Kemanı ağlatan adamın müziği eşliğinde İsmet Özel şiirini dinlemek

Her zaman en güzel alışkanlıklarımdan birisi, başucumda duran usta şairlerin şiirlerini tekrar tekrar okumak… Her şiirle birlikte hayata yeniden başladığımı hissediyorum, hele de siyasetin yaşama sevincimizi bitiren, umutlarımızı solduran kabus günlerinde şiirler ilaç gibi geliyor.

İnanıyorum ki bugünlerde toplum olarak şiire daha çok ihtiyacı var, çünkü siyaset esnafının yarattığı iklim hepimizi zehirlemeye yetecek kadar kirli…

İşte böyle bir iklimde ahlaki çürüme ve yozlaşmadan biraz olsun kendimizi koruyabilmek için, galiba daha çok şiir okuyup müzik dinlemeye ihtiyacımız var. Ben de aynen öyle yapıyorum ve İsmet Özel’in “Sebeb-i Telif” şiirini okumaya başlıyorum. İşte o şiirden kısa bir bölüm:

/Başkalarının aşkıyla başlıyor hayatımız
yaprakla yağmurun aşkı meselâ
kim olsa serpilen coşturuyor bizi
imreniyoruz başkalarının mahvına.
Yağmur mahvoluyor çarparak
kendini parçalıyor mâşukunun açılan kıvrımında
yaprak dirimle irkiliyor nazlı ve mağrur
silkiniyor vuran her damlayla.
……………………………………………
Diyorum hepimizin bir gizli adı olsa gerek
belki çocuk ve ihtiyar, belki kadın ve erkek
hepimiz, herbirimiz gizli bir isimle adaşız
yoksa şimdiye kadar hesapların tutması lâzımdı
hayatımıza kendi adımızla başlardık
bilmediğimiz bir isim, hesaptaki bu açık
belki dilimi çözer, aşkımı başlatırım
aşk yazılmamış olsa bile adımın üzerine
adımı aşkın üstüne kendim yazarım./

Şiirin son dizelerine geldiğimde, bu şiirin müzik eşliğinde okunduğunda nasıl bir atmosfer yaratacağı düşüyor aklıma ve anında Youtube’a müracaat ediyorum. Ve Youtube’ta müzik eşliğinde “Sebeb-i Telif” şiiri başlıyor, hem de İsmet Özel’in kendi sesinden…

Öylesine kalbe işleyen bir müzik ki gözlerimden akan son damla yine kalbime akıyor. Aşka hiçbir şey kar etmiyor ve bütün geceler felaketim oluyor.

Bazı günler her ne kadar nefes almakta güçlük çeksem de “Sebeb-i Telif” şiirinin fonundaki, ‘kemanı ağlatan adam’ın “Robabeh Jan” şarkısını dinlerken yüreğime bir ferahlık çöküyor ve sanki kalbimden milyonlarca kuş havalanıyor. İranlı müzisyen Farid Farjad’ın eseri olan “Robabeh Jan”ın ezgileri tarifsiz bir güzelliğe sahiptir ve keman şarkıda adeta dile gelir…

“Robabeh Jaan”, aşk, özlem ve kayıp temalarını ele alan bir şarkıdır. Şarkının sözleri, Ebi Ebrahimi’nin şiirsel yeteneğini ve kelimeleri kullanma ustalığını göstermektedir. Şarkının melodisi de oldukça etkileyici ve akılda kalıcıdır. “Robabeh Jaan”, Ebi Ebrahimi’nin en iyi şarkılarından biri olarak kabul edilir ve bugün de hala birçok kişi tarafından sevilerek dinlenmektedir.

‘Kemanı ağlatan adam’ olarak bilinen Farid Farjad Fars asıllı bir keman virtüözüdür ve dünyanın en iyi keman virtüözlerinden birisi olarak kabul edilir.

8 yaşından beri keman çalan Farjad, 1938 yılında Tahran’da doğmuştur. 1966 yılında, Tahran Müzik Konservatuarı’nda klasik müzik üzerine master yapmış, Tahran Senfoni Orkestrası’nda önemli görevler üstlenmiştir. Fars Halk Müziği birikimine sahip olan Farjad, keman ile Klasik Batı müziği üzerinde de çalışmalarda bulunmuş, Fars müziğinin gelişmesine önemli katkılar vermiştir.

Pehlevi Hanedanı döneminde doğan Farjad, 1979 yılındaki İran İslam Devrimi öncesinde ülkesinden ayrılarak Kaliforniya’ya yerleşmiştir. Bu yıldan itibaren ABD vatandaşlığına geçmiş ve hayatını ABD’de sürdürmüştür. Ama o kendisini ABD’li değil, İranlı ve Fars olarak nitelendirmektedir. Devrimden sonra İran’da müziğin “haram” ilân edilmesi ve yasaklanmasından sonra Farjad’ın ve birçok Fars müzisyenin ülkeye girmesi yasaklanmıştır. Sanatçı yıllardır Los Angeles’ta yaşamaktadır.

YORUMLAR (17)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
17 Yorum