomi alanında hiç bir varlık gösteremiyor.

    Bir diğer konu ise ; yazarın anlattığı 'faiz yasağının esasen kişilerle ilgili olduğu' hususudur .

    Allah aşkına bu gün kim kime faizle borç para vermektedir !

    Aslında esas haram olan faiz yani riba işte budur .

    Ama %50-60 oranında enflasyon olan bir ortamda borç veren kişi ne yapacak , yazarın ona bir cevabı var mı!

    Yanıtla (4) (0)
  • O aslan / 21 Kasım 2024 10:35

    Adam duymuş neymiş faiz haram miş,nerede nasıl niçin hangi tarihte koyulmuş, koyulduğu tarite ticaret ekonomik para ilişkisi neymiş sorgulamadan hacı böyle dedi hoca şöyle dedi zaten ortalığa merdiven altı bilgi hâkim, kimsenin de okumak gibi bir niyeti yok

    Yanıtla (4) (0)
  • O aslan / 21 Kasım 2024 10:30

    Faiz nerede ve kimden alındığında haramdır,.
    Geçmiş in Ribasi bugünün faizi arasında bağ kurmak bugün ki faizle kıyaslamakta mümkün değil.
    Bi kere herkes Haz Muhammed'in o tarihte ribayi neden niçin koyduğunu bilmek lazım bilmeyenle de tartışmamak lazım

    Yanıtla (1) (0)
  • Çiko / 21 Kasım 2024 09:49

    Şimdi ben bir memurum, ticaret bilmiyorum (zaten memura ticaret kanunen yasak), üç kuruş artırmışım para olarak tutsam eriyip gidiyor, altın döviz almak dışında (bu da aslında parayı atıl hale getirmek bir kenarda öldürmek demek memlekete zarar) ne yapayım Nereden karlı iş fikri olan, ne yaptığını bilen, güvenilir iş adamı bulayım, borsa desen devlet ayakta uyurken kumarhaneye dönmüş İş adamı ne yapsın milyar dolarlık fabrikalar kursun batıyla Çinle yarışsın vs. vs.

    Yanıtla (2) (0)
  • Bir İktisat Öğrencisi / 21 Kasım 2024 09:43

    Riba (fahiş faiz) ve faiz eş anlamlı kavramlar değildir. Kur'an'da yasaklanan ribadır. Riba ve faiz günümüz kağıt para sisteminde enflasyon göz önünde bulundurulmadan tartışılamaz diye düşünüyorum. Bakınız: Riba ve Faiz (M. Öztürk&H. Şahin), Faiz Meselesi (M. UStaoğlu), Faiz Meselesi (S. Uludağ)

    Yanıtla (2) (0)
  • Brahma / 21 Kasım 2024 09:16

    Bu konuyu yazdınız biz de yazdığınız şey hakkında bilgi sahibi olmadığınızı anladık. Riba farklı şeyi faiz farklı şeyi ifade eder. Riba reel manda paradan alınan fazlalık. Faiz paranın degerini korumak. Örnek: enflasyon%10. Bugün 10tl 10 altın etsin. 1 yıl sonra 10 TL 9 altın eder. 10 altın için 11 TL ödemeli siniz. Eğer %10 faiz alsaydınız. Paranız 11 TL olurdu ve yine 10 altın alırdınız. Faiz bireyin birikimini korur yatırımcı için birikmiş para sağlar. Faizin zengin ettiği bir kişi varmı?

    Yanıtla (3) (0)
  • Mr / 21 Kasım 2024 09:16

    Faturayı bir gün geç ödeyince ödediğimiz fark ne oluyor, faizse alanda verende Allah'a karşı geldiğine göre yanmışız. Demek ki faiz kişisel değil, herkesi içine alıyor.

    Yanıtla (2) (0)
  • Dr / 21 Kasım 2024 08:57

    Alım gücü sürekli düşüyor. Emekli Hasanın arabasına Emekli Hans kadar benzin doldurması için 81 bin lira maaş alması gerekiyor. Emekli Hasanın 68 bin 5 yüz lirası nereye gitti? Zaten arabası da gitti. Evi zaten kira. Emekli Hasan ne ot yesin? Ispanağın kilosu 50 lira.

    Yanıtla (3) (0)
  • mahmut / 21 Kasım 2024 08:53

    hanımefendi evini kiraya vermekle paranı kiraya vermek arasında bir fark varmı. Yaradan yanılmış demek ki. müslüman ülkelerde ekonominin gelişmemesinin nedenlerinin başında gelir faiz düşmanlığı. Araplar medeniyetin beşiğiydiler dolayısıyla onların söylediği ya da yaptığı her şey yapılmalıdır.

    Yanıtla (2) (1)
  • S.KILIÇ / 21 Kasım 2024 08:51

    Önce devlet kavramı yok Islamın. Hayatı devlet düzeninde yaşamanızı istemiyor; tam tersine cemaat, kabil'e yapısında surfurmenizi bekliyor. Bu gerçeği görün. Bu gerçeği görmeden faizi n arkasındaki en onemli etken para basmak ve enfladyon karşısında değer yitirmesini görmemektir. FAIZ değil, din bireyseldir.

    Yanıtla (1) (0)
  • Murat Bozdoğan / 21 Kasım 2024 08:37

    Bireyler faize bulaşmayayım deyip parasını başka şekillerde değerlendirse ortada banka mı kalır. Ben bu konuda çok düşündüm aklıma tek bir çözüm geliyor. Özel bankaları kapatmak. Sadece devlet bankalarının kalması ve onların da kar amacı gütmemeleri.

    Yanıtla (1) (2)
  • Yasar / 21 Kasım 2024 08:01

    Evet faiz haram bunu biliyoruz bu ülkede paranı nerdeedegerlendirecek hic bisey yapma yüzlirayı yastıgınealtına koy sabah aldıgında seksene düşmüş veyatamamemen güneşi görmüş dondurma misali bu faiz bireyseldir diyordun bu ülkeyi yöneten lerin hicmi sucu gunahı yok

    Yanıtla (2) (0)
  • Abbas Bilgili / 21 Kasım 2024 00:45

    Ku'an-ı Kerim'deki riba kelimesinin faiz anlamına gelmediği, unun kat kat faiz, ya da tefeci faizi olduğunu belirten ilahiyatçılar var. Bazı ilahiyatçılar da enflasyonun altına kalan artışın faiz olmadığı görüşündeler. Bu ayrıntı konusundaki düşüncenizi de belirtmiş olsanız iyi olur diye düşünüyorum.

    Yanıtla (5) (0)
  • Celal / 21 Kasım 2024 07:41

    Kuranda yazan herşey bugünün bilim sonuçlarına göre doğru çıkmıyor. Amca kızı teyze kızı ile Yani yakın akrabalar ile evlenmeye kutsal kitaplar cevaz versede,bunun son derece sakıncalı olduğu doğan çocuklardan belli.Bu tip evliliklerin tıpben sakıncalı olduğu ispatlıdır. Ekonomi de bir bilim dalıdır kutsal kitaplardan yola çıkılarak doğru sonuçlara varılamaz.

    Yanıtla (3) (1)
  • Yıldız / 21 Kasım 2024 07:32

    Faiz işleri iktisadi işlerdir ve bir ilmi vardır. Hala bunu din ile açıklamaya çalışmakla nas nas var deyip ülkeyi batırmak ayni şeydir. Her şeyi kurandaki ayet ve süreler ile açıklamaya çalışırsanız vay halimize ve vay dünyanın haline. O zaman bırakalım bilimi ve beşeri kazımları, açsın her toplum kutsal kitabını ve yönetsin dünyayı olsun, her yer Gazze ve Afganistan. Bu yüzyılda bu kafa olacak şey değil ama,var mı var.

    Yanıtla (2) (0)
  • Patavat / 21 Kasım 2024 07:00

    Anlamayacak bir şey yok, yıllık %100 enflasyonun olduğu bir ülkede senin bankadan aldığın %50 faizin haram olacak bir yanı yok diyor kitap. Günah olan, borç para verip, enflasyonun beş kat üzerinde faizi talep ederek, yattığı yerden para kazanan tefecinin senden aldığı faiz. Sapla samanı birbirine karıştırmaya gerek yanı.

    Yanıtla (4) (0)
  • Özer / 21 Kasım 2024 03:32

    Bir ülkede fiyatlarda aşırı artış olursa tuketimi kısmak için faiz arttirilir bu ekonominin denenmis ve sonuç alinmis kuralidir.Bizdeki gibi fiyatlar artarken faizi dusururse iz bugün geldigimiz yuksek faize mahkum olursunuz sebebi Erdogandir.

    Yanıtla (4) (0)
  • Birisi- / 21 Kasım 2024 02:18

    Tekrar tekrar belirtilmesine rağmen, Kur'an da. Faiz kelimesi değil, Riba (tefeci faizi, aşırı faiz) kelimesi olduğunu göz ardı etmek, sağlıklı bir düşünce değildir.

    Yanıtla (3) (0)
  • Yaman - Karar okuru / 21 Kasım 2024 02:17

    İslam'a göre faiz: haksız kazanç demektir. Devlet, bankalar vd. vatandaştan sürekli faiz alıyor. Vatandaşın aldığı, alacağı faiz, verdiği faizlerin kırığının kırığını karşılamaz, ancak çok az bir kısmını geri almış olur. Bu nedenle faizin haramlığını vatandaşa değil, faizci bankalara ve devlete anlatın.

    Yanıtla (1) (0)
  • Okur / 21 Kasım 2024 02:01

    Devlet ödemelerini yapabilmek için vergi toplamak yerine para basarsa para değer kaybeder. Bundan cebinde parası olan herkes etkilenir. Paranızla bir ekmek alırken yarım ekmek alırsınız. Yani paranızın yarısı çalınır. Yani faiz budur. Siz birine bir ekmek borç verip iki ekmek almak isterseniz bu faizdir. Ama bir ekmek parası borç verip bir yıl sonra tekrar bir ekmek parası istemeniz faiz değil paranızı geri almanizdır.(Bu sürede bu kişinin maaşı artarken sizin verdiğiniz paranın alım gücü azaldı

    Yanıtla (2) (0)
  • Özer / 21 Kasım 2024 01:23

    Devlet disaridan yüzde onlki ile dolar alıyor faizi milletçe oduyoruz.kkm denen sisteme hazineden bir trilyon ödedik faiz ozaman bireysel olmuyor toplumsal herkesin kesesinden cikiyor.yu,de yüzün üstündeki enflasyona yüzde yirmi zam yüzde seksen verilmeyen faize gidiyor

    Yanıtla (6) (0)
  • Özer / 21 Kasım 2024 01:10

    Bu konu çok hassas faizde oran onemlidir..Enflasyon oranında faiz yasaak değildir.Niye calisanlara zam yapılıyor maaslar niye sabit değil.Sebebi enflasyon değil mi.?

    Yanıtla (8) (0)
  • toluk / 21 Kasım 2024 00:46

    istemeyen almaz. herkesin inancı kendine. zorlayan yok. silah icat oldu mertlik bozuldu. herkes birşeyler yazar oldu. klavyenin başına geçmek yeter oldu. kes kopyala yapıştır işi kolay kıldı.

    Yanıtla (0) (4)
  • Karar Okuru / 21 Kasım 2024 00:39

    Ne anlatmak istediğinizi anlamaya çalışırken yazı bitti.

    Yanıtla (3) (0)
  • karar okuru / 21 Kasım 2024 00:35

    'din insan içindir' sözünü sizden duymak güzel. böyle düşünmeyen çok insan var. elbette 7nci yüzyılda aracı kurumlar yoktu. yasağın kişilerle ilgili olması bu yüzden.

    Yanıtla (2) (0)