Türkiye'nin en büyük gölü çöl oldu! Eskiden gemiler yanaşıyordu şimdi ayak basılıyor, son hali şok etti

Türkiye'nin en büyük gölü çöl oldu! Eskiden gemiler yanaşıyordu şimdi ayak basılıyor, son hali şok etti

Türkiye’nin en büyük gölü olarak bilinen ve şimdilerde içler acısı bir görüntüye neden olan İznik Gölü, kuraklığı bir kez daha gözler önüne serdi. İşte konuya ilişkin detaylar…

İznik Gölü, Türkiye'nin en büyük tatlı su kaynaklarından biri olarak biliniyor. Ancak son yıllarda, göldeki su seviyesindeki ciddi düşüş, bölgedeki yaşamı olumsuz etkiliyor. Bu düşüş, sadece suyun çekilmesiyle sınırlı kalmadı, gölde balıkçılıkla uğraşanların gelirleri de azaldı. 6 yıl önce gemilerin yanaşabileceği derinlikte olan Orhangazi İskelesi, artık karada kalmış durumda. Suların bu kadar çekildiği başka bir zaman diliminde gölde bu kadar derin değişiklikler yaşanması pek mümkün görünmüyordu.

yeni-proje-3.jpg

İZNİK GÖLÜ’NDE SULAR YERİNE KARA GÖRÜNÜYOR

Bursa'nın İznik ilçesinde yer alan İznik Gölü, Marmara Bölgesi'nin en büyük doğal gölü olma özelliğini taşıyor. Gölün su seviyesi, son yıllarda giderek düşerken, bu durum çevrede dramatik değişimlere neden oldu. Eskiden göl kenarındaki iskelelere yanaşan gemiler, şimdi karada kalmış durumda. İznik Gölü, 2015-2018 yılları arasında "Akşemseddin" adlı yolcu gemisinin sefer yaptığı bölgede, şimdi suların 150 metre kadar çekildiği gözlemleniyor. Göldeki su seviyesinin bu kadar düşmesi, bölgedeki tarım, balıkçılık ve doğal yaşam üzerinde olumsuz etkilere yol açıyor.

İznik Gölü’nün su seviyesinin 150 metre kadar çekildiği yerlerde kuraklık nedeniyle küçük adacıklar oluştu. Balıkçılar, kayıklarının karaya oturduğunu ve eskiden yılda 1000 ton gümüş balığı avladıkları gölde bu yıl sadece 78 ton balık yakalayabildiklerini belirtiyor. Göldeki bu değişiklikler, çevredeki ekosistemi de etkiliyor.

yeni-proje-4.jpg

GÖLDEKİ ÇEKİLME HIZLANIYOR

Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Dinçer Dimrit, İznik Gölü'ndeki su seviyesinin her geçen gün "kan kaybettiğini" ifade ederek, gölde bu yıl yaşanan su çekilmesinin önceki yıllara oranla daha büyük olduğunu belirtiyor. Dimrit, göldeki su çekilmesinin, tarımda kullanılan su miktarının fazla olmasından kaynaklandığını ve bu sorunun çözülmesi için vahşi sulamanın önüne geçilmesi gerektiğini savunuyor.

yeni-proje-5.jpg

BALIKÇILIK FAALİYETLERİ DE ZORLANIYOR

İznik Gölü'ndeki su seviyesinin düşmesinin en büyük etkisi, balıkçılıkla uğraşanlara oldu. Orhangazi Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Zelkif Bektaş, gölün eskiden yılda 1000 tondan fazla gümüş balığı avlandığını, ancak son yıllarda bu rakamın ciddi şekilde düştüğünü söylüyor. Bektaş, 2023 yılında yakalanan balık miktarının 78 ton gibi düşük bir seviyeye indiğini ve bunun, gölde yaşanan su çekilmesinin bir sonucu olduğunu belirtiyor. Bektaş, "6 yıl önce gemiler yanaşıyordu, şimdi ise ayak basıyoruz" diyerek gölde yaşanan değişimin boyutunu gözler önüne seriyor.

yeni-proje-6.jpg

GÖLDEN KAYBOLAN TARIM TOPRAKLARI

İznik Gölü'nün su seviyesinin düşmesi sadece balıkçılık ve ekosistemi etkilemekle kalmıyor; göl çevresindeki tarım alanlarında da kuraklık nedeniyle büyük kayıplar yaşanıyor. Çiftçiler, eskiye göre verimin düştüğünü ve bu sorunun çözülmesi için hızlı adımlar atılması gerektiğini vurguluyor. Göl çevresindeki sulama suyu miktarının azalması, tarım alanlarını tehdit ederken, ekilen mahsullerin büyümesini engelliyor.

yeni-proje-7.jpg

İZNİK GÖLÜ'NÜ KURUMADAN KORUMALIYIZ

Bölgedeki halk ve yetkililer, İznik Gölü'ndeki su çekilmesinin daha fazla ilerlememesi için bir dizi çözüm önerisi sunuyor. Çözüm olarak, gölden su çeken fabrikaların denetlenmesi ve sulama sistemlerinin daha verimli kullanılması gerektiği ifade ediliyor. İznik Gölü’nün daha fazla kurumaması için tüm yerel yönetimler ve çevre halkı iş birliği yaparak bu değerli doğal kaynağın korunması gerektiği vurgulanıyor.

İznik Gölü'ndeki dram, sadece çevre sakinlerini değil, tüm Türkiye'yi ilgilendiriyor. Gölde yaşanan bu dramatik değişiklikler, ekosistemin dengesini bozarken, gölü çevreleyen doğal yaşamı da tehdit ediyor. Göldeki su seviyesinin daha fazla düşmesi, bölge halkının geçim kaynağını da riske atacak gibi görünüyor. Eğer bu konuda gerekli önlemler alınmazsa, Türkiye'nin bu değerli tatlı su kaynağı daha fazla zarar görebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN