Biz başaramadık ama Brezilyalılar başardı
Hiç sevmediğiniz kişiler olabilir ve onların fikri suçlardan dolayı zindana atılmasını da isteyebilirsiniz. Ama bilin ki her adaletsizlik size fakirlik olarak geriş dönmektedir.
Millet İttifakı’nın “Ortak Politikalar” metni tam da bu nedenle ilk olarak adaletle başlıyordu. Adalet yoksa para da yok...
***
Seçim öncesi giderek sıklaşan şekilde iktidarın değişmesi ve değişmemesi durumunda ekonomide bizi bekleyen seçenekleri defalarca yazdım.
İktidarın değişmemesi durumunda iki yol olacak diyordum: 1-) Eski Nass politikasının devamı bize bu yılı çıkartır ama 1,5-2 yıl içinde ani sayılabilecek bir şekilde büyük çöküş yaşarız. Bu durumda dar tanımlı işsiz sayısı bile 10 milyonu geçebilirdi.
Ama Erdoğan seçim öncesi meydanlarda söylediği ve vaat ettiği şekilde yola devam etmedi. 2-) Ve yeni bir kadro ile kısmen reel politiğe dönerek bahsettiğim ikinci yola dümeni kırdı (Şimdilik hibrit politika uygulanıyor).
Bu seçenekte ise ani kırılma dediğim çöküş durumu olmaz ama büyük sıkıntı çekeriz diye belirtiyordum.
İlk seçeneğe BÜYÜK YIKIM derken ikinci seçeneğe BÜYÜK SIKINTI diye isim vermiştim.
İkinci seçeneğin maliyeti ne olur diye tahminimi de şu şekilde izah etmiştim: Yaklaşık 1,5-2,0 yıldan az olmamak üzere kemer sıkılır ve ekonomide durağanlık yaşarız. Ve bu süre içerisinde de 3-4 milyon arası bir kesim (özellikle lise ve altı eğitimliler) işini kaybeder ve böylece işsiz sayısı 6 milyon seviyelerini aşabilir...
***
Ve gelelim iktidar değişimi halinde ne olabileceğine yönelik öngörülerimize (Bunların hepsi arşivde duruyor):
Seçimde iktidar değişimi yaşansaydı ilk olarak güven kaybetmiş bir yönetimden güven oranı çok yüksek bir yönetime geçilecekti.. (Burada ana nokta muhalefetin ekonomi yönetim kadrolarıydı.... )
GÜVEN, zaten başarılmak istenen yolun önemli kısmını kendiliğinden karşılıyordu. Geriye sadece doğru politikalar kalıyordu. İşte onu da zaten “Ortak Politikalar” metninde yazmışlardı.
Ekonomiyi iyi bilen her uzman “o yazılanların yarısı uygulansa bile ülke uçar” diyordu... Hem doğru kadro hem de doğru politikalar bizi nereye götürürdü...??
İşte onu da yine seçimden önce defalarca dile getirmiştim: Elbette yönetim değişse bile kemer sıkılacaktı ama bunun maliyeti iki yönden çok daha az olacaktı: Süre açısından 1,5-2 yıl yerine muhtemelen 4-6 ay süre sonra yatırım ve büyüme geri gelirdi; hem de bu geçiş döneminde en fazla 300-600 bin kişi işini kaybeder ama 1 yıl dolmadan yeni istihdam artışları yaşanırdı.
İşte biz bu fırsatı kaçırdık.
Ama asıl kaçan fırsat neydi onu da söyleyeyim: 80’li yıllardan sonra Türkiye’de ilk kez ekonomik kalkınma programı da uygulanacaktı. Kaçan en büyük fırsat işte burasıydı.
***
Şimdi ne olacak? Yani gerçekten fırsat kaçtı mı yoksa kaçmadı mı? İşte bunu görmek isteyenler için önümüzde Brezilya örneği duruyor.
Orada da Bolsorano realist olmayan söylemlerle iktidarını korumaya çalıştı. Orada da akla mantığa sığmayan dış düşmanlar vs ile Bolsorano koltukta oturmak istedi... Ama Brezilya seçmeni buna çok küçük farkla müsaade etmedi.
Seçimlerde en büyük düşman olarak ABD’yi gösteren Bolsorano seçimi kaybedince soluğu ABD’de bir tavukçuda aldı...!!! (Ne kadar ironik değil mi...)
Ve geride kalanlar... Lula yeniden iktidar gelir gelmez realist politikalara geçti (Bizdeki ki gibi sözde değil).
Brezilya şu anda Dünya’nın en gözde ülkelerinden biri oldu. Adeta yabancı sermaye akınına uğruyor.
Sadece LULA sonrası ayda 91 milyar dolar yabancı sermaye çekerek dünyanın sözde değil özde ve gerçekten 10. büyük ekonomisi durumuna geldi. (Bizim Ticaret Bakanlığı sitesinde sıralama veriliyor)
***
Evet, Brezilya başardı ve geleceğe umutla bakıyor... Bizde ise gelecek karamsarlığı en yüksek seviyede seyrederken söylemlerin gerçekliğine bakmadan treni kaçırmış olduk...
Geçmiş olsun... Özellikle gençlere geçmiş olsun...















Zerre güvenin duyulmadığı iktidar gene seçildi ve güven duyulmayan bu iktidar ile ne 2 ne 3 yıl sonra bu ülke düzlüğe çıkamaz, ne zamanki bu iktidar gider o zaman düzelme olur. Hiç kimse güvenmiyor iktidara ekonomi güven işidir güven.
Yanıtla (0) (1)Brezilya'nın bu başarısı güzel. Fakat, 10. büyük ekonomi olması, biraz yanıltıcı gibi geliyor bana. "Koloni ekonomisi" meselesi... Mesela, küçücük Hollanda, Belçika, Danimarka gibi "emperyal" itibar sahibi olması mümkün görünmüyor. Yine de bizden daha iyi durumda olduğu anlaşılıyor.
Yanıtla (1) (2)Türkiye devlete-millete yük olan üretime katkısı olmayan safralardan kurtulmalı. Diyanet İşl.Bşk. bu safraların başında yer alıyor....
Yanıtla (2) (1)Ücretleri kısarak,toplumu seyyar tezgahlarda kredi kartı dağıtan tefecilerin kucağına ittiler. On milyonlarca çalışanın gelirine bankalar ortak edildi.Sonrada takipte zaman aşımını kaldırdılar.İcra dairelerinde biriken dosyalar, neredeyse ülke nüfusu sayısına ulaştı.Artık tek satır haber yapılmıyorlar.Çünkü kan emici yarasalar milleti yağmaladı ve tıka basa doyarak sofradan kalktılar.Dindar iktidar iyi numaraymış !Ye mehmet ye..
Yanıtla (6) (0)Uluslararası sermaye,vermişlerdir faizli kredileri,sıcak para ile rahatlamış görünür.AK partinin başarılı ekonomik yönetimi denilen zamanlarında da olan buydu.Ama kısır döngü,Brezilyanın iplerini ellerine almışlardır.Bakın dış borçlara zirve yapmıştır.İstedikleri zaman ipleri diledikleri gibi çevirirler merak etmeyin..
Yanıtla (4) (12)Kendinizi bu yalanlarla avutmaya devam edin bakalım nereye kadar gidecek.
Yanıtla (2) (2)Mesele ben mi yoksa Türkiye mi, gelen paraları Türkiye için mi yoksa Türkiye de bir sonraki seçimi kazanmak için nerelere nasıl harcadığın mı, ihale ler şeffaf mı……
Yanıtla (4) (0)bu kafa, mantık, liyakat, olduğu müddetçe, bir adım ileriye gidemeyiz. , 2 sene sonra ekonomi ekibi işi biraz düzelttiğinde yine devreye girip her şeyi bozacaktır.
Yanıtla (3) (0)İbrahim bey tespitleriniz gerçekten değerli ama birkaç defadır yazıyorum ama bu konuda tık diyen ekonomist ve yazar yok.Bu nasıl iyimserlik havasıdır ki ortada program yok,plan yok,kadro yok,uygulayacak en tepe irade yok.(reis tam tersini düşünüyor zaten bunu bilmeyen yok).20-30 milyar turizm geliri,değersiz tl basarak dolar alma,altın rezervlerini satıp dolar alma gibi hamlelerle bir yıllık dış borcu bile kapsamayan sözde önlemlerle ekonomi düzelecek diyenler yerel seçimi bekleyin.
Yanıtla (5) (0)Sayın yazar ,milleti siyasi körlüğe itmeyiniz. Müslüman toplumun Kuran,Sünnet, İcma Kıyas gibi değerleri var. Konuları Müslüman olarak o pencereden değerlendirmeniz gerekmez mi ? Başlık ile ilgili tek cümle. Acaba bu başlık fakirlikten zirve de !!!! Olan Suud ve Körfez ülkelerini de kapsıyor mu ??? Yoksa desteksiz sallamak mıdır yazarlık?
Yanıtla (3) (48)Kuran ı referans olarak alıp, yaşam tarzımızı onun Emirler'ine uydurursak, 600 lü yıllara dönmüş olmaz mıyız? Dünya gerçeklerini kabul edip, gereğini yapsak ama, haramdan,yalandan, haksızlıktan,adaletsizlikten uzak dursak, adaleti, helali vicdani tartımızla tartarak uygulasak kötümü olur sizce. Süslü laf değil hayatın gerçeklerine dönün. İnsanını , çalışan emekli diye ayırıp , emeklinin hizmetlerini ahd e vefayı yok sayan bir anlayış, Kuran'ın Emirler'ini yerine getirmiş oluyor mu sizce. Ben na
Yanıtla (16) (5)Milleti adına değil, kendi adınıza konuşun beyefendi!
Yanıtla (5) (4)Öncelikle millet din demek... Milleti (dini) siyasi körlüğe iten de sizin gibi kafalardır. Allah insana akıl vermişken aklı kullanmak yerine başkalarının koyunluğunu yapmak da nedir?
Yanıtla (4) (4)Bende onu diyorum. kendi aklını kullan. kendi yorumunu yaz. benim görüşüm bu de. millet böyle istiyor avukatlık oluyor. benim adıma konuşma!
Yanıtla (1) (1)Muhakkil,en son ne zaman eline bir kitap alıp okudun?Buna dini kitapalarda dahil gerçekten çok merak ediyorum.
Yanıtla (4) (1)İktidar değişirse daha iyi olacakmış 2300 maddelik metinde hangi somut proje var iktidar son 2 yılda ülkeyi mahvetti ama muhalefet dahada beter işşizlik sorununu muhtarlara özel kalem müdürü atayarak çözeceğim diyen ileri zekaya siz ve sizin gibi eğitimli, aydın, entellektüel 25 milyon ileri zeka oy verdi ve bir şeylerin değişeceğine inandı
Yanıtla (7) (31)Sevgili kardeşim, farklı düşünmek ve bunları tartışmak gelişmenin en önemli basamağı ancak hangi somut projeler var demek haksızlık olmuyor mu? Ben belki atlamışsınızdır diye siz ve diğer okurlarla ortak mutabakat metninin bağlantısını paylaşayım. https://chp.org.tr/yayin/ortak-politikalar-mutabakat-metni/Open
Yanıtla (7) (2)Bunlar da sadece bazı küçük konu başlıkları.... Yargı reformu, liyakat, eğitim sürelerinin yıllara göre tekrar düzenlenmesi, asgari ücretin ILO standartlarına göre hesaplanması, mazottan alınan ÖTV’nin kaldırılması, gösteri, yürüyüş yapma ve ifade özgürlüğü, su ayak izinin hesaplanması, şoför esnafının 10 yaş üzeri araçlarının yenilenmesinde ÖTV alınmaması, vb. Bunlar gibi yüzlercesi var, haksızlık etmeyelim.
Yanıtla (5) (3)Gerçekleri anlamamakta ısrar edenler de anlayacak ama iş işten geçtikten sonra. Şimdi saha yolun (batışın) başındayız. Uçurumun dibine çakılınca acısını hissedeceksiniz ama artık çok geç olacak...
Yanıtla (3) (1)Ahmet Yıldız,bir satırını bile okuduğunu sanmadığımız bu mutabakat metnine hangi yüzle saldırıyorsun?İnsanda biraz vicdan olur diyeceğim ama 21 yıldır tatile çıktığı için ülkede onu da bulmak zor olacak.
Yanıtla (4) (1)Ukrayna Rusya savaşında bir sürü bombalar füzeler tarlalara düştü ve Türkiye o tarlalardan çıkan kimyasal maddelere bulaşmış tahılları , tahıl koridoru anlaşmasıyla ithal edip vatandaşına yedirmekle gurur duyan bir reise , hükümete ve dış işleri bakanına sahip. İddia ediyorum o tahıllarda kimyasal artık olabileceğini düşünen kabinede bir tek bakan yok. Var mı analizler? O savaş bölgesinden kimyasallara maruz kalmış tahıllardan yapılan ekmekle 80 milyonu hergün zehirliyorlar .
Yanıtla (6) (3)Aslında ekonominin nasıl düzeleceğini biliyorlar, ama her nedense düzeltmek istemiyorlar ... !!??? İbrahim Bey, Borsa da artık iki endeks hesaplanacak olması ne anlama geliyor, açıklayabilir misiniz ?
Yanıtla (1) (1)Bizimkilerde ABD ve Batıyı düşman olarak gösteriyorlar (aslında görmüyorlar) iktidardan düşerlerse gidecekler yer aynı. bunda şaşılacak bir şey yok. şaşılacak olan şey buna gerçekten inanmak.
Yanıtla (10) (2)Brezilya aynı zamanda bölgenin en önemli petrol ve gaz, dünyanın ise en büyük ikinci etanol üreticisidir. Petrol: Brezilya dünyanın en büyük 15. petrol üreticisidir. 13,2 milyar varillik kanıtlanmış petrol rezerviyle Brezilya, Güney Amerika'da Venezuela'dan sonra en büyük petrol rezervine sahip. unutmayın medyada yazılan kadar yazılmayanlar da önemlidir.
Yanıtla (6) (1)Saray yönetimi Ülkeyi yiyip bitiriyor aynen Arap şeyhleri gibi lüks yaşayan bir Cumhurbaşkanımız var bunun masraflarını ancak Türkiye nin satışı ile karşılanır. Bu millete az bile yapıyor ezip bu milletin suyunu içse haklıdır çünkü %52 ona oy verdik, bunu hak ettik. Birde İMF ci Maliye Bakanımız var maaşallah Amerika’ya çalışıyor.
Yanıtla (6) (4)Maalesef bizim bir Lula mız yoktu. 6 tane Lulacık vardı. Onlar da birbirinin kuyusunu kazmakla meşgullermiş meğer. Hala da kazıyorlar!
Yanıtla (5) (4)Güven sorununu % 52 ile aştım diyebilirler ama ekonomi dünyası %48 doğru söylüyor diyor. Brezilya da da küçük farkla iktidar değişti ama kazanan sözünün arkasında duruyor. Bizde kazanan nas dedi faiz enflasyon nedeni dedi ama şimdi çark etti. İşte bu noktada yarın yine çark ederse korkusu yatırımcıyı ürkek davranışa itiyor. Borç para ile ekonomik önlem almaya çalışan bir anlayış , krizden çıkmayı değil günü kurtarmayı tercih ediyor. Vebali de ağır oluyor sonuçta.
Yanıtla (9) (4)Gitti Elvan geldi Nebati bunlardan sonra gelecek olan da Muhtemelen MEMATİ. Yazık şu güzel ülkenin insanına.
Yanıtla (8) (3)Yönetenlerin akp Erdoğanin çok mu umurunda ülkenin durumu ? Her şekilde onu destekleyen kitlesi var. Tek düşündüğü kendi ve etrafının durumu geleceği. Yoksa sizin bildiklerinizi onlarda biliyor İbrahim bey. İstese onlarda yapar. Niye yapsın ? Ülke halk ne halde diye derdi mi var ?
Yanıtla (9) (4)Yaziniza canı gönülden katılıyorum ne varki sokakta akpliler muhalefette gelse bunlar olacakti diye algı olusturmuslar sanki başkası ekonomi yi bozmuş gibi yani herhaldede ne olursa olsun akpliler zeytinyağı gibi hala algı ile gün kurtarma peşindeler bunların seçmenlerini Almanya kıskanmasında ne yapsın
Yanıtla (11) (2)İtibardan biraz tasarruf edilse bayağı ilerleme kaydedeceğiz ama aç kalırız yine muhalefete oy vermeyiz diye dua edenlerin duası ile beraberce batıyoruz. ama zinhar itibardan geri adım yok para istemeye gittiğimiz ülkelere bile üç uçakla gidip itibarımızı gösteririz. acaba kapalı kapılar ardında itibarımız hakkında neler konuşuyorlardır. mesela ayranı yok içmeğe üç uçakla gider borç istemeğe gibi.
Yanıtla (18) (4)Soğan ekmek yeriz diyorlardı, soğanda gitti, şimdilik zamlı ekmeğe devam, ekmekte gidince ne yiyecekler.
Yanıtla (10) (4)Türkiye kendi eliyle kendi kaderini çizdi sürünmeye devam! Siyaseti ve siyasetçileri degiştirmek çok zor insanlar ürperiyor tepki yok ümit yok buhran da, hadi iktidarı değiştiremiyorsun bari muhalefeti degiştir oda yok!
Yanıtla (6) (2)Bugün seçim olsa Tayyip Erdoğan kazanamaz..sokakta kimi görsem elim kırılsaydı vermeseydim diyor ... bunu bildiği için seçime kadar hazinede ne var ne yok sattı..yetimin malını alın terini sattı..doları baskıladı EYT çıkardı, koşa koşa oy verdik..şimdi yandım Allah..herkes yanıyor..Reis koltuğu çok seviyor ne yapalım.koltuğunda otursun Reisim yeterki ülke batmış ne olacak ki.milyonlarca şehidin üzerine kurulan ülkemiz Arapların üç beş milyar doları için karış karış satılıyor
Yanıtla (11) (4)Yazılarını takip eden bir vatandaş olarak size katılmamak mümkün değil. Bir gecede yasayı degistirip rektör atar 2 gün sonra tekrar eski haline getirirsen ve ülkeyi böyle yonetirsen kim güvenir de gelir. Hukuk yoksa devlet yoktur. Ama yola devam !!!!
Yanıtla (14) (4)İnanıyorum ki AKP iktidarı İbrahim Kahveci'nin yazdıklarını okusa ve uygulasa var ya Türkiye ekonomisi bir yılda düzelir. Ülkemizde harika beyinler var lakin onların da elinde yetki yok. Ne zaman ki insanlarımız sandığa gittiğinde milliyetçilik, İslamcılık ve körü körüne aslı astarı olmayan vaatleri değil de ülkeyi yönetecek iktidarın anayasaya, adalete ve eşitliğe ne kadar uyacağının bilinciyle oyunu kullanırsa gelişmiş bir ülke oluruz. İslamcılıktan kastım dini kendi çıkarları için kullananlar
Yanıtla (15) (6)Brezilya bizden vize istiyor mu?
Yanıtla (13) (2)