Bildiğimiz ekonomiyi ve teknolojiyi yaratan denklem

Bu sütunda gördüğünüz denklem, bugün dünya ekonomisinin yüzde 60’ını oluşturan ürün ve hizmetleri yaratan denklem.

Onu “Schrödinger’in Dalga Fonksiyonu” adıyla biliyoruz ama hiçbirimiz (Erwin Schrödinger’in kendisi dahil) bu denklemin tam olarak ne anlama geldiğini, hatta gerçekte bir anlam ifade edip etmediğini bilmiyoruz.

Denklem, bir yanıyla son derece basit bir olasılık dağılımı denklemi. Mekanik bir şeyden söz ediyor. Zaten o yüzden pek çok fizikçi, “Kuantum fiziği” demiyor, “Kuantum mekaniği” diyor.

Denklem bize atomun içindeki parçacıkların, örneğin elektronun o an bulunduğu muhtemel yerleri söylüyor. Denklemin ürettiği sonuçları zaman serisi halinde görmek de mümkün; bu an, bir an sonra, üç an sonra, sekiz an sonra elektronun nerede olduğunu hep tahmin ediyor.

Peki denklemin yaptığı tahminler tutuyor mu?

Bu soruya “Çoğu zaman” diye cevap vermek lazım; çünkü bu bir olasılık hesabı ve adı üzerinde bize olasılıkları söylüyor, kesinlikleri değil.

Fakat bu olasılıkları biliyor olmak ve çoğu zaman elektronun tam olarak nerede bulunduğunu tahmin edebiliyor olmak bile bize devasa yarı iletken teknolojisi ekonomisini yaratmaya yetti.

Sadece yarı iletkenler de değil, gündelik hayatta kullandığımız pek çok teknolojinin arka planında bu denklem var.

Her ne kadar bu denklem son 100 yıldır bizim işimizi görüyorsa da, bir büyük sorun var. Doğayı anlamaya ve onun çalışma kurallarını bulmaya çalışan fizikçiler kesinlik istiyorlar, olasılık bir yere kadar yeterli. Kesinlik için elektronu gözlememiz ve onun hareketlerini önceden kesin kes bilmemiz lazım. Ama bilemiyoruz.

Neden bilemiyoruz? Bu imkansızlığı bize önce bir teorik fizikçi, Werner Heisenberg söyledi, elektronun aynı anda hem hızını hem bulunduğu yeri bilemeyeceğimizi, birinden birini seçmek zorunda olduğumuzu meşhur “belirsizlik ilkesi” ile ortaya koydu. Yani, elektronu bu an için gözlesek bile, bir an sonraki yerini bilemeyecektik; onun hızını saptasak bu kez yerini bilemeyecektik.

Bu imkansızlık, doğanın getirdiği kısıtlardan doğuyor.

Biz insanlar birbirimizi, koca gezegenleri, hatta “görünmez” sayılan kendi iç organlarımız dahil pek çok şeyi gözleyebiliyoruz ama sıra atomu oluşturan parçacıklara gelince bir engelle karşılaşıyoruz. “Gözlem” dediğimiz eylem, ister bizzat insan tarafından yapılsın ister bir makine, karşılıklı bir etkileşim gerektiriyor.

1-002.jpg

Gezegenleri gözlemliyoruz, çünkü onlara çarpan ve geri dönen elektromanyetik radyasyonu (ışık) gözlüyoruz. Gözlediğimiz cisme çarpıp bize geri yansıyan ışık o cismin durumunu bozmuyor veya bozsa bile bu kadar bozulmayla idare edebiliriz.

Halbuki atom altı parçacık söz konusu olduğunda, onlarla etkileşime giren her şey parçacıkların durumunu bozuyor; çünkü gözlem aracı olarak kullandığımız (mesela) foton ile elektron benzer büyüklüklerde.

Schrödinger’in denklemi, tek bir elektronu tahmin etmekte o kadar başarılı olmayabiliyor ama diyelim 100, diyelim 1 milyon elektron söz konusu olduğunda denklemin bize sunduğu olasılık hesabı anlamlı hale geliyor, anlamlı ve sonuç alan tahminlerimiz oluyor.

Schrödinger denkleminin başlıca sorunu şu: Biz elektronun yerini gözlemezken denklem mükemmel çalışıyor ama gözlem yapmaya kalktığımızda denklemin bize söylediği diğer bütün olasılıklar “çöküyor” yani o anda ortadan kalkıyor. Bu da matematiksel ve felsefi bir çelişki yaratıyor.

Kuantum fiziğiyle ilgili bugüne kadar sağdan soldan duyduğunuz bütün tuhaflıklar işte bu denklemin “çöküşü”nden kaynaklanıyor. Denklem eğer bize “gerçeği” söylüyorsa, çöken şey ne? Denklemi çökerten “gözlem” ve gözlemci” ne? Biz bir şeye bakıyor diye mi o şey ortaya çıkıyor?

Albert Einstein bu tartışmalara çok kızıyordu, “Ne yani” dedi bir seferinde, “Siz ona bakmıyorken Ay’ın orada olmadığına mı inanıyorsunuz?”

Schrödinger denkleminin aynı anda hem acayip işe yaraması hem de biz gözlem yaptığımızda denklemin içerdiği diğer “muhtemel gerçek”lerin hepsinin birden yok olması, “fiziki gerçek” adı verilen şeyin bile tartışılmasına neden oldu.

Ama tabii denklemin getirdiği bu çelişkiler veya sorunlar daha ilk günden beri biliniyor.

“Kuantumun babası” diyebileceğimiz büyük fizikçi Niels Bohr ve onun etrafına toplanan bir grup fizikçi, bu sorunu “Kopenhag yorumları” adı verilen yorumlarla aşmak istediler. Bohr, basitçe “İki fizik var” diyordu, “Bir kuantum fiziği bir de klasik fizik. Bu iki fizik birbirinin tamamlayıcısı.”

Bohr ve arkadaşlarının sesleri o kadar yüksek sesle çıkıyordu ki, uzun süre başka türlü yorum yapmak isteyenler neredeyse mesleklerinden oldu. Ancak 50’li yıllardan itibaren Kopenhag yorumu yerine geçebilecek başka yorumlar yapılmaya başlandı.

İlginizi çektiyse bu konuya devam edeceğim.

YORUMLAR (79)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
79 Yorum
  • saim E. / 12 Mart 2022 10:46

    evet lütfen devam edin.

    Yanıtla (1) (0)
  • Turgay Çoruhlu / 12 Mart 2022 01:47

    Kuantum ile alakalı okuduğum en güzel yazılardan biri. Kavramlar da çok iyi anlatılmış. Kuantum kavramlarının saçmasapan şekilde pazarlama aracı olarak kullanıldığı günümüzde böylesi yazılar bulmak mucize

    Yanıtla (1) (0)
  • Sermet Dabağ / 08 Mart 2022 09:02

    Gelişmelerin tarihini ve formül de yer alan değişkenlerin ne anlam ifade ettiğini yazarsanız daha bilgilendirici olmamı?

    Yanıtla (0) (0)
  • Ecevit YILDIRIM / 07 Mart 2022 04:40

    İsmet bey son derece başarılı ve bilgi dolu bir yazı lutven devam edin

    Yanıtla (1) (0)
  • Ismail onmez / 06 Mart 2022 10:22

    Ismet bey,daha onceleri ne guzel bilim yazilari yazardiniz ve zevkle okur biriktirirdim.Ne olur yine devam edin.cunku bilim yazilari yazan kimse kalmadi.eskiden arastirmaci gazeteciler vardi.simdi hic kalmadi.varsa yoksa siyaset.siyaseti birakin siyasiler konussun.sizler bilim yazin....

    Yanıtla (2) (0)
  • Münir R. Aktolga ( z.m.aktolga@gmail.com / 05 Mart 2022 23:45

    Sayın Berkan aşağıdaki üç linki size iletmek istedim ancak email adresiniz çalışmıyor... Kuantum fizıği ile ilğinizi biliyorum inşallah bu linkler elinize geçer... Selamlar http://www.aktolga.de/z6.pdf http://www.aktolga.de/z7.pdf http://www.aktolga.de/z8.pdf

    Yanıtla (0) (0)
  • Öztürk / 05 Mart 2022 21:41

    Siz fizikmi okudunuz?

    Yanıtla (0) (0)
  • Ali rıza / 05 Mart 2022 23:20

    İnsanın enerji sorununu çözecek olan fizik bileğisidir , fiziktir ,Birinci yorumumdan ne okuduğum veya ne okumadığım anlaşılıyormu ? Normal soru sordum bilen varsa , ilgi duyarsa mümkünse bizi bilğilendirsin ,

    Yanıtla (0) (0)
  • Ali rıza / 05 Mart 2022 21:19

    İsmet bey sorduğum beş sorudan hiç biri hiç kimsenin dikkatini çekmemiş hatta kırk yıldır fizikle uğraştığını söyleyen yorumcu arkadaş bile ilgilenmemiş , halbuki fizik bu sorduğum hiç bir soruya net cevap vermemiş , siz dahil İsmet bey bilen varsa , beni , bizi bilğilendirirse iyi olur derim.

    Yanıtla (0) (0)
  • Umut Emiroğlu / 05 Mart 2022 21:08

    Hem konu ilgi çekici hem de böyle bir konuyu içine gömülmeden anlaşılabilir bir özetl ve üslupla aktarmanız takdire şayan. Devam edin lütfen

    Yanıtla (2) (0)
  • Tuncay / 05 Mart 2022 20:49

    Merakla bekliyorum.

    Yanıtla (1) (0)
  • Emine kaya / 05 Mart 2022 20:21

    Kesinlikle ilgimizi çekti bu konuda yazmaya lütfen devam edin

    Yanıtla (2) (0)
  • Okur / 05 Mart 2022 20:18

    Devam edin lütfen, geleceğiniz yer burası:Madde boşluktan mı ibaret?Evet. Kesinlikle öyle. Gördüğünüz her şeyin yüzde 99,99’u boştur.Her bir atomun %99,999999999’u boşluktan ibarettir. Bu şu anlama geliyor; -Baktığınız bilgisayar -Oturduğunuz sandalye -Ve siz Neredeyse yoksunuz."O, yaratan, yoktan var eden, şekil veren Allah'tır. Güzel isimler O'nundur. Göklerdeki ve yerdeki her şey O'nu tesbih eder. O, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.” (Haşr Suresi/24

    Yanıtla (3) (1)
  • BirOkur / 05 Mart 2022 19:57

    İçinde bunduğumuz şu günlerde, yazınız bilim ve bilginin ne derce önemli olduğunu anlatması açısından çok güzel. Yeni yazılarınızı bekliyoruz.

    Yanıtla (1) (0)
  • Karar / 05 Mart 2022 18:45

    Konu cok önemli. Devam etsin.

    Yanıtla (1) (0)
  • Devam... / 05 Mart 2022 18:22

    Bence devam etmeli. Çok ilgi çekici.

    Yanıtla (1) (2)
  • Kemal Karadeniz / 05 Mart 2022 17:09

    Çok güzel basitleştirmişsiniz, konuya devam

    Yanıtla (3) (0)
  • Öğrenci / 05 Mart 2022 17:03

    Oldukça anlaşılır bir üslup. Keşke çoğunlukla bunlardan bahsedilse..

    Yanıtla (4) (0)
  • Okur / 05 Mart 2022 16:36

    Bundan sonra hür irade varmı konusuyla devem edermisiniz? Tabii kuantum mekanik ten bakarak.

    Yanıtla (1) (0)
  • Sezgin Kale / 05 Mart 2022 16:27

    Soluksuz okudum, devamını bekliyoruz

    Yanıtla (2) (0)
  • Anlaşılır / 05 Mart 2022 16:19

    Devamke

    Yanıtla (1) (0)
  • Ali Sinan / 05 Mart 2022 15:57

    Kuantum mekaniğini anlayamazsınız, fakat alışırsınız, absürt politikalara olduğu gibi

    Yanıtla (1) (0)
  • Mustafa / 05 Mart 2022 15:40

    Teşekkürler İsmet bey, devamını bekliyoruz...

    Yanıtla (1) (0)
  • Okan Atalay / 05 Mart 2022 15:36

    Devam edin lütfen

    Yanıtla (1) (0)
  • Kekre / 05 Mart 2022 15:29

    Ne istiyorsunuz yahu bu atomlardan. Böl. Parçala, Dizilimini yaz, Kendinden ayrı nötronundan ayrı bombalar yap, ülkeleri bunlarla tehdit et, Sağı solu Patlat, Mantar dumanın resmini Çek, Radyasyonunu ölç, Yetmedi Altı’na bak, Alt parçacıklara nasıl tahakküm ederizi öğrenmeye çalış, Her anını dikizle, Gözlemci ile flört ediyor diye suçla, Cern’de tünel kazıp işkence et, Kamuya Tanrı parçacığını arıyorum diye yalan beyanda bulun. Geçen bir mektup göndermişti, baktım: düşün ulan yakamdan diyordu.

    Yanıtla (1) (0)
  • Devam / 05 Mart 2022 15:16

    Yazınız için teşekkür ederim. Lütfen devam edin.

    Yanıtla (1) (0)
  • karar okuru / 05 Mart 2022 13:16

    ezbere yazdığın çok belli , gözlemdem kasıt ne ? sadece bakmak mı ? tabiki değil keşke onu da açıklasaydın ( 4 yarık deneyi )

    Yanıtla (0) (4)
  • Turgay / 05 Mart 2022 15:11

    2 yarık olmasın.

    Yanıtla (0) (0)
  • Turgay / 05 Mart 2022 15:09

    Lütfen devam.

    Yanıtla (1) (0)
  • Özgü Akçakır / 05 Mart 2022 14:36

    Önemli bir konu. Lütfen devam edin hocam. Emeğinize ve aklınıza sağlık.

    Yanıtla (3) (0)
  • Hüseyin Keçeci / 05 Mart 2022 14:34

    Lütfen devam eder misiniz İsmet bey

    Yanıtla (3) (0)
  • Memduh / 05 Mart 2022 14:11

    Tabii ki devam edin. Bilimsel konularda yazdığınız makaleler konunun uzmanlarınca yazılanlardan daha anlaşılır oluyor. Hatta günlük siyasete hiç girmeyin. Teşekkürler.

    Yanıtla (4) (1)
  • Yakup saglam / 05 Mart 2022 14:09

    Günlük politik tartışmalardan gına geldi. Böyle bilimsel yazıları özlemişiz. Herkesin anlayacağı tarzda yazılmış olması da çok güzel. Teşekkürler, lütfen devamı da gelsin.

    Yanıtla (3) (0)
  • ISKENDER OKUMUŞ / 05 Mart 2022 13:49

    Devam

    Yanıtla (3) (0)
  • karar okuru / 05 Mart 2022 13:33

    Ne gerek var bunlara. Cübbeli neyinize yetmiyor.

    Yanıtla (3) (1)
  • Aras / 05 Mart 2022 13:32

    Çok açıklayıcı bir üslupla yazmışsınız. Anlaşılırbililiği yüksek bir yazı. Bu çok zor bir konu olmasına rağmen ifadeleriniz zihin açıcı . Maalesef gündelik çıkar peşinde koşan insanlar hayatın temel denklemleriyle ilgilenmiyorlar. Devamı gelire sevinirim. Çok merak ediyorum

    Yanıtla (5) (0)
  • Ali Tekin / 05 Mart 2022 13:25

    Yusuf Alp'in Kuantum Felsefesi adlı kitabını öneriyorum.

    Yanıtla (0) (0)
  • Abidin Uysal , abidinuysal@hotmail.com / 05 Mart 2022 11:13

    BEKLİYORUZ

    Yanıtla (1) (0)
  • Karar okuru... / 05 Mart 2022 13:17

    Nereye bekliyoruz..:)..

    Yanıtla (0) (0)
  • Ali rız/10,33 / 05 Mart 2022 12:05

    Dini konulara girmeyelim dememin sebebi , din, dini bilenle konuşulur , bildiğini sananla konuşulmaz , şimdi diyecekler böyle sorumu olur? Allah cc “istedi , yarattı ,sormak sanamı düşer? kün fe ye kün , ol dedi oldu , aklına gelmez ,soramaz nasıl oldu? Al’i İmran süresi 190/191 ayetleri bize ,olanın gördüğümüzün ,ne olduğunu nasıl olduğunu ,sormamızı düşünmemizi emreder . Lakin zor olduğu için bu ayetleri islam ümmeti tarih boyunca görmezden geldi , konuşanıda tekfir etti .

    Yanıtla (6) (1)
  • Karar okuru... / 05 Mart 2022 13:16

    Eyvallah...sanırım burda az var Molla Kasimlar..Ara sira sinek gibi gezselerde burada,,,belki kafalari karışır..:)..o da guzeldir..ama Kuantum konusu ilgi çekici..devam etsin Sn.yazar..

    Yanıtla (1) (1)
  • Sinan Yücel / 05 Mart 2022 13:15

    30 yorum yapılmış. Devam etmek için iyi bir gerekçe. Umarım "konuya devam ettikçe" zihniniz berraklaşir. Her defasında, sihriyle bize hayranlık veren fizik aleme dair sizden de birşeyler okumak meraklısına iyi gelir.

    Yanıtla (4) (1)
  • Ben aslında yoğum / 05 Mart 2022 11:26

    Konu iyi fakat bir köşe yazısında anlatmak çok zor. Nitekim bu yazıdan da tat almak için biraz aşina olmak gerekli. Eğer kuantum mekaniği ile ilk defa tanışıyorsanız bu yazıyı anlamazsınız. Dalga fonksiyonunun ne olduğunu ve çöküşünü daha net ve örneklerle anlatmak lazım. Bu konuda güzel popüler bilim kitapları var. Youtube kanalları var. Benim favorilerim PBS Space-time ve Eugene Khutoryansky. Khutoryansky çok iyi grafiklerle ve tane tane anlatıyor.

    Yanıtla (4) (0)
  • Meraklı Nane / 05 Mart 2022 12:13

    Türkiye'de bilim yazarlığının AB/D'deki bilim yazarlığından farklı yapmak lazım. O ülkelerin eğitim seviyesi iyi. Bilim köşelerini okuyanlar da meraklı ve konu hakkında zaten temel bilgilere sahip insanlar. Türkiye'de bu konulara meraklı insan çok değil. Meraklı olanların çoğu da temel bilgileri bilmiyor. Oradan başlamak lazım, bence. Mesala birkaç yazıyı çift yarık deneyini anlatmaya ve yorumlamaya ayırmalı. İlginç bir konu. Jargonsuz, doğru ve basit anlatılırsa herkes ilgilenir.

    Yanıtla (6) (0)
  • Karar okuru... / 05 Mart 2022 12:50

    Mantıklı.!..mesela bakarim,bakarim yutupta cift yarik deneyine,,cok affedersiniz öküzün trene baktigi psikolojisiyle..)..hele Schrödinger'in kedisi olsun anlamasakta ilgileniyoruz..*ıc politikayida anlamiyorum* ve onun formulunden uzak..ama Kuantum mekanigine kendimi yakin hissediyorum.:).Misir piramitleri inşaası gizemine adayım.ama ic politika mahalle temsilcisi tabure cekim gucu formulune uzakim.!.Hele baş koltuk kuantum (latince,ne kadar? nice?") cazibesi formülüne mit.Athena olsam hikaye.

    Yanıtla (0) (1)
  • ercü / 05 Mart 2022 13:13

    Lütfen devam. Her şeye dini referans göstererk açıklamaya çalışanların kafaları biraz karısacak ama ne yapalım, bilim budur.

    Yanıtla (0) (0)
  • Najaz / 05 Mart 2022 13:06

    Sayın Bohr. Benden yaşlısın. Sesin çok yüksek çıkıyor. Ve bu, bir suçluluk psikolojisinin ifadesidir!

    Yanıtla (1) (1)
  • Karar Okuru / 05 Mart 2022 11:26

    Çekmedi. Ama okudum. Kafam karıştı.

    Yanıtla (1) (1)
  • Karar okuru... / 05 Mart 2022 13:01

    Guzel..işte ayni frekanstayiz Kafa karışıyorsa demek ki hala biz hukmediyoruz..:))..Derler ki Kuantumu en iyi anlayanlar,,Anlayamayanlardir..Tasavvufta oyledir..!

    Yanıtla (0) (0)
  • okur / 05 Mart 2022 12:54

    Bize bunlarla gelin sayın yazar

    Yanıtla (2) (0)
  • Alp Eren / 05 Mart 2022 12:40

    Kuantum’un bir takım garip formüllerden ibaret olmadığını felsefe, sosyoloji, ekonomi, öğrenme, düşünce sistemi vb alanlarda farklı bir bakış açısı geliştirdiğini bilmek gerekiyor. Prof Caner Taslaman’ın kişisel sayfasını takip etmenizi öneririm.

    Yanıtla (0) (0)
  • Bayram Yılmaz / 05 Mart 2022 12:38

    İlgimi çekti...

    Yanıtla (1) (0)
  • Mürsel / 05 Mart 2022 10:59

    "Schrödinger denkleminin aynı anda hem acayip işe yaraması hem de biz gözlem yaptığımızda denklemin içerdiği diğer “muhtemel gerçek”lerin hepsinin birden yok olması, “fiziki gerçek” adı verilen şeyin bile tartışılmasına neden oldu." Burda Yaratıcı/ Tanrı faktörü devreye giriyor olmalı. Yarın çözümlenirse? Başka bir açmaz olur.Allah da; en az yarattıkları kadar kuvvet ve hükümrandır!

    Yanıtla (2) (0)
  • Karar okuru... / 05 Mart 2022 11:43

    Konuşulur ehli irfan sohbetlerinde ,,,Keramet'i Dinniye ile zuhur eden haller,,,ilmi fenniye ile de zuhur etmedikce KIYAMET KOPMAZ..Ummul Kitapta anlatılan Hz.Musa ve Hizir a.s.yolculugu fizik ötesi disiplin örnekleri. ,,*Kitaptan bilgisi olan kimse* vasitasi ile Belkısin tahtinin goz acip kapanincaya kadar yuzlerce km öteden getirilmesi.! .bunlar boşuna anlatilmamis sanırım..ilmi fenniye de bunu zahire dökmeye çalışıyor..simdilik ışık hızı en hizli ,,..bunu aşacak durum henüz yok...bu onemli..!

    Yanıtla (0) (0)
  • muharrem özalp / 05 Mart 2022 11:39

    Ben meslekten fizikçi olarak kırk senedir bu konular ile ilgileniyorum. Bu güzel yazınız için teşekkür ederim. Çok derin felsefi sonuçlar üreten Kuantum Mekaniği çok zevkli bir konudur. Zira Einstein ile birlikte Fizik bilimi metafiziğe yaklaşarak evreni çok farklı gözle bakmamıza sebep olmuştur. İskender hocamızın kulağı çınlasın.

    Yanıtla (3) (0)
  • Uğur Alp / 05 Mart 2022 11:29

    Lütfen devamını merakla bekleyeceğim.

    Yanıtla (5) (0)
  • Enver / 05 Mart 2022 10:57

    Teşekkür ederiz. Bilimin günlük hayatımızda daha fazla yer edinmesi adına, yazılarınıza devam etmenizi diliyorum.

    Yanıtla (1) (0)
  • Karar okuru / 05 Mart 2022 10:47

    Kesinlikle devamını bekliyorum

    Yanıtla (1) (0)
  • Ali rıza / 05 Mart 2022 00:34

    Çok teşekkürler İsmet bey, Tabi konu derin ve geniş arkasından bazı soruları çağrıştırıyor , sorulması gereken ve cevabı aranması gereken sorular var.1 / tekil olarak ısı nedir , enerji deyip kapatmayın .2/ madde nerede nasıl sendezlendi , dini konulara girmeyelim , gözümüzle gördüğümüz elimizle tutuğumuz maddeden bahs ediyoruz -3/ Dünya ısı ortalaması neden yaklaşık sabit 16C” civarında kalıyor -4/ güneşten yayılan ısı atmosferde nereye kayboluyor -5/ ışık hızı v=O olunca ışık( foton) ne oluyor

    Yanıtla (8) (0)
  • Karar okuru... / 05 Mart 2022 10:33

    Ali Riza.bey..Dini konular eğer cubbeli.vb mantalite ile olursa coook sıkıcı,bunaltici hatta koreltici ve köle dahi yapar zanlariyla ..ama bulursak Hz.ibn-i Arabi,,Mevlana yakin zamanda Seyyid Ahmet Husameddin,,opr dr.Munir Derman beyler ,mesela ilk atom mühendisimiz Bilge.Rh.Ahmet yuksel ozemre gibi tum maaşımı veririm biraz dinlemek icin..Din adami maddi ve manevi gelistirmiyorsa aslinda o ÖLÜ gibidir kisaca..inanmıyorum 40 tane DIRI olduguna aramizda...ama ezber laf cokkk..

    Yanıtla (1) (0)
  • Ahmet Özdemir / 05 Mart 2022 01:11

    Sağolun sayın yazar. Bence konuya hiç devam etmeyin. Bu arada yazını sonuna kadar da okudum ve sonra kendi kendime ilgimi hiç çekmemesine rağmen bunu niye yaptım? Diye sordum

    Yanıtla (0) (6)
  • Ramazan / 05 Mart 2022 10:32

    haksiz sayilmazsin kardesim 100 lerce yildir bu gibi konular bizi ilgilendirmez.dogaimiza haykiri genler uymuyor.akil bilim ,matematik, fen .felsefe amaannn bize ne. koysunlar onumuze kuru ekmekle sogani yiyelim .bulabildigimiz kadar.

    Yanıtla (2) (0)
  • Karar okuru... / 05 Mart 2022 10:19

    //Biz elektronun yerini gözlemezken denklem mükemmel çalışıyor ama gözlem yapmaya kalktığımızda denklemin bize söylediği diğer bütün olasılıklar “çöküyor” yani o anda ortadan kalkıyor.//...yutupta cok farkli dinledim ama bu cok ilginc kafa yetmiyor buna..Mesela Hz.Musa a.s.ile Hizir a.s. buluşmasi bi klasik fiziki hukuk var bi de Fizik ötesi duzen hukuku.!.guzel konular bunlar..lutfen devam ediniz..politika vb cok var ilgilenen kadro..

    Yanıtla (0) (0)
  • feyzi aydıner / 05 Mart 2022 09:32

    devamını bekliyoruz...teşekkürler..

    Yanıtla (2) (0)
  • TB / 05 Mart 2022 08:37

    Ellerinize sağlık İsmet Bey. Bilim ve bilim insanlarına şükran borçluyuz. Rabbim’in büyüklüğünü, eşsizliğini keşfediyorlar, hakları ödenmez. Matematik en büyük sanatlardan biridir, yazılarınızda işleyebilirsiniz…

    Yanıtla (9) (0)
  • Mehmet şah biten / 05 Mart 2022 08:25

    Atom biliyorsun ki, çekirdekten ve onun etrafında bulunan elektron bulutundan oluşur, çekirdeği kütlece elektrondan büyük iki temel parçacıktan meydana gelir. Proton Elektirik yükü 1 dir, nötron yüksüzdür. Denklemi çözmek başka buluşlara getirebilir.

    Yanıtla (2) (0)
  • Muammer / 05 Mart 2022 06:49

    Harika bir konu gerçekten.. Nedense bu kuantum ile ilgili ne okuduysam veya izlediysem hep iki veya daha fazla üzerinden geçiyorum.. Zira İnanılmaz ve insanı şaşkına çeviren bir yönü var.. Albert Einstein abimiz de çok şaşırmış olmalı ki, "Tanrı zar atmaz" demişti bu belirsizlik prensibi için...

    Yanıtla (11) (0)
  • Yılmaz GÜN / 05 Mart 2022 06:02

    Devamını bekliyoruz İsmet Bey.

    Yanıtla (4) (0)
  • model / 05 Mart 2022 05:17

    Belki de atom modellemesi yanlıştı, proton-nötron-elektron üçlemesi. Evet konu ilgimi çekti, devamını bekliyorum

    Yanıtla (3) (0)
  • rmzngrg / 05 Mart 2022 04:49

    Çok güzel bir yazı, kısırdöngüden çıktık bir an için, teşekkürler...

    Yanıtla (1) (0)
  • Sıla / 05 Mart 2022 02:38

    Lütfen devam yazın, ihtiyacımız var,politika ve futbol haricinde konular da olsun hayatımızda.

    Yanıtla (5) (0)
  • Kuantum / 05 Mart 2022 00:27

    Devamını bekleriz

    Yanıtla (6) (0)